Αφγανιστάν: Τα «λιοντάρια του Παντζσίρ» σκότωσαν δεκάδες Ταλιμπάν!

573
Τα «λιοντάρια του Παντζσίρ»

Χιλιάδες μαχητές από το Αφγανιστάν έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και πολεμούν με τους Ταλιμπάν –  Την Τρίτη το βράδυ, οι Ταλιμπάν επιχείρησαν να επιτεθούν στην Παντζσίρ και είχαν πολλούς νεκρούς και τραυματίες

Ονομάζονται  «λιοντάρια του Παντζσίρ» και παρά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, συνεχίζουν τη μάχη κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Πέραν των μαχών, έχουν ήδη γεμίσει ένα στάδιο με όπλα, δηλώνουν ότι έχουν σκοτώσει δεκάδες Ταλιμπάν που έχουν επιχειρήσει να εισχωρήσουν στην περιοχή τους,  ενώ οργανώνουν τις επόμενες επιθέσεις τους.

Τα «λιοντάρια του Παντζσίρ»  υπερασπίζονται μία περιοχή περίπου 50 μίλια βόρεια της Καμπούλ. Η κοιλάδα Παντζσίρ θεωρείται φυσικό οχυρό που δεν έχει κατακτηθεί ποτέ, λόγω του ορεινού της χαρακτήρα  αλλά και των στενών φαραγγιών, που καθιστούν τις περιοχές «παγίδες» για τους επιτιθέμενους. Οι μαχητές του Παντζσίρ κατάφεραν να αποκρούσουν τόσο τους Σοβιετικούς στη δεκαετία του 1980 όσο και τους Ταλιμπάν στη δεκαετία του 1990. Στην κοιλάδα υπάρχουν ακόμα  υπολείμματα τεθωρακισμένων, ως απομεινάρια των αποτυχημένων επιθέσεων των Σοβιετικών.

Χιλιάδες μαχητές κατά των Ταλιμπάν είναι συγκεντρωμένοι στην περιοχή των 1.400 τετραγωνικών μιλίων και αποτελούν έναν από τους τελευταίους θύλακες οργανωμένης αντίστασης από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Ο Αμίρ Καν Μουτακί, ανώτατος αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τους μαχητές έχουν καταρρεύσει, ωστόσο επανέλαβε ότι ζητά την παράδοσή τους για να μπορέσουν να ενταχθούν στο «Ισλαμικό Εμιράτο». Και οι δύο πλευρές έχουν χάσει μαχητές στο σημείο,  που θεωρείται αδιαπέραστο.

Fresh clashes reported between Taliban and NRF in Panjshir, Baghlan provinces | World English News

Ύψωσαν τη σημαία της Βόρειας Συμμαχίας

Τα «λιοντάρια» έχουν υψώσει τη σημεία της Βόρειας Συμμαχίας, μιας ομάδας μαχητών που πολέμησε ενάντια στους Ταλιμπάν όταν κυριάρχησαν στη χώρα για πρώτη φορά από το 1996 έως το 2001. Ωστόσο, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια τεράστια επίθεση, χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά όπλα που έχουν αποκτήσει, μεταξύ των οποίων όπλα, οχήματα και ελικόπτερα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα που στηρίζουν τους Ταλιμπάν δείχνουν εικόνες από τα νέα όπλα που διαθέτουν. Ωστόσο, οι μαχητές της αντίστασης υποστηρίζουν ότι διαθέτουν ένα μεγάλο οπλοστάσιο, το οποίο έφτιαξαν μεθοδικά, καθώς είχαν τον φόβο ότι θα ερχόταν η ημέρα που θα χρειάζονταν να πάρουν τα όπλα.

Στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα φαίνονται σε βίντεο και φωτογραφίες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ άλλες φωτογραφίες δείχνουν πολυβόλα στην κοιλάδα. Ο πολιτικός Φαχίμ Φετράτ που συνδέεται με τη Βόρεια Συμμαχία δήλωσε στο France24 ότι θα κάνουν ότι μπορούν να για αντέξουν για πολύ καιρό.

Taliban men killed by Panjshir Resistance fighters; Saleh mocks USA as 'mini power' | Afghanistan

Στην κοιλάδα βρίσκονται Αφγανοί στρατιώτες, αστυνομικοί και κομάντος

Ήδη, όπως είπε, οι μαχητές έχουν αρκετό οπλισμό από τον αγώνα ενάντια στην κατοχή των Σοβιετικών και το πρώτο κύμα αντίστασης κατά τους Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα ερχόταν η ώρα που θα τα χρειαστούν.

Αφγανοί στρατιώτες, αστυνομικοί και κομάντος, μερικοί εκ των οποίων έχουν εκπαιδευτεί από τους Δυτικούς, έχουν αναφερθεί ότι βρίσκονται στην κοιλάδα για μια τελική αναμέτρηση ενάντια στους Ταλιμπάν.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις αναφέρεται ότι έχουν μαζί τους όπλα και οχήματα που θα μπορούσαν να τους σώσουν από τον οπλισμό των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον Φετράτ, χιλιάδες μουτζαχεντίν από την περιοχή του Παντζσίρ όπως άλλες δυνάμεις έφτασαν στην κοιλάδα όταν οι πόλεις τους κατελήφθησαν από τους Ταλιμπάν και μάλιστα διαθέτουν όπλα και πυρομαχικά.

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να τους προκαλέσουν προβλήματα

Οι μαχητές κατά των Ταλιμπάν έρχονται από πολλές περιοχές του Αφγανιστάν. «Γι’ αυτό μιλάμε για εθνική αντίσταση, γιατί όλοι οι Αφγανοί μετέχουν στη μάχη». Σύμφωνα με αναφορές, οι Ταλιμπάν έχουν προσπαθήσει να κόψουν τις γραμμές τροφοδοσίας, το ρεύμα και τις συνδέσεις ίντερνετ στην περιοχή.

Ο Φετράτ επιμένει ότι οι μαχητές που βρίσκονται στην κοιλάδα είναι έτοιμοι για μάχη και ότι μπορούν να αντέξουν για όσο χρειαστεί. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, αναφερόμενος στην κατάρρευση των συνομιλιών με τους μαχητές, υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να υπάρξει ειρηνική επίλυση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, πριν η κυβέρνηση καταρρεύσει, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο Παντζσίρ χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 Ταλιμπάν και τον τραυματισμό 65.

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας» δήλωσε κάτοικος της κοιλάδας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι βρίσκονται στο Παντζσίρ έχουν όπλα και μπορούν να πολεμήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας