Βγήκαν τα μαχαίρια στους Ταλιμπάν-Έντονη διαμάχη μεταξύ ”πραγματιστών” και ”σκληροπυρηνικών”

598
Βγήκαν τα μαχαίρια στους Ταλιμπάν

Πως μπορεί αυτή η διαμάχη να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τους Ταλιμπάν…

Οι τριβές μεταξύ πραγματιστών και σκληροπυρηνικών στην ηγεσία των Ταλιμπάν έχουν ενταθεί από τότε που η ομάδα σχημάτισε ένα υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα που είναι περισσότερο σύμφωνο με τη σκληρή διακυβέρνησή τους τη δεκαετία του 1990 από ό, τι οι πρόσφατες υποσχέσεις τους για ευρεία συμμετοχή, δήλωσαν δύο Αφγανικές πηγές.

Ο ”καβγάς” έγινε πίσω από τα παρασκήνια, αλλά γρήγορα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για μια πρόσφατη βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων στο προεδρικό μέγαρο, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι ο ηγέτης της πραγματιστικής παράταξης, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, σκοτώθηκε.

Οι φήμες έφτασαν σε τέτοια ένταση που μια ηχογράφηση και μια χειρόγραφη δήλωση, αμφότερα που φέρονται να ήταν από τον ίδιο τον Μπαραντάρ, διέψευσε ότι είχε σκοτωθεί. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, ο Baradar εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση της χώρας.

“Ταξίδευα από την Καμπούλ, οπότε δεν είχα πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης για να απορρίψω αυτήν την είδηση”, είπε ο Μπαραντάρ για τη φήμη.

Ο Μπαραντάρ διετέλεσε επικεφαλής διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και των Ηνωμένων Πολιτειών που άνοιξαν το δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου, δύο εβδομάδες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Καμπούλ.

Λίγο μετά την κατάληψη της Καμπούλ, ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν που εξέφρασε την πιθανότητα μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, αλλά οι ελπίδες αυτές κατέρρευσαν με τη δημιουργία μιας σύνθεσης για όλους τους άνδρες και τους Ταλιμπάν, την περασμένη εβδομάδα.

Σε ένα ακόμη σημάδι ότι οι σκληροπυρηνικοί είχαν επικρατήσει, η λευκή σημαία των Ταλιμπάν υψώθηκε πάνω από το προεδρικό μέγαρο, αντικαθιστώντας την εθνική σημαία του Αφγανιστάν.

Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η ηγεσία δεν έχει ακόμη λάβει μια τελική απόφαση για τη σημαία, καθώς πολλοί κλίνουν προς το τέλος να φέρουν και τις δύο δίπλα-δίπλα.

Οι ίδιες αφγανικές πηγές μίλησαν επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας για να προστατεύσουν το απόρρητο όσων συμμερίζονταν τη δυσαρέσκειά τους για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανέφεραν ότι ένας υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου ”εκβίασε” με το να αρνηθεί την θέση του, οργισμένος από την κυβέρνηση που απέκλειε τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ αρνήθηκε τις ρήξεις στην ηγεσία. Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, απέρριψε τέτοιες αναφορές ως «προπαγάνδα».

Ο Baradar απουσίαζε αισθητά από βασικές κυβερνητικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, δεν ήταν στο προεδρικό μέγαρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να υποδεχτεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούρ Ραχμάν Αλ-Θάνι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών και πραγματοποιούσε την υψηλότερη επίσκεψη μέχρι σήμερα από την κατάληψη των Ταλιμπάν. Η απουσία του Μπαραντάρ ήταν ανησυχητική αφού το Κατάρ τον φιλοξένησε για χρόνια ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Αλλά στη συνέντευξη που προβλήθηκε την Τετάρτη, ο Μπαραντάρ είπε ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση επειδή δεν γνώριζε για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Καμπούλ. “Είχα ήδη φύγει και δεν μπορούσα να επιστρέψω”, είπε ο Baradar.

Αρκετοί αξιωματούχοι και Αφγανοί που είναι εξοικειωμένοι και βρίσκονται σε επαφή με τον Μπαραντάρ δήλωσαν νωρίτερα στο Associated Press ότι βρισκόταν στη νοτιοδυτική επαρχιακή πρωτεύουσα Κανταχάρ για μια συνάντηση με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα. Ένα άλλο πρόσωπο των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο Μπαραντάρ επισκέπτεται την οικογένεια που δεν είχε δει σε 20 χρόνια πολέμου.

Οι αναλυτές λένε ότι η τριβή μπορεί να μην αποτελεί σοβαρή απειλή για τους Ταλιμπάν – προς το παρόν.

«Είδαμε όλα αυτά τα χρόνια ότι παρά τις διαφωνίες, οι Ταλιμπάν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ένας συνεκτικός θεσμός και ότι οι σημαντικές αποφάσεις δεν παίρνουν σοβαρή αντίδραση μετά από αυτό», δήλωσε ο Μάικλ Κούγκελμαν, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος Ασίας στο Κέντρο Wilson με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Νομίζω ότι η τρέχουσα εσωτερική διαφωνία μπορεί να αντιμετωπιστεί», είπε. «Παρόλα αυτά, οι Ταλιμπάν θα βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση καθώς προσπαθούν να εδραιώσουν την εξουσία τους, να αποκτήσουν νομιμότητα και να αντιμετωπίσουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις».

Ωστόσο, οι διαιρέσεις των Ταλιμπάν σήμερα θα είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν χωρίς την αυστηρή διακυβέρνηση του ιδρυτή της ομάδας, του αείμνηστου Μουλά Ομάρ, ο οποίος ζητούσε αδιαμφισβήτητη πίστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας