Από Σητεία μέχρι Ξάνθη το ίδιο ζευγάρι μελετητή-αναδόχου στον ηλεκτροφωτισμό

1140
Από Σητεία μέχρι Ξάνθη
Διαστάσεις πανελλαδικού σκανδάλου αποκτά η σύμβαση που προωθεί η διοίκηση του κ. Βούρου για την ανάθεση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιωτική εταιρεία για 9 χρόνια και με τίμημα σχεδόν τριπλάσιο από το πραγματικό.
Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε στη χθεσινή (9/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Ανεμογιάννης, ο οποίος παρουσίασε λίστα αναθέσεων έργων ηλεκτροφωτισμού, στις περισσότερες από τις οποίες ως μελετητής αναφέρεται η ίδια εταιρεία από το Ηράκλειο Κρήτης που πραγματοποίησε τη μελέτη στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και όλως… τυχαίως ο ανάδοχος είναι η ίδια εταιρεία με έδρα την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.
Ενδεικτικά παραθέτουμε δήμους με το ίδιο ζευγάρι μελετητή – αναδόχου και δίπλα τις εκπτώσεις με τις οποίες γίνεται η ανάθεση του έργου, πολύ μικρές σε σχέση με τις συνήθεις εκπτώσεις που δίνονται σε προμήθειες Δήμων:
Ο κ. Ανεμογιάννης παρουσίασε άλλους οκτώ (8) δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ, όπου έχει προσληφθεί ο ίδιος μελετητής από το Ηράκλειο Κρήτης και βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη διαδικασία. Η διαδικασία είναι ίδια: οι δήμοι αναθέτουν σε μια μελετητική εταιρεία (πάντα την ίδια από το Ηράκλειο Κρήτης, ανεξάρτητα αν ο Δήμος βρίσκεται στο Αιγαίο, τη Θεσσαλία, ή τη Βόρεια Ελλάδα) να ετοιμάσει μια φωτοτεχνική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού με τη μέθοδο της μακροχρόνιας ανάθεσης έναντι εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών και τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται εμφανίζεται να κερδίζει πάντα η ίδια εταιρεία από ακριτικό νομό της Βόρειας Ελλάδας, με εκπτώσεις της τάξης του 2-10%.
Να συμπληρώσουμε ότι οι μελέτες που παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών είναι πανομοιότυπες. Άλλο στοιχείο που κατάθεσε ο κ. Ανεμογιάννης είναι οι προδιαγραφές που τίθενται στη μελέτη που παρέλαβε ο Δήμος μας. Όπως ανέφερε υπάρχουν ενδοιασμοί για τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, τα volt, την ποιότητα των υλικών, το χρόνο ζωής των φωτιστικών σωμάτων κλπ. Οι προδιαγραφές που τίθενται επιτρέπουν τη συμμετοχή εταιρειών που εμπορεύονται συγκεκριμένα υλικά από φθηνές αγορές αμφιβόλου ποιότητας του τρίτου κόσμου, ενώ αποκλείουν γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες. Μάλιστα οι προδιαγραφές αυτές προσδιορίζουν υλικά με ακόμα φθηνότερη τιμή από ότι κυκλοφορεί, κάνοντας ακόμα πιο κραυγαλέα τη διαφορά στο ύψος της σύμβασης, που έτσι κι αλλιώς είναι υπέρογκο.
Με αντίστοιχο ποσοστό εκπτώσεων όπως παραπάνω υπάρχουν τουλάχιστον 6 ακόμα περιπτώσεις διαγωνισμών, στις οποίες ανάδοχος είναι η ίδια επιχείρηση από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.
Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε ο κ. Ανεμογιάννης, αφορούν το διάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα μόνο.
Το όνομα της εταιρείας – αναδόχου ακούγεται εδώ και μήνες και για την πόλη μας, δημιουργώντας μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σκανδάλου.
Να σημειώσουμε ότι ήδη από τις αρχές Ιουνίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην αγορά των συστημάτων φωτισμού, για τον «εντοπισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών».
Σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις αντίστοιχων αναθέσεων το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε μη σύννομη τη διαδικασία, όπως ανέφερε ο Χ. Τομπούλογλου στη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Να θυμίσουμε ότι τουλάχιστον σε μια περίπτωση έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη, όπως είχε αποκαλύψει ο Πολίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας