Αττικόν: Αίσχος, λόγω ελλείψεων διακόπηκαν οι χημειοθεραπείες. Σαθρές δικαιολογίες των αρμοδίων

1044
γιατροί

Τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στο Αττικό νοσοκομείο είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του χάους και της διάλυσης που επικρατεί στα νοσοκομεία. Μόνο όσοι έχουν γεμάτη τσέπη βλέπουν να αντιμετωπίζεται αξιοπρεπώς και σε εύλογο χρόνο το πρόβλημα τους. Οι άλλοι υποφέρουν, χιλιοταλαιπωρούνται και βασανίζονται.

«Όντως υπήρξε πρόβλημα στον εφοδιασμό του Νοσοκομείου με απαραίτητα φάρμακα» τονίζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις πληροφορίες και τις καταγγελίες για αιφνιδιαστική διακοπή του προγράμματος χημειοθεραπειών του νοσοκομείου, σήμερα, Παρασκευή, προκαλώντας επιπλέον ταλαιπωρία σε καρκινοπαθείς.

Μάλιστα ασθενείς και εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι το πρόγραμμα χημειοθεραπειών σταμάτησε αιφνιδιαστικά και εντελώς απροειδοποίητα, με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς όχι μόνο να ειδοποιηθούν τελευταία στιγμή πως ακυρώθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού τους, και μάλιστα τηλεφωνικά, αλλά να μην είναι σε θέση κανείς να τους απαντήσει και πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία του προγράμματος.

Παρέχοντας εξηγήσεις μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» αποδίδει τη δυσλειτουργία σε «καθυστέρηση της ολοκλήρωσης διαδικαστικών ενεργειών».

Το μόνο παρήγορο είναι ότι σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Διοίκησης οι απαραίτητες ενέργειες έγιναν και δόθηκε η παραγγελία για τα απαιτούμενα φάρμακα, «ώστε εντός των αμέσως προσεχών ημερών να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου».

Κινητοποίηση μετά τις αρνητικές αντιδράσεις για το ζήτημα, υπήρξε και από το υπουργείο Υγείας, που αυξάνει κατά 54 εκατ. ευρώ το όριο πιστώσεων φαρμάκων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Η ανακοίνωση της διοίκησης Αττικόν

 

Υπ.Υγείας: Αύξηση του ορίου πιστώσεων φαρμάκων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομειακά φάρμακα αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών σε συνεδρίαση του, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνεδρίαση που είχε ως μοναδικό θέμα την αύξηση του ορίου πιστώσεων φαρμάκου στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων πιστώσεων κατά 54.200.000 ευρώ.

Οι πιστώσεις αυτές θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων, με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, εβδομαδιαία ενημέρωση για τις σχετικές πιστώσεις φαρμάκων.

Ταλαιπωρήθηκαν καρκινοπαθείς

Ωστόσο, τέτοιου είδους δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και παραλείψεις προκαλούν οργή όταν πρόκειται για θεραπείες ασθενών, πόσο μάλλον της ειδικής ομάδας των καρκινοπαθών.

Ακόμη δε πιο εξοργιστικό είναι ότι δεν μπήκε κανείς στον κόπο να ενημερώσει αυτούς τους ανθρώπους αναλυτικά για το τι συμβαίνει δημιουργώντας τους επιπλέον άγχος και ταλαιπωρία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και γιατρός στη μονάδα εντατικής θεραπείας κ. Μιχάλης Ρίζος, οι ασθενείς ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά για τη διακοπή της χημειοθεραπείας του μέσω τηλεφώνου.

«Από το πρωί έχουμε δεχτεί καταγγελίες πως δεκάδες ασθενείς δεν έκαναν χημειοθεραπεία σήμερα και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε την Δευτέρα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν πάλι τις χημειοθεραπείες τους. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου τα αποθέματα είναι πολύ λίγα και εκκρεμεί από το Υπουργείο Υγείας η υπογραφή για την πληρωμή των σκευασμάτων», εξηγούσε ο Μιχάλης Ρίζος.

Όπως τονίζεται σε σκληρή ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων «το να διακόπτεται το πρόγραμμα αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες.»

Το γεγονός αυτό (το οποίο έχει επαναληφθεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν) δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις“.

Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των «ματωμένων πλεονασμάτων», της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας