Αυστρία-ευρωεκλογές: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Κουρτς, 2οι οι Σοσιαλδημοκράτες

1513
κουρτς

Προβάδισμα, κατά τρεις μονάδες, έναντι του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού, για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, καταγράφει, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil.

Όπως σχολιάζουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, ικανοποιημένα με τα αποτελέσματά της πρέπει να είναι και τα τρία πρώτα κόμματα – Λαϊκό, Σοσιαλδημοκρατικό και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που συγκυβερνά με το Λαϊκό — καθώς αυτά εμφανίζονται με βελτιωμένο το ποσοστό τους σε σχέση με το εκλογικό τους αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του 2014.

Στη δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 30% έναντι του 27% στις Ευρωεκλογές του Μαίου του 2014, οι Σοσιαλδημοκράτες με 27% (24,1% το 2014), το Κόμμα των Ελευθέρων με 23% (19,7%).

Ακολουθούν οι Πράσινοι, με μειωμένο το ποσοστό τους στο 10% σε σχέση με τον 14,5% στις τελευταίες Ευρωεκλογές, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ανεπαίσθητη μείωση από το 8,1% στο 8% και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, του οποίου επικεφαλής υποψήφια είναι η ελληνικής καταγωγής Κατερίνα Αναστασίου, με 1% (2,1% το 2014).

Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα «εάν οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικότερες, το ίδιο σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές από τις εθνικές εκλογές», οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 5%, τις θεωρούν πιο σημαντικές, σε ποσοστό 49% εκτιμούν πως είναι το ίδιο σημαντικές, ενώ για ένα 41% είναι λιγότερο σημαντικές.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Profil τον περασμένο μήνα, ακριβώς ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, τις οποίες το ίδιο είχε κερδίσει, το προβάδισμα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν να εξακολουθεί να παραμένει σταθερό, ενώ μειωμένο, σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα, ήταν το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.

Και σε αυτή την δημοσκόπηση ως προς τις βουλευτικές εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα — που από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Ελεύθερους — βρισκόταν στην πρώτη θέση με βελτιωμένο στο 34% το ποσοστό του, έναντι 31,5% του εκλογικού αποτελέσματός του.

Στην δεύτερη θέση, ελαφρώς βελτιωμένο, εμφανιζόταν στη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης — το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια — με ποσοστό 28%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ τρίτο ερχόταν το Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 22% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.

Η ίδια δημοσκόπηση έφερε ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 7 % έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούσαν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η «Λίστα Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς») με 2% (4,4% στις εκλογές).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας