Βαλτική Θάλασσα: Πράσινο φως για NORD STREAM 2

1020
νομοσχέδιο

Στο κενό έπεσαν οι ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις ακύρωσης του γιγαντιαίου ρωσο-αμερικανικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Η Ουάσιγκτον επικαλούταν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που υποτίθεται ότι κινδύνευε από την άφιξη του ρωσικού αερίου, καθώς η Ρωσία ήδη προμηθεύει το 40% του αερίου που καταναλώνει η ήπειρος. (Δες αναλυτικά εδώ). Το ζητούμενο στην πραγματικότητα ήταν η προώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και φυσικά η αποτροπή ενός ακόμη ισχυρότατου δεσμού μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, ώστε να διευκολυνθούν τα δικά της σχέδια απομόνωσης της Μόσχας. Τις αμερικανικές αιτιάσεις τις διέψευσε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος όταν πριν λίγες εβδομάδες δήλωσε: «Θα εξαρτηθούμε από τη Ρωσία, λόγω αυτού του δεύτερου αγωγού; Δηλώνω “όχι” εφ’ όσον την ίδια ώρα θα διαφοροποιηθούμε».

Στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό το ακριβές της κείμενο, οι διαπραγματευτές της ΕΕ συμφώνησαν στην τροποποίηση των αρχών που διέπουν την αγορά φυσικού αερίου, ώστε να φτάσει στο τέλος της η κατασκευή του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Η τελική συμφωνία, που χαιρετίστηκε από τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ως «ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας αληθινά ενιαίας εσωτερικής αγοράς αερίου στην ΕΕ», θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τα σημαντικότερα εμπόδια τέθηκαν από τη Δανία, χωρίς να μπορούν να ξεπερασθούν τόσο εύκολα καθώς ο αγωγός περνάει από τα εθνικά της ύδατα. Με βάση δημοσίευμα του Bloomberg ωστόσο ο αποφασιστικός λόγος δόθηκε στην ίδια τη Γερμανία που θα επωφεληθεί από το έργο στο οποίο, πέραν της Gazprom συμμετέχουν πέντε δυτικές ενεργειακές εταιρείες: Uniper, Wintershall, Shell, OMV και Engie. Το σημαντικότερο πάντως εμπόδιο ήταν οι κανόνες της ΕΕ που επιβάλουν το διαχωρισμό μεταξύ των εταιρειών που ελέγχουν δίκτυα και υποδομές κι εκείνων που διακινούν, έτσι ώστε να αποτρέπεται η μονοπώληση των υποδομών και να είναι εφικτή η πρόσβαση και χρήση τους από τρίτους προμηθευτές.

Σοβαρές ενστάσεις για την κατασκευή του αγωγού, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν 8 χρόνια και όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έθετε και η Ουκρανία που επικαλούταν ότι έτσι θα χάσει τα έσοδα από την διέλευση του ρωσικού αερίου από το έδαφός της μέχρι να φτάσει στη Δύση. Ο συμβιβασμός που βρέθηκε προβλέπει την υπο-αξιοποίηση του Nord Stream 2 για τα πρώτα δύο χρόνια, ώστε να μη μειωθεί απότομα το ρωσικό αέριο που διασχίζει την Ουκρανία και τα ανάλογα έσοδα της.

Πηγή: Νέα Σελίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας