Αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές, αντισυστημικές δυνάμεις: Άλλα μυαλά για ένα μεγάλο μέτωπο

2322
αριστερές

Η μεταμνημονιακή κανονικότητα είναι η στασιμοανάπτυξη και το ξεπούλημα τη στιγμή που οι “συμμαχίες” της χώρας αποδεικνύονται Δούρειοι Ίπποι για την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα.

Αριστερά-προοδευτικές-πατριωτικές, αντισυστημικές δυνάμεις καλούνται να αλλάξουν μυαλά και να συνδιαμορφώσουν ένα μέγαλο μέτωπο διεξόδου και σωτηρίας της χώρας.

Η Αριστερά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια ή να μασάει τα λόγια της στο δίδυμο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: την εξάρτηση και την αποικιοποίηση της από τη μια από τα Δυτικά κέντρα και τον ιδιόμορφο πόλεμο που υφίσταται εκ μέρους της Τουρκίας από την άλλη.

Η Αριστερά απέκτησε βαθιές ρίζες και πραγματική κοινωνική επιρροή στην Ελλάδα χάρις στον πρωτοποριακό ρόλο που ευρηματικά διαδραμάτισε στον πόλεμο του ’40 ενάντια στην Ιταλική και Γερμανική εισβολή και κυρίως με την αθάνατη εποποιΐα της Εθνικής μας Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με σημαία την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Χωρίς αυτόν τον ηγεμονικό ρόλο με τις θυσίες και τις πλατιές συμμαχίες της περιόδου ’41-44, η Αριστερά δεν θα μπορούσε ίσως να ξεφύγει από ένα μη υπολογίσιμο ή και περιθωριακό ρόλο πολιτικά, πολιτιστικά και ηθικά στην εθνική ζωή.

Σήμερα το αίτημα της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης της πατρίδας μας επανέρχεται  με νέους όρους όχι όμως λιγότερο κρίσιμους σε μία περίοδο σκληρής επιτροπείας της χώρας, συνεχιζόμενης φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας και άμεσων απειλών στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ίδια την ακεραιότητά μας από την πλευρά της Τουρκίας.

Σήμερα μπροστά στα άτυπα μνημόνια που παρατείνονται επ’ αόριστον και μπροστά στις εθνικές απειλές, καταρρέουν από τη μια οι ευρωατλαντικές εντάξεις και συμμαχίες της χώρας, οι οποίες όχι μόνο χάνουν έδαφος και παρακμάζουν, αλλά και αποδείχνονται Δούρειοι Ίπποι για την εθνική, οικονομική και κοινωνική μας υπόσταση, ενώ από την άλλη δείχνει την πλήρη ανεπάρκειά του ένα παραδομένο, παρακμιακό, διαπλεκόμενο και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένο και υπαλληλικό κατεστημένο.

Αυτήν την ώρα μόνο από την πλευρά της Αριστεράς και των αριστερών προοδευτικών, γνήσια πατριωτικών, δημοκρατικών, αντισυστημικών δυνάμεων μπορεί να προκύψει μια μεγάλη και αξιόπιστη πρωτοβουλία για την εθνική ανεξαρτησία, ως όρος και προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της χώρας και για μια νέα πορεία κοινωνικής δικαιοσύνης, βαθιάς δημοκρατίας, ασφάλειας και ειρήνης.

Αυτά προϋποθέτουν ότι οι αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να ξαναεκφράσουν στις σύγχρονες συνθήκες το ΕΑΜικο αναγεννητικό πείραμα στην ουσία και στο πνεύμα του, διδαγμένες από τα λάθη που έγιναν με την απελευθέρωση της χώρας και το τέλος του πολέμου.

Αυτό σημαίνει ότι οι αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές αντισυστημικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις θα πιάσουν το νήμα των μεγάλων εθνικών και κοινωνικών αγώνων και των μεγάλων ιστορικών στιγμών που ξεκινάνε από το ’21, το 1909, την μεγάλη Εθνική Αντίσταση, τους αγώνες του 114, την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 για να επικαιροποιήσουν, να αναδημιουργήσουν και να επαναφέρουν στο σήμερα τα μεγάλα ανεκπλήρωτα αιτήματά τους για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της χώρας.

Για να υλοποιηθούν αυτά προϋποθέτουν μια Αριστερά που θα βγάλει τις παρωπίδες και θα αντιληφθεί την ανάγκη μεγάλων αναπροσαρμογών και πλατιών ενωτικών πρωτοβουλιών σε ευρύτερες, μη αριστερές, προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Όπως προϋποθέτουν οι δυνάμεις του προοδευτικού πατριωτικού χώρου να εγκαταλείψουν ενδεχόμενες αντιαριστερές προκαταλήψεις, να συνδέσουν το εθνικό με το κοινωνικό και να ανοίξουν σφοδρό μέτωπο στην ακροδεξιά πατριδοκαπηλεία.

Εδώ και τώρα η συνάντηση της Αριστεράς και των προοδευτικών, πατριωτικών, αντισυστημικών δυνάμεων και η δημιουργία κοινού μετώπου με όλες ανεξαιρέτως τις αποχρώσεις τους, συνιστά το δρόμο για την λύση του ελληνικού δράματος πριν να είναι πολύ αργά.

Η Iskra θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση!

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας