Αυξάνουν κατά 600εκ. οι εξοπλιστικές δαπάνες έως 31/12. Προκαταβολές για Rafale-Belharra;

1432
rafale

Κατά 6 δις αυξάνονται με νομοσχέδιο οι πιστώσεις του φετινού προϋπολογισμού, οι οποίες κατά κύριο λόγο κατευθύνονται για δαπάνες που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού (4δις).

Από αυτά τα 600 εκ. , δηλαδή το 1/6, προβλέπονται για εξοπλιστικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οικονομικών κύκλων, αυτά τα ποσά προορίζονται για προκαταβολές προκειμένου να παραγγελθούν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και πανάκριβες γαλλικές φρεγάτες Belhara.

Το κρίσιμο ερώτημα που θέτουν οικονομικοί και στρατιωτικοί κύκλοι είναι: αν η παραγγελία που θα γίνει, εφόσον τελικά θα πραγματοποιηθεί, προκύπτει μετά από ενδελεχή μελέτη ότι πράγματι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη αυτά τα οπλικά συστήματα ή η παραγγελία προωθείται περισσότερο για να “αγοραστεί” η φιλία και η συνεργασία της Γαλλίας προς την Ελλάδα.

Αν πρόκειται για το δεύτερο, τότε θα έπρεπε τόσο η Γερμανία αλλά και πολύ περισσότερο οι ΗΠΑ να είχαν τα πιο φιλικά και αλληλέγγυα αισθήματα προς τη χώρα μας.

Και όμως, η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι τόσο φιλικές προς τη χώρα μας, που την αγκαλιάζουν τόσο σφιχτά, κοντεύοντας να την πνίξουν.

Η φιλία και η συνεργασία μιας χώρας χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια αγορά οπλικών συστημάτων όσο δαπανηρή και αν είναι και το μόνο που δεν περισσεύει από τη χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία, είναι χρήματα και μάλιστα χρήματα που δεν πιάνουν αντίστοιχο τόπο για την ανάπτυξη ή την ασφάλεια της χώρας.

Ελπίζουμε να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Άρης Δημητρίου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας