Αυταπάτες Σαλβίνι: Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνουν «λάθος»

1470
ομόλογο

Η κυβέρνηση “θα προχωρήσει μπροστά για πέντε χρόνια, παρά τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ελλείψεις κατανόησης“, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΣ.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός Εσωτερικών και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνουν λάθος για την Ιταλία και πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα προχωρήσει “μπροστά για πέντε χρόνια“.

Η κυβέρνηση “θα προχωρήσει μπροστά για πέντε χρόνια, παρά τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ελλείψεις κατανόησης“, δήλωσε ο Σαλβίνι σήμερα το πρωί ενώπιον των δημοσιογράφων.

Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών, όχι για να πέσει η κυβέρνηση ή για να φοβηθούμε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν κάνει στο παρελθόν ηχηρά λάθη εκτίμησης και που κάνουν λάθος για άλλη μια φορά“, είπε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας.

Η Ιταλία είναι μια χώρα στέρεη, οι προοπτικές είναι σταθερές, οι ειδικοί μου λένε ότι αυτό είναι που μετράει“, εκτίμησε.

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει, δυστυχώς, μεγάλες αυταπάτες αν νομίζει ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, υποβαθμίζοντας την Ιταλία, κάνουν «λάθος». Όχι μόνο δεν κάνουν «λάθος», αλλά με την υποβάθμιση ακολουθούν δοκιμασμένη και σχεδιασμένη στρατηγική εκφοβισμού της Ιταλίας.

«Λάθος» και «αυταπάτες» έχει ο Σαλβίνι, αν πιστεύει ότι θα περάσει μια άλλη οικονομική πολιτική στις Βρυξέλλες χωρίς τουλάχιστον να απειλεί χωρίς μπλόφες για έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο μόνος τρόπος για να επιβάλει την θέση της η κυβέρνηση της Ιταλίας, χωρίς να θέσεις στο τραπέζι και να εννοεί την έξοδο από την ευρωζώνη, είναι να διαλυθεί η ευρωζώνη και η ΕΕ.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες του προϋπολογισμού του 2019 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο κολοσσιαίο δημόσιο χρέος της χώρας, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της Ιταλίας από “Baa2” σε “Baa3”, στην τελευταία επενδυτική κατηγορία, συνοδεύοντάς το ωστόσο από σταθερή προοπτική.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των κυριότερων αξιωματούχων του συνασπισμού του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) και της Λέγκας. Θα ακολουθήσει συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό ο οποίος αποκλίνει από τα ευρωπαϊκά όρια και για τον οποίο οι Βρυξέλλες ζητούν “διευκρινίσεις” έως το μεσημέρι της Δευτέρας (22/10).

Αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν σε μια νέα εκδοχή ενός σχεδίου δημοσιονομικής αμνηστίας που προκάλεσε αυτή την εβδομάδα κλυδωνισμούς στον συνασπισμό, όταν ο επικεφαλής του M5S, Λουίτζι ντι Μάιο, κατήγγειλε ότι κάποιοι προσέθεσαν ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή σε ένα κείμενο που είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Έχουμε τόσους αντιπάλους στο εξωτερικό, που έχουν κάθε συμφέρον να έχουν [απέναντί τους] μια επισφαλή Ιταλία, γονατισμένη και δουλική (…), ώστε έχουμε καθήκον να συμφωνούμε“, επέμεινε ο Σαλβίνι.

Κάνω ασκήσεις γιόγκα για να τα ξεπεράσω όλα αυτά και θα τα ξεπεράσουμε“, δήλωσε ο Σαλβίνι ο οποίος, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι πιο γνωστός για τις μονοκόμματες δηλώσεις του και την προτίμησή του σε τοπικές γαστριμαργικές σπεσιαλιτέ παρά για οποιαδήποτε δραστηριότητα ζεν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας