Αριστερό Ρεύμα της ΛΑ.Ε: Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ΗΠΑ και την Γερμανία

7926
ζάεφ
Ανακοίνωση του Αριστερού Ρεύματος της Λαϊκής Ενότητας
Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ ένα μεγάλο «δώρο» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις ΗΠΑ και την Γερμανία
Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν εξυπηρετεί την βελτίωση και την ανάπτυξη καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ούτε την ειρήνη, την φιλία και την συνεργασία στην περιοχή μας

Το Αριστερό Ρεύμα της ΛΑ.Ε εκφράζει την ριζική του αντίθεση με την Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τις εκκρεμούσες διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

  1. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο δώρο των δύο υποτελών κυβερνήσεων Τσίπρα και Ζαέφ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ειδικότερα ένα μεγάλο δώρο προς τις ΗΠΑ και την Γερμανία.

Άλλωστε αυτά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα πίεζαν αφόρητα για μια άρον – άρον και όπως – όπως συμφωνία, με επιδίωξη να ανοίξουν πάραυτα οι διαδικασίες της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική είσοδο της στην ΕΕ.

  1. Η Συμφωνία αυτή ως τέτοια δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ ούτε βεβαίως στην ειρήνη, την συνεργασία και την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Όσο το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και στην αποκλιμάκωση των απειλών της τελευταίας σε βάρος της χώρας μας, άλλο τόσο η Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το ΝΑΤΟ δεν αντιπροσωπεύει μια ομπρέλα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του αλλά ένα πολιτικοστρατιωτικό πλαίσιο που συχνά ευνοεί τους ανταγωνισμούς και ενισχύει το κυνήγι των εξοπλισμών ανάμεσα στις χώρες μέλη του σε όφελος των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, ενώ αντιπροσωπεύει μια μηχανή που παράγει πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες που επιχειρούν να επιλέξουν ένα διαφορετικό από την νεοφιλελεύθερη δυτική «ορθοδοξία» δρόμο.

  1. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω και των ειδικότερων συνθηκών σε αυτήν την χώρα, κινδυνεύει να μετατρέψει την ΠΓΔΜ σε ένα πολιτικοστρατιωτικό οικόπεδο των ΗΠΑ, να ολοκληρώσει, σχεδόν, τον σχεδιασμό, κυρίως της Γερμανίας, για τον πολυτεμαχισμό της παλιάς Γιουγκοσλαβίας και τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του και να προωθήσει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής, ενισχύοντας, έτσι, τις προσπάθειες για τον περαιτέρω έλεγχο του ΝΑΤΟ και του ευρωατλαντισμού σε όλη την Βαλκανική ζώνη.

Προφανέστατη στρατηγική στόχευση της ιμπεριαλιστικής Δύσης, με την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, είναι η οικονομική καταλήστευση της περιοχής, η απομόνωση και περικύκλωση της Ρωσίας – γι’ αυτό η επόμενη στοχοποιημένη χώρα είναι η Σερβία – και η χρησιμοποίηση της Βαλκανικής ζώνης ως ασπίδας και μεγάλης βάσης για ιμπεριαλιστικές τυχοδιωκτικές και πολεμικές επεμβάσεις στην Αν. Ευρώπη, στην Κεντρ. Ασία και στην Μ. Ανατολή και ειδικότερα για την στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ, με πρώτη χώρα δορυφοροποίησης απέναντί τους την Ελλάδα.

  1. Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι, όμως και μια Συμφωνία που περιέχει άκρως προβληματικές θέσεις για επίμαχα ζητήματα, που περικλείουν κινδύνους για τις καλές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Η Συμφωνία αυτή με κανένα τρόπο δεν προσφέρει ασφαλείς εγγυήσεις για την καταπολέμηση των αλυτρωτικών βλέψεων και της αλυτρωτικής προπαγάνδας που εκπορεύονται από το επίσημο κράτος και τους κυρίαρχους κύκλους της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθούν, κατά τη Συμφωνία, στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας για να καταπολεμήσουν τις αλυτρωτικές τάσεις είναι εντελώς αόριστες και ασαφείς, παρότι η κυβέρνηση στο σχετικό κυβερνητικό non paper, αναφερόταν ρητά και συγκεκριμένα όχι μόνο στις διατάξεις που συμφωνήθηκαν ότι θα αλλάξουν, αλλά και στο περιεχόμενο αυτών των αλλαγών.

  1. Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι επίσης βαθύτατα προβληματική και αρνητική, ιδιαίτερα στην ονοματοδοσία της γλώσσας και της ιθαγένειας των πολιτών της γείτονος.

Η ονομασία της γλώσσας της γείτονος ως «μακεδονικής» και της ονομασίας των πολιτών της ως Μακεδόνων, έρχεται σε διάσταση και αντίφαση ακόμα και με τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, ως «Βόρειας Μακεδονίας», η οποία προβλέπεται με την Συμφωνία, πράγμα που προκαλεί επιπλοκές και συγχύσεις.

Η προβληματικότητα αυτών των ρυθμίσεων στην γλώσσα και στην ιθαγένεια των πολιτών της γείτονος μπορεί να γίνει αφορμή ανεπιθύμητων εξελίξεων στο μέλλον, πολύ περισσότερο που δεν αποτελούν απλώς ένα αυτοπροσδιορισμό των γειτόνων αλλά τυγχάνουν και της επίσημης αναγνώρισης και συγκατάθεσης της Ελλάδας μέσα από διεθνή Συμφωνία.

  1. Το Αριστερό Ρεύμα της ΛΑ.Ε, εκφράζοντας την ριζική αντίθεση του στην «ευρωατλαντική» Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τονίζει ότι η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και οι χώρες των Βαλκανίων είχαν και διαθέτουν άλλες επιλογές για τις μεταξύ τους σχέσεις και το μέλλον τους, απ’ αυτές που τους επιφυλάσσουν το ΝΑΤΟ, οι κατεστημένες κυβερνήσεις τους και οι ακροδεξιές εθνικιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό τους.

Το δικό μας ΟΧΙ στην Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή, επιλεκτική, αποπροσανατολιστική και για ευκαιριακές κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες, διαφωνία της ΝΔ. Η ΝΔ όχι μόνο παρακάμπτει, σε σχέση με την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τα κεντρικά ζητήματα του ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και στηρίζει ένθερμα τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των τελευταίων στις δύο χώρες και στην περιοχή.

Το δικό μας ΟΧΙ λέγεται, επίσης, από την σκοπιά της ειρήνης και της φιλίας των δύο λαών και δεν έχει καμιά σχέση με το όχι στην Συμφωνία των ακροδεξιών, εθνικιστικών και νεοφασιστικών δυνάμεων που καλλιεργούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες και ένα εχθρικό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός, όπως έχει δείξει πολλές φορές η ελληνική εμπειρία, μπορεί να επικαλούνται την εθνική ανεξαρτησία και να ομνύουν στα «ελληνικά ιδεώδη» αλλά σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πατρίδας μας τάσσονταν με τις επιλογές της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της και κατέφευγαν σε τυχοδιωκτισμούς που πλήρωνε βαρύτατα ο ελληνικός λαός.

  1. Το Αριστερό Ρεύμα τονίζει ότι οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αντικειμενικά δεν έχουν πραγματικές αντιθέσεις συμφερόντων και ότι αντιθέτως το πιο ζωτικό κοινό τους συμφέρον είναι να αναπτυχθούν μεταξύ τους και μεταξύ των δύο χωρών, θερμές σχέσεις ειρήνης και φιλίας. Το συμφέρον των δύο λαών και χωρών βρίσκεται στην στενότερη και πιο βαθιά συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, με την επίλυση των όποιων διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, και των μεταξύ τους εκκρεμοτήτων με διάλογο και αμοιβαία συναίνεση, μακριά από κηδεμονίες τρίτων, καχυποψίες, προκαταλήψεις αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις θερμοκέφαλων.
  2. Το Αριστερό Ρεύμα υπογραμμίζει ότι μια στενότερη Βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη επιβάλλει την απαλλαγή των Βαλκανικών χωρών από τη Νατοϊκή περίσφιξη αλλά και τις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Το Αριστερό Ρεύμα τάσσεται υπέρ ελεύθερων, ανεξάρτητων, κυρίαρχων και βαθιά δημοκρατικών κρατών στην Βαλκανική και υπέρ της πιο στενής μεταξύ τους συνεργασίας στην βάση ενός δεσμευτικού Βαλκανικού Συμφώνου, το οποίο θα αποτινάσσει κάθε μορφής πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση τους. Αυτό το Βαλκανικό Σύμφωνο θα θεσμοθετεί κανόνες ισότιμων προωθημένων εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και θα εγγυάται τα σημερινά σύνορα των Βαλκανικών χωρών, αποκλείοντας και αποκηρύσσοντας κάθε επεκτατική επιδίωξη, αλυτρωτικές βλέψεις και την καλλιέργεια προκαταλήψεων και μη φιλικής προπαγάνδας της μιας χώρας κατά της άλλης.

  1. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου, σε σύγχρονη μορφή, για Βαλκάνια, των οποίων οι χώρες θα συνδέονται με φιλία, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη, είναι όσο ποτέ επίκαιρο και θα μπορούσε να καταστήσει τον Βαλκανικό χώρο, μακριά από ιμπεριαλιστικές προσδέσεις, σε μια ανθούσα και αναπτυσσόμενη ζώνη ευημερίας και δικαιοσύνης, αντί μιας «πυριτιδαποθήκης» και μιας ζώνης διενέξεων και συγκρούσεων, από τις οποίες επωφελείται η Δυτική νεοαποικιοκρατία.

 

6 Σχόλια

  1. Συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό με την παρούσα ανακοίνωση του Αριστερού Ρεύματος , που αναφέρεται και στο ονοματολογικό αλλά και στο πολύ σοβαρό θέμα Μακεδονικής Γλώσσας ( από πότε τα Βουλγάρικα είναι Μακεδονική Γλώσσα ?? ) και Εθνικότητας .
    Κατά την άποψη μου θα έπρεπε με μεγαλύτερη σαφήνεια να αναδείξουμε την αντίθεση μας σε αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας και Εθνικότητας , άσχετα με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ ( όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ ) δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η ένταξη στο ΝΑΤΟ και ΕΕ , ποτέ δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να αποδεχτεί Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα και μάλιστα αυτούς ως κρατικούς συνεχιστές και φορείς των, (υπενθυμίζω τη δήλωση Σβώλου , πρωθυπουργού της Κυβέρνησης του Βουνού για την μη ύπαρξη Μακεδονικού Κράτους , Εθνότητας και Γλώσσας εκτός εάν και αυτός θεωρείται Εθνικιστής , Ακροδεξιός και Φασίστας )εκτός και αν αποδεχτούμε ότι η Βουλγαρική διάλεκτος που ομιλούν ήταν η γλώσσα των Μακεδόνων δηλαδή ο Αλέξανδρος , ο Φίλιππος κλπ αντί για Καλημέρα έλεγαν ντόμπρ ντεν , αντί για φίλος πριάτελ , αντί για μητέρα μάικα κοκ δηλαδή ο Αριστοτέλης ως διδάσκαλος του Αλεξάνδρου , δίδασκε σε μία γλώσσα που θα ομιλούνταν 1200 χρόνια μετά τηνύπαρξη τους . Θαύμα !!!!!!
    Κατά συνέπεια σημαντικότερο και από την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ είναι η αποδοχή Μακεδονικής γλώσσας και Εθνότητας , γεγονός που δεν αναδεικνύεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο .

    Εκτός και αν υπονοούμε ότι αν δεν υπήρχε η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να τους αναγνωρίσουμε ως Β.Μακεδονία και θα τους χαρίζαμε απλόχερα Μακεδονική Εθνότητα και Γλώσσα . ????????????? δηλαδή κάτι σαν Σύριζα , Ποτάμι , Ρυάκια , οχετούς , αλλά με Α-ριστερό πρόσημο λογω ΝΑΤΟ ??? , κλπ γκρουπούσκουλα τα οποία είναι βέβαιο ότι ο Ελληνικός Λαός θα εξαφανίσει στις Εκλογές , όποτε και αν γίνουν , Ετσι το αντιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού και όχι να ακούει συνεχώς και μονότονα μόνο για ΝΑΤΟ κλπ .

    Τάσος Σαμπάνης , ΟΙκονομολόγος

    • Κατ’ εμένα, το μεγάλο πρόβλημα με τη συμφωνία είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η εξάπλωση της αμερικανικής και γερμανικής επιρροής στα Βαλκάνια, άρα σωστά κάνει η ανακοίνωση και επικεντρώνεται εκεί. Το θέμα της ονομασίας είναι δευτερεύον και μπορεί να λυθεί μετά από συνεννόηση των λαών, όπως λέει και η ανακοίνωση στα πλαίσια ενός Βαλκανικού Συμφώνου

  2. Κατ’ εμένα, το μεγάλο πρόβλημα με τη συμφωνία είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η εξάπλωση της αμερικανικής και γερμανικής επιρροής στα Βαλκάνια, άρα σωστά κάνει η ανακοίνωση και επικεντρώνεται εκεί. Το θέμα της ονομασίας είναι δευτερεύον και μπορεί να λυθεί μετά από συνεννόηση των λαών, όπως λέει και η ανακοίνωση στα πλαίσια ενός Βαλκανικού Συμφώνου

  3. Πολύ καλή τοποθέτηση, ωστόσο θα έπρεπε να αναδείξει το ταξκό/κοινωνικό πρόβλημα στα Βαλκάνια στη βάσει του οποίου θα μπορούσε να χτιστεί το σύγχρονο Βαλκανικό σύμφωνο σε μια προοπτική Βαλκανικής κυβερνητικής συνεργασίας με κυβερνήσεις των εργαζομένων

  4. Θετική η ανακοίνωση Α.Ρ ΛΑΕ.
    Η συμφωνία των Πρεσπων ,εύχομαι να λαθεύω, είναι η βάση για τον επόμενο Βαλκανικό Πόλεμο (γιατί οι αυτό-αποκαλουμενοι Μακεδόνες της άλλοτε Βαρνταρσκας να μην απαιτήσουν τα άλλα τρία κομμάτια του οικοπέδου : Αρχαία Μακεδονία?? και στρώνει τον δρόμο στους Φασίστες!
    (Βέβαια υπεύθυνες όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 1944 και μετά που δεν έθεσαν θέμα στην Ενιαία Γιουγκοσλαβια για την μετονομασία της Βαρνταρσκα σε ΣΔ Μακεδονίας!)
    Γιατί όχι να μην είναι ένας διαρκής μοχλός πίεσης από ΝΑΤΟ-Ε.Ε στην Ελλάδα?
    Μα η ΛΑΕ θα πρέπει να αποβάλει από τις τάξεις της αυτούς που κόπτονται για το δικαίωμα αυτό-προσδιορισμου των σλαβων η σλαβογενννων ως Εθνικά Μακεδόνες!
    Η συμφωνία των Πρεσπων πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα !

  5. Συγνωμη αγαπητοι συντροφοι, αλλα διαβαζω τελευταια επισημες ανακοινωσεις, αλλα και σχολια μελων και οπαδων της ΛΑΕ και κυριολεκτικα πεφτω απο τα συνεφα.Πρωτα πρωτα, αυτο, το επισημο, οτι δηλ. η αναγνωριση της ΠΓΔΜ σαν Βορειας Μακεδονιας απο την Ελλαδα με το defacto κλεισιμο του ανοητου προβληματος που λεγεται “μακεδονικο” εξυπηρετει τους σχεδιασμους και την εδραιωση του ΝΑΤΟ στην περιοχη.Δηλαδη, για να μην εδραιωθει το ΝΑΤΟ στην περιοχη, τι πρεπει να γινει?Η Ελλαδα να συνεχισει να υποστηριζει τις φασιστικες, επικρατουσες μεχρι το 1974 θεσεις, για να μπορει να προβαλει βετο στην ενταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ? Για να συζητησουμε πιο σοβαρα, πιστευει κανεις οτι εχει η Ελλαδα την δυναμη να σταματησει το ΝΑΤΟ? Αν θελει κατι το ΝΑΤΟ, θα κολλησει στην Ελλαδα και δεν θα την παρακαμψει?Μετα ολα τα αλλα, περι σλαβομακεδονων, περι “γλωσσας του Αριστοτελη”, περι κληρονομιας του Αλεξανδρου, τι σημαινουν ολα αυτα? Οτι η αριστερα πρεπει να συνταχθει με τους φασιστες και τους πατριδοκαπηλους των χρηματοδοτουμενων παμμακεδονικων οργανωσεων, με τους “ελληνορθοδοξους”, τους Βελοπουλους και παει λεγοντας?Τελειωνω αναφερομενος στο σχολιο του κυριου Τάσου Σαμπάνη.Εχει δικιο, οτι η σλαβομακεδονικη ειναι το δυτικο ιδιωμα της βουλγαρικης γλωσσας.Ομως , εκτος της ιστορικης πραγματικοτητας, υπαρχουν και οι νεοδιαμορφωμενες ρεαλιστικες συνθηκες.1)Οι κατοικοι της ΠΓΔΜ αισθανονται πλεον μακεδονες και οχι βουλγαροι. 2)Οι ελλαδιτες σλαβομακεδονες πολιτικοι προσφυγες αισθανονται μακεδονες και οχι βουλγαροι 3)Στην ΠΓΔΜ απο το 1945 και μετα τυπωνονται βιβλια και εφημεριδες, γραφεται λογοτεχνια και διδασκεται στα σχολεια το δυτικο βουλγαρικο γλωσσικο ιδιωμα, το οποιο “εμπλουτιστηκε” με σερβικες λεξεις και με καποια γραμματα στο αλφαβητο του για να εχει διαφορα απο την βουλγαρικη.Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα, να εξελιχθει σε διεθνως αναγνωρισμενη γλωσσα, την λεγομενη μακεδονικη 4)και κυριοτερο.Οι ελλαδιτες μακεδονες που μιλανε τα λεγομενα “ντοπια” (και οι οποιοι δεν ειναι καθολου λιγοι), ανεξαρτητα αν ειναι “εθνικοφρωνες” και “απογονοι μακεδονομαχων” η φιλικα προσκειμενοι προς την ΠΓΔΜ η αδιαφοροι, ολοι λενε “μιλαμε μακεδονιτικα”. Κανενας δεν λεει “μιλαμε βουλγαρικα”. Οποτε, τι πρεπει να πει οχι μονο η αριστερα, αλλα και το επισημο ελληνικο κρατος?Να τους πεισει ολους οτι ειναι βουλγαροι?(Η λεξη “βουλγαρος” παρολο που η Βουλγαρια ειναι στην ουσια το μονο προς εμας φιλικο κρατος, εχει καταντησει κατι σαν βρισια απο τους φασιστες και τους εθνικοφρωνες μας) η ακομα καλυτερα να βγουμε ολοι μαζι στις πλατειες να τραγουδαμε το “Μακεδονια ξακουστη”?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας