Αφγανιστάν-Φρικαλεότητες των Ταλιμπάν-Πυροβολούν και ξυλοκοπούν γυναίκες και μικρά παιδιά

510
Φρικαλεότητες των Ταλιμπάν

Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ διεθνών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στην περιοχή για να καλύψουν τα γεγονότα, μετά και την κατάληψη της Καμπούλ, καταγράφουν άγριους ξυλοδαρμούς Αφγανών πολιτών, με τους Ταλιμπάν να ασκούν βία και να πυροβολούν εναντίον τους.

Μπορεί οι Ταλιμπάν να διατρανώνουν πως δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες, μέλη που υποστηρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις, καθώς και αμάχους πολίτες, ωστόσο αυτό που φοβόντουσαν όλοι φαίνεται πως είναι γεγονός.

Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ διεθνών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στην περιοχή για να καλύψουν τα γεγονότα, μετά και την κατάληψη της Καμπούλ, καταγράφουν άγριους ξυλοδαρμούς Αφγανών πολιτών, με τους Ταλιμπάν να ασκούν βία και να πυροβολούν εναντίον τους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των Los Angeles Times, Marcus Yam, σε ένα γεμάτο σκόνη δρόμο έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μαχητές των Ταλιμπάν είχαν παγιδεύσει εκατοντάδες άοπλους Αφγανούς. Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα στον αέρα, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν κατά συγκεντρωμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, τους οποίους ξυλοκόπησαν με κάθε μέσο που είχαν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μερικοί από αυτούς που δέχτηκαν τα χτυπήματα προσπαθούσαν να ξεφύγουν από μια τρύπα στο φράχτη για να μπουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου, ενώ άλλοι απλώς κάθονταν στο έδαφος, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη μανία των Ταλιμπάν.

Από τις επιθέσεις, τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών, μια γυναίκα και ένα παιδί οι οποίοι έμειναν αιμόφυρτοι στο δρόμο, με το πλήθπς να προσπαθεί να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Πυρ κατά διαδηλωτών που ζητούν την αφγανική σημαία στα κτίρια

Αντίστοιχες εικόνες και στους δρόμους της πόλης Τζαλαλαμπάντ, όπου βγήκαν σήμερα πολλοί Αφγανοί με αίτημα να επανατοποθετηθούν οι σημαίες του Αφγανιστάν στα γραφεία και στα δημόσια κτίρια, αντί της σημαίας των Ταλιμπάν που κατέλαβαν τον έλεγχο της εξουσίας.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον τους, όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Pajhwok Afghan News. Οι μαχητές των Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν επίσης μερικούς δημοσιογράφους που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκατοντάδες άνθρωποι φαίνονταν να κάνουν πορεία με τη σημαία του Αφγανιστάν. Στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί, καθώς οι διαδηλωτές διαλύθηκαν από την περιοχή.

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν τραυματίστηκε κάποιος κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Σφοδρές μάχες με δυνάμεις του πρώην αντιπροέδρου

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Αμρούλα Σάλεχ, ενεπλάκησαν τις τελευταίες ώρες σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, τη μοναδική περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του κ. Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν. Οδός στρατηγικής σημασίας διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Αφγανική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ, διαβόητος αφγανός πολέμαρχος, ανέπτυξε 10.000 μαχητές του στην Παντσίρ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί και χθες αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος, αφού ο αρχηγός του κράτους, ο Άσραφ Γάνι, έφυγε από τη χώρα την Κυριακή.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, σε περίπτωση απουσίας, φυγής, παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος γίνεται μεταβατικός πρόεδρος. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους», ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά. Κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν εικόνες του πρώην αντιπροέδρου μαζί με τον Άχμαντ Μασούντ –τον γιο του πασίγνωστου πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ, που είχε δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001, καθώς θεωρείτο σημαντική πηγή πληροφοριών για τη CIA– στην κοιλάδα του Παντσίρ, με φόντο τον ορεινό όγκο Χίντου Κους.

Ο Άχμαντ Μασούντ, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στη γαλλική επιθεώρηση La Règle, ξεκαθάρισε πως εννοεί να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, να κάνει «δικό του» τον αγώνα του πατέρα του, που είχε πολεμήσει τόσο εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων, όσο και εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος.

Η εξαιρετικά δυσπρόσιτη κοιλάδα του Παντσίρ ουδέποτε έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1990· δεν είχε πέσει ούτε στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας