Αργεντινή: όπου πάνε ΔΝΤ και νεοφιλελεύθερες συνταγές φέρνουν πτώχευση και καταστροφή

936
αργεντινή
Σοκ στις αγορές της Αργεντινής για την αναδιάταξη χρέους

 

«Κόκκινο» χτύπησε χθες ο βαθμός κινδύνου για την Αργεντινή, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από το 2005, με τις τιμές ομολόγων να βυθίζονται σε ιστορικά χαμηλά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για «αναδιάταξη» χρέους της ύψους 100 δισ. δολαρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αφήνοντας τους επενδυτές να διερωτώνται για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Η Αργεντινή πρότεινε στο ΔΝΤ να αρχίσουν διάλογο για την αναδιάταξη του χρέους», επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λακούνσα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μία περίπου εβδομάδα. Το κλίμα έντονης νευρικότητας στις αγορές συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετοί μοιάζουν να προεξοφλούν στάση πληρωμών. Εκτός από τα ομόλογα η κρίση πλήττει και το πέσο.

Όταν διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών, ο Λακούνσα διαβεβαίωσε ότι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο, κάτι που χαρακτήρισε «στόχο πρώτης τάξεως», και ότι το Μπουένος Άιρες «θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους». Ο προκάτοχός του Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε τη 17η Αυγούστου, έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές, με το πέσο να χάνει το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και το χρηματιστήριο να χάνει το 30% της κεφαλαιοποίησής του.

Η τελευταία κρίση της χώρας που πλήττεται από ύφεση και πληθωρισμό άρχισε όταν ο φιλικά προσκείμενος στο επιχειρείν Μαουρίσιο Μάκρι υπέστη απρόσμενα βαριά ήττα στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου από τον κεντροαριστερό περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος θεωρείται πλέον το φαβορί εν όψει των προεδρικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου.

Το ΔΝΤ αντέδρασε στην πρόταση διαβεβαιώνοντας ότι θα «συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό» της Αργεντινής σε αυτή «τη δύσκολη στιγμή».

Έπειτα από δύο νομισματικές κρίσεις το 2018, που μείωσαν κατά 50% την αξία του νομίσματός της, η Αργεντινή ζήτησε από το ΔΝΤ πρόγραμμα στήριξης, που οδήγησε στη σύναψη συμφωνίας για ένα δάνειο ύψους τελικά 57 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, η χώρα δεσμεύθηκε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Το 2001 η λατινοαμερικάνικη χώρα, αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος της, κήρυξε τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στην ιστορία και βυθίστηκε σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας