Αφγανιστάν: Πούλησε 9χρονη κόρη του σε 55χρονο για εξόφληση χρέους

549
Πούλησε 9χρονη κόρη του σε 55χρονο

Συγκλονίζει το μαρτύριο μιας 9χρονης από το Αφγανιστάν, την οποία πούλησε ο πατέρας της σε 55χρονο για να ξεπληρώσει το χρέος του.

Η μικρή Παρουάνα, που επέστρεψε τελικά στην οικογένειά της μετά από παρέμβαση δημοσιογράφων αλλά και μιας ΜΚΟ, μίλησε αποκλειστικά στο MEGA για τις ώρες αγωνίας που πέρασε μακριά από τα αδέρφια της και την ανακούφιση να βρίσκεται και πάλι δίπλα στους δικούς της.

Ο πατέρας του κοριτσιού αποκαλύπτει ωστόσο πως αν χρειαστεί, θα πουλήσει όλα του τα παιδιά.

Το χρονικό της φρίκης

Η 9χρονη Παρουάνα από τον καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Μπαντγκίς, στα βόρεια του Αφγανιστάν, απομακρύνθηκε δια της βίας από το σπίτι της αφού την έχει αγοράσει ένας 55χρονος άνδρας. Νωρίτερα ο πατέρας της την πούλησε για μόλις 2.000 δολάρια.

Το μαρτύριο της μικρής Παρουάνα έλαβε τέλος γρήγορα. Στάθηκε τυχερή αντίθετα με άλλα κορίτσια της ηλικίας της αφού χάρη στις παρεμβάσεις Αφγανών δημοσιογράφων, ένας Αμερικανός δωρητής προσέφερε 10.000 δολάρια ώστε να αποπληρώσει ο πατέρας της το χρέος που είχε προς τον 55χρονο άντρα πριν καν αυτός την παντρευτεί ή την εκμεταλλευθεί για άλλους σκοπούς.

«Φοβήθηκα όταν με πούλησαν σε έναν γέρο. Ο πατέρας μου με πούλησε και τώρα δεν μπορώ να πάω στο σχολείο. Όταν άκουσα ότι ο πατέρας μου με πούλησε, έκλαιγα όλο το βράδυ», λέει η 9χρονη στο MEGA και τον Γιάννη Μούτσο.

Ο πατέρας της Παρουάνα απαντάει με ψυχρότητα αφού δεν είναι η πρώτη φορά που πουλάει ένα από τα παιδιά του.

«Ο βασικός λόγος ήταν η πείνα. Είχα χρέη και κανείς δε μου δάνειζε. Η κυβέρνηση μας εγκατέλειψε, οι ξένοι έφυγαν και τώρα οι Ταλιμπάν έχουν πάρει την εξουσία και δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει.

Πώς βρήκατε αυτόν τον άνδρα για να πουλήσετε την εννιάχρονη κόρη σας;

Μου είχε δανείσει χρήματα. Ήρθε στο σπίτι μου και μου είπε να του δώσω τα χρήματα. Του είπα ότι δεν τα έχω. Τελικά μου είπε να του δώσουν μία από τις κόρες μου».

Η ανθρώπινη ζωή στο Αφγανιστάν εξαγοράζεται πολύ εύκολα. Το 9χρονο κοριτσάκι βρέθηκε αβοήθητο σε ένα ξένο σπίτι, αγνοώντας τι του επιφύλασσε το μέλλον του.

«Τι σου είπε ο αγοραστής όταν σε πήρε από την οικογένειά σου»;

– Παρουάνα: Μου είπαν να σκουπίζω το σπίτι, να μαζεύω ξύλα και να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού.

– Πατέρας: Μου είπε ‘όχι πατέρα, έχω μία επιθυμία από σένα και αυτή είναι ότι θέλω να σπουδάσω, θέλω να γίνω μηχανικός ή δασκάλα για να υπηρετώ την κοινωνία’. Αυτός ήταν ο σκοπός της… έκλαψε και ταράχτηκε πολύ».

Ο 55χρονος άνδρας που αγόρασε την 9χρονη Παρουάνα εξαφανίστηκε, ενώ το μικρό κορίτσι γύρισε πίσω στην οικογένειά του μαζί με τα υπόλοιπα 5 αδέλφια και τη μητέρα του σε ένα καταφύγιο ΜΚΟ στην πόλη Χεράτ.

«Τώρα που γύρισες σπίτι, πώς νιώθεις»;

–Παρουάνα: Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι μαζί με τον πατέρα και την μητέρα μου. Η οικογένειά μου δε με αναγκάζει να κάνω δουλειές και μπορώ να παίζω με τα αδελφάκια μου.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

–Παρουάνα: θα ήθελα να επισκεφτώ άλλες χώρες και να σπουδάσω εκεί».

Πριν από μερικούς μήνες ο πατέρας της Παρουάνα πούλησε την 12χρονη αδελφή της σε έναν άλλο άνδρα για να την κάνει νύφη.

Με σκληρότητα και κυνισμό ο πατέρας του κοριτσιού δε διστάζει να επαναλάβει το ίδιο αν χρειαστεί.

«Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα αντέξεις μέχρι να βρεθείς και πάλι στο ίδιο δίλημμα να πουλήσεις ένα ακόμη από τα παιδιά σου»;

– Πατέρας: Αν δεν μας βοηθήσει κάποιος τότε όλοι μας θα πρέπει να πουλήσουμε τις κόρες μας εξαιτίας της πείνας σε διάστημα δύο έως πέντε μήνες. Πούλησα και τις δύο μου κόρες. Έχω έξι κόρες και ένα γιο. Ναι, βέβαια θα πουλήσω κι άλλο παιδί».

Στο πρόσωπο ωστόσο της μικρής Παρουάνα σήμερα πλέον αποτυπώνεται η χαρά και η ανακούφιση αφού έσμιξε και πάλι με τα αδέρφια.

Το μέλλον όμως στο Αφγανιστάν είναι δυσοίωνο για τα παιδιά και τις γυναίκες με το ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας