Από τον Αμερικανικό επιθετικό ιμπεριαλισμό στους πολέμους των ιδιωτών εργολάβων του πολέμου!

1213
αμερικανικό

Οι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρονται από τη Συρία, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Blackwater, Erik Prince.

Ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας ασφάλειας δήλωσε ότι οι εργολάβοι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ και να εξουδετερώσουν την ιρανική επιρροή μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη χώρα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μακροπρόθεσμη στρατηγική υποχρέωση να παραμείνουν στη Συρία. Αλλά πιστεύω επίσης ότι δεν είναι καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τους συμμάχους μας “, είπε στον Fox Business. Στους συμμάχους στους οποίους αναφέρεται πρίγκιπας είναι οι Συριακες Δημοκρατικές  Δυνάμεις (SDF), μια κουρδική πολιτοφυλακή που υπήρξε βασικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους (ΕΙ) στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε ξαφνικά τον περασμένο μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία, με αποτέλεσμα πολλοί αξιωματούχοι, στην δική του διοίκηση εξέφρασαν την ανησυχία ότι μια γρήγορη έξοδος θα θέσει σε κίνδυνο τους συμμάχους των ΗΠΑ , ενώ κάτι τέτοιο θα απειλούσε  να εκτροχιάσει την καταπολέμηση του ISIS.

Η απόφαση προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού άμυνας του Trump, Jim Mattis. Οι SDF δήλωσαν  ότι η απόσυρση από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους εκθέσει στη επίθεση της Τουρκίας, η οποία την βλέπει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Eric Prince , δήλωσε ότι χρησιμοποιώντας τους εργολάβους θα επιτρέψει στο Trump να κρατήσει την υπόσχεσή του για την εκστρατεία να τερματίσει τους “πολέμους για πάντα” και να συνεχίσει να αφήνει κάποια προστασία. Και πρότεινε ότι ο κίνδυνος για την SDF προήλθε από τις δυνάμεις της Συρίας και του Ιράν, και όχι από την Τουρκία.

«Η ιστορία της Αμερικής είναι γεμάτη με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε χώρους όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να καλύψει αυτά τα κενά, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να έχει μια δαπανηρή στρατό», είπε ο Πρίγκιπας. «Αν υπάρχει κάποια ισχυρή ικανότητα να υπερασπιστεί τις επιδρομές γη των πολύ συμβατικής ενέργειας που οι Ιρανοί και Σύροι, θα πρέπει να συνθλίβονται συμμάχους μας», δήλωσε ο πρίγκιπας.

Τα σχόλιά του δείχνουν κάποια σύγχυση σχετικά με τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες του συριακού πεδίου μάχης καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να αποσυρθούν. Η SDF θεωρεί την Τουρκία ως πολύ μεγαλύτερη απειλή από τη Δαμασκό. Καθώς η απόσυρση από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζει την πραγματικότητα, η ομάδα προσπάθησε διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση για να επιτρέψει την επιστροφή του συριακού στρατού σε ορισμένες περιοχές για να αποφύγει μια τουρκική εισβολή.

Η Blackwater, η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Prince το 1997, έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρέχει υποστήριξη για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, βοηθώντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ και την προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.

Αλλά η εταιρεία ήταν διαβόητη για ένα συμβάν το 2007, κατά το οποίο τέσσερις από τους φρουρούς της σκότωσαν 14 Ιρακινούς πολίτες στην πλατεία Nisour της Βαγδάτης. Τρεις από τους άνδρες καταδικάστηκαν για δολοφονία το 2014 και άλλος για δολοφονία. Η υπόθεση προκάλεσε έντονο έλεγχο της χρήσης ιδιωτικών στρατιωτικών αναδόχων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία υπέστη διάφορες αλλαγές ονόματος και ο Prince τελικά πώλησε το ενεργητικό του σε μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών.

Το αίτημα του Prince  για την εγκατάσταση μισθοφορικής δύναμης στη Συρία ακολούθησε παρόμοια πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του πόλεμου  κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το 2017, οι New York Times ανέφεραν ότι ο τότε σύμβουλος του Trump, Steve Bannon, ανέθεσε στον Prince  εναλλακτική λύση να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη χώρα. Ο Prince  είχε δωρίσει $ 250.000 στην προεκλογική εκστρατεία του Trump το προηγούμενο έτος.

Στο σχέδιό του περιλαμβάνεται μια δύναμη 6.000 ιδιωτικών εταιρειών, που θα αποτελείται από στελέχη πρώην ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και την εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, με κόστος περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Trump ήταν δεκτικός στο σχέδιο, δεδομένου ότι απογοητεύθηκε από το αυξανόμενο κόστος μιας 17χρονης σύγκρουσης.

* Απο το περιοδικό Página 12 , επιμέλεια – μετάφραση Κώστας Ήσυχος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας