Βαθιά κρίση στο μνημονιακό σκηνικό. Τι απαντά η Παπακώστα στον Μητσοτάκη για τη διαγραφή της

1952
παπακώστα

Συμπτώματα και εκδηλώσεις βαθύτατης κρίσης του αστικού μνημονιακού μπλοκ και της ΝΔ αποτελούν όσα διαμείφθηκαν γύρω από την διαγραφή της Κατ. Παπακώστα, στην οποία εμπλέκονται οι ανεκδιήγητες πρακτικές των Παν. Καμμένου και Άδ. Γεωργιάδη.
Ιδού τα επιφαινόμενα.
Με δήλωση με την οποία απαντά στη απόφαση διαγραφής της προχώρησε η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα.
Η δήλωση της έχει ως τίτλο «Αναφαίρετον όπλον αρετή» και έχει ως εξής:
«Ως πολιτικός είμαι πιστή στις αρχές στις οποίες θεμελιώθηκε η Νέα Δημοκρατία από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στην πολιτική μου διαδρομή, επιλέγω να μην επηρεάζομαι από τις Σειρήνες των καιρών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ποτέ δεν δίστασε να ταράξει τα θολά νερά προκειμένου να θεμελιώσει μία Κοινωνία ενωμένη, δημοκρατική, φιλελεύθερη και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, έχοντας στον πυρήνα της πολιτικής τον Άνθρωπο.
Ο κοινοβουλευτικός μου λόγος στην Βουλή των Ελλήνων διατρέχεται από το μέτρο και την μετριοπάθεια και θεωρώ πως αναίτια και ανυπαίτια ελήφθη η απόφαση διαγραφής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Εμφορούμαι, λοιπόν, από αυτές τις αρχές, δεν τις προδίδω και δεν τις παραδίδω, όσο και αν κοστίζουν. Παραμένω αμετακίνητη από την υπεράσπισή τους.
Αυτά προς το παρόν».
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, γνωστοποίησε πως η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Αφορμή για τη διαγραφή της στάθηκε η παρέμβασή της στο κοινοβούλιο, ύστερα από ένταση που σημειώθηκε μεταξύ Πάνου Καμμένου και του Άδωνι Γεωργιάδη για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Μητσοτάκης διέγραψε την Παπακώστα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, γνωστοποίησε πως η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Αφορμή για τη διαγραφή της στάθηκε η παρέμβασή της στο κοινοβούλιο, ύστερα από ένταση που σημειώθηκε μεταξύ Πάνου Καμμένου και του Άδωνι Γεωργιάδη για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούσε «ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο με προσωπικές αναφορές στη σύζυγό του σχετικά με επισκέψεις στο γραφείο του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η παρέμβαση Παπακώστα

«Έγιναν προσωπικές αναφορές στον κύριο υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο» είπε η βουλευτής της Β΄ Αθήνας ενώ τόνισε ότι ορισμένες εκ των διατάξεων που η ΝΔ καταψηφίζει, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. «Οι κοκορομαχίες στη Βουλή, οι προσωπικές αναφορές, και μάλιστα με αφορμή τέτοια ζητήματα (σ.σ. των Ενόπλων Δυνάμεων) δεν περιποιούν τιμή στον ελληνικό κοινοβούλιο», είπε. Ζήτησε δε, από το προεδρείο «να τηρεί τον Κανονισμό και να διαχειρίζεται και να συντονίζει αυτή τη διαδικασία, να διαφυλάσσει και το κύρος της Βουλής από διολίσθηση σε πρακτικές και σε συμπεριφορές, οι οποίες στοχεύουν σε προσωπικό επίπεδο τους συναδέλφους, ή τους υπουργούς προς τους συναδέλφους, ή τους συναδέλφους προς τους υπουργούς».
Η κ. Παπακώστα, επικαλέστηκε το γράμμα του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο όταν εγείρονται αλλότρια ζητήματα από τα θέματα του νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια, πρέπει το προεδρείο να ανακαλεί στην τάξη, όποιον έχει διολισθήσει και ει δυνατόν να τους επιβάλει και τις δέουσες ποινές. «Διότι ως βουλευτής δεν θα απολογούμαι, βγαίνοντας έξω από την Αίθουσα αυτή, για συμπεριφορές οι οποίες δεν μας περιποιούν τιμή και για τις οποίες με εγκαλούν οι πολίτες ανυπαιτίως -όσον με αφορά, διότι έχω φροντίσει να σέβομαι τον κάθε συνάδελφο και την καθεμία συνάδελφο- και να δέχομαι την φράση “Όλοι περίπου το ίδιο είστε” και “Τι εικόνα είναι αυτή, την οποία δίνετε στη Βουλή των Ελλήνων” και “Πώς να σας σεβαστούμε εμείς στη συνέχεια;”», υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ.
Σημειώνεται πως ο Πάνος Καμμένος κάλεσε την κ. Παπακώστα να συμμετάσχει σε άτυπη επιτροπή με έργο την σύνταξη τροπολογίας για τις συντάξεις χηρείας συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ, ο οποίος έσπευσε να προκαταβάλει τη στάση της Παπακώστα. Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποστήριξε πως «κανένας και καμία βουλευτής της ΝΔ δεν θα μετέχει σε δική σας επιτροπή» και πρόσθεσε πως αυτά είναι προβοκάτσιες του Καμμένου.
Σε κάθε περίπτωση ο Άδωνις Γεωργιάδης ενοχλήθηκε έντονα από τη στάση της κ. Παπακώστα και ακολούθως ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τελικά αποφάσισε τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα. Σημειώνεται πάντως πως νωρίτερα η Κατερίνα Παπακώστα είχε προχωρήσει σε διευκρινιστική δήλωση, όπως της ζητήθηκε από την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτή δεν ήταν αρκετή να κατευνάσει την ένταση.

Ολόκληρη η διευκρινιστική δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα

«Κατά την σημερινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξα πως αποτελεί υποχρέωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να διορθώσει τρία άκρως σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν:

  • Πρώτον, στο βαθύ κούρεμα στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι μεγαλύτερο, όσο υψηλότερη ήταν θέση ευθύνης, την οποία κατείχαν,
  • δεύτερον στην άρση του θεσμού της προστασίας της Αναπηρίας, καθώς η ανωτέρω μειώσεις των συντάξεων αφορούν και τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος ένα άτομο με αναπηρία 80% και άνω,
  • τρίτον στις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν εκδίδονται συντάξεις βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.

Όσον αφορά στην συμμετοχή μου σε επιτροπές της Βουλής, συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο. Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, με αφορμή την πληθώρα προσωπικών αντεγκλήσεων από πολλές πτέρυγες οι οποίες δημιουργήθηκαν, σήμερα, καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησα για πολλοστή φορά από τον Προεδρεύοντα και τον Πρόεδρο της Βουλής, να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής.
Πρόκειται για θέση μου, την οποία αμετακίνητα υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Προεδρεύοντα, κ. Γ. Λαμπρούλη, το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς συναδέλφους Βουλευτές. Όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από την δήλωσή μου.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας