Α.Δρίβας: Η Τουρκία μας λέει, είτε θα πάρω Καστελόριζο είτε Κύπρο

1436

Στην εκπομπή του Sigmalive (Sigma Tv)”Πρωτοσέλιδο” φιλοξενήθηκε ο καθηγητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Αλέξανδρος Δρίβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, αλλά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχικά ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «ντυμένη» με την γερμανική προεδρία έχει αποτύχει. Πρόσθεσε ότι υπάρχει δραστική παρέμβαση από τις ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «δεν μας ανακοίνωσε ένα καινούριο μυστικό. Θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αφοπλίσουν και για δικά τους ζητήματα τον Ερντογάν».

Πρόσθεσε ότι η τακτική της Τουρκίας με την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι για να αποφύγει τις κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την αιφνίδια επίσκεψη του Μάικ Πομπέο διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ ανησύχησαν καθώς είδαν την Ρωσία να βρίσκει παράθυρα διαμεσολάβησης. «Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι η μερική υποχώρηση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει ολική διότι θα αλλάξει όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχουν».

Συμπλήρωσε ότι οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι έχουν πάρει το μήνυμα της μη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο τους. «Ελλάδα και Κύπρος κάνουν συμμαχίες με Γαλλία και Ισραήλ, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τα κλειδιά της μεταναστευτικής κρίσης στην Τουρκία με αποτέλεσμα να την εκβιάζει τώρα. «Δεν έμαθε να χειρίζεται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την ασφάλεια και την αλληλεγγύη στα κράτη μέλη».

Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δούμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις πραγματικές διεκδικήσεις της Τουρκίας. «Η Τουρκία μας λέει ότι είτε θα πάρω το Καστελόριζο είτε την Κύπρο».

Ο κύριος Δρίβας πρόσθεσε ότι πρέπει να πάψουν οι προκλητικές ενέργειες και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος. «Δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με την Τουρκία, την ώρα που μας κηρύσσει τον πόλεμο σε επίπεδο ρητορικής.

Τέλος μίλησε και για την στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπήρξε το επεισόδιο με τον Έβρο, όπου η Ελλάδα κατάλαβε ότι η Τουρκία προκαλεί με στόχο να κτυπήσει πρώτη η Ελλάδα. «Για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την αποτροπή, απαγορεύεται να πέσει πρώτη».

Δείτε το βίντεο: 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας