Οι επιχειρηματικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα συνέχισαν να βελτιώνονται τον Δεκέμβριο και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό των τελευταίων 9,5 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Markit, τα οποία όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να εκτιμηθούν ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους στην πράξη.
Η ανάπτυξη, σύμφωνα με την Markit, ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω αύξησης των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Ανταποκρινόμενες σε αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα και τον αριθμό των εργαζομένων, κάτω, όμως, από άθλιες αμοιβές και εργασιακές σχέσεις και ειδικά με ελαστικές σχέσεις εργασίας, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από την Markit από τον Αύγουστο του 2008. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό 5,5 ετών.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, κλείνοντας 53.1 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 52.2 μονάδες του Νοεμβρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση, αν και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2008.
Η αύξηση επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνολικής αύξησης σε επτά μήνες, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2008.
Μένει να δούμε αν και εφόσον τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν στην πράξη και κυρίως αν αποδειχθούν μονιμότερα ή με εφήμερες διαστάσεις, πράγμα πολύ πιθανό σε συνθήκες επενδυτικής άπνοιας.