Η ευρύτερη περιοχή της Βεγορίτιδας προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ερασιτεχνικό ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία και ποδηλασία
Μοιρασμένη ανάμεσα στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, τη Φλώρινα και την Πέλλα, η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί ένα υδάτινο στολίδι, που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Βέρνου, του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) και του Βερμίου.
Ένα πραγματικά ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος, απλώνεται μπροστά στους επισκέπτες της λίμνης: ήπιο ανάγλυφο με χαμηλούς λόφους, τα βαθυγάλανα νερά της λίμνης, παραλίμνιες εκτάσεις με αξιόλογη βλάστηση.
Η Βεγορίτιδα, γνωστή και ως λίμνη Οστρόβου, αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος λιμνών, το οποίο συναποτελούν οι λίμνες Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.
Η λίμνη, που είναι ενταγμένη (μαζί με τη λίμνη Πετρών) στο Δίκτυο Natura 2000, διαθέτει ενδιαφέρουσα ιχθυοπανίδα (κυρίαρχη θέση στις τοπικές γεύσεις έχουν τα ψάρια της λίμνης), ενώ αποτελεί σημαντικό καταφύγιο πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας της Βόρειας Ελλάδας.
Η ευρύτερη περιοχή της Βεγορίτιδας προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ερασιτεχνικό ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία και ποδηλασία.
Κοντά στις όχθες της λίμνης είναι χτισμένα δύο μεγάλα οικιστικά κέντρα, η Άρνισσα Πέλλας και ο Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας, όπου έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός με παρατεταμένη διάρκεια κατοίκησης, η οποία καλύπτει το σύνολο σχεδόν της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού.
Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα χωριά Φαράγγι, Μανιάκι και Βεγόρα Φλώρινας, Περαία, Δροσιά και Ξανθόγεια Πέλλας.
Στο χώρο του παλαιού ανεμόμυλου του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή, λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βεγορίτιδα και τη γειτονική λίμνη Πετρών.
Το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πετρών (πηγή: Δήμος Αμυνταίου)
Πηγή: in.gr