Αργεντινή: Θριαμβευτική νίκη Φερνάντες. Λαϊκή εντολή για ρήξη με νεοφιλελευθερισμό-ΔΝΤ

959
χρέους

Ο περονιστής κεντροαριστερός υποψήφιος Αλμπέρτο Φερνάντες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αργεντινή από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας το 47,36%, ενώ ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι έλαβε 41,22% των ψήφων, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, με το 75% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο ο 60χρονος Φερνάντες χρειαζόταν πάνω από το 45% ή τουλάχιστον το 40% με διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, όπως αναμενόταν ήδη από τον Αύγουστο, όταν στις προκριματικές εκλογές ο Φερνάντες πήρε προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του προέδρου, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Αργεντινή.

Η θριαμβευτική εκλογή του Φερνάντες που έχει ταχθεί κατά της επιτροπείας από το ΔΝΤ και κατά της άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής των τελευταίων χρόνων, δείχνει την αποφασιστικότητα του λαού της Αργεντινής για μια άλλη πολιτική. Κι απ’ αυτή την άποψη, η εκλογική νίκη εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο έκφρασης των λαϊκών διαθέσεων στη Λατινική Αμερική, με την επανεκλογή του Μοράλες στη Βολιβία και τις μεγάλες νικηφόρες λαϊκές κινητοποιήσεις σε Εκουαδόρ και Χιλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας