Αφγανιστάν: Το αεροδρόμιο της Καμπούλ άνοιξε και πάλι

443
Το αεροδρόμιο της Καμπούλ άνοιξε και πάλι

Ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν δήλωσε πως μια τεχνική ομάδα κατάφερε να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φθάνει εκεί βοήθεια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, ο ανταποκριτής του οποίου μετέδωσε επίσης πως επαναλήφθηκαν πτήσεις εσωτερικού.

Ο διάδρομος προσαπογειώσεων του αεροδρομίου έχει επισκευασθεί σε συνεργασία με αρχές στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Κατάρ μετέδωσε πως δύο πτήσεις εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν από την Καμπούλ προς τις πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κανταχάρ.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι κλειστό αφότου τελείωσε η μαζική αερομεταφορά αμερικανών πολιτών, άλλων δυτικών υπηκόων και Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις δυτικές χώρες. Το τέλος της επιχείρησης αυτής σηματοδοτήθηκε με την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, φοβούμενοι για τη ζωή τους υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, έμειναν πίσω όταν η επιχείρηση τελείωσε στο τέλος Αυγούστου. Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί πως όσοι το θέλουν θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στην Ντόχα με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πως η χώρα του συνομιλεί με τους Ταλιμπάν και εργάζεται με την Τουρκία για ενδεχόμενη παροχή τεχνικής υποστήριξης για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Το Κατάρ πρώτη χώρα που προσγείωσε αεροσκάφος στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Το Κατάρ, στην πρώτη γραμμή των διεθνών διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν που έχουν τη εξουσία στο Αφγανιστάν, ελπίζει να ανοίξουν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” εντός των αεροδρομίων της χώρας αυτής μέσα σε 48 ώρες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κατάρ στην τηλεόραση Al-Jazeera.

“Ελπίζουμε να δούμε μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να εισέλθει μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ και των άλλων αεροδρομίων που λειτουργούν”, δήλωσε από το Αφγανιστάν ο Μουτλάκ Αλ-Κατάνι, ειδικός απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών.

Το εμιράτο του Κόλπου, αφότου ήταν η πρώτη ξένη χώρα που προσγείωσε αεροσκάφος της στον διάδρομο του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών αξιωματούχων, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι εργάζεται εντατικά για να ξαναρχίσουν οι τεχνικές λειτουργίες των δομών των αεροδρομίων.

Το Κατάρ βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας για την ικανότητά του να επικοινωνεί με τους νέους κυβερνώντες στην Καμπούλ. Αυτή η πλούσια χώρα του Κόλπου είχε παίξει εξάλλου διαμεσολαβητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, προτού οι ισλαμιστές καταλάβουν την εξουσία.

Οι Ταλιμπάν γιόρτασαν την Τρίτη τη νίκη τους στο Αφγανιστάν, την επομένη της αποχώρησης των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών. Η αποχώρηση αυτή έθεσε τέλος σε 20 χρόνια πολέμου που ξέσπασε από την επέμβαση ενός υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού για την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο αμερικανικό έδαφος.

Η επιστροφή των ισλαμιστών στην εξουσία υποχρέωσε τους Δυτικούς να απομακρύνουν εσπευσμένα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τους πολίτες τους και Αφγανούς που κινδυνεύουν να υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν, κυρίως γιατί εργάστηκαν για τις ξένες δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας