Απόφαση ντροπής: Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια

738
Απόφαση ντροπής: Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση. H περιοχή της Νίκαιας είχε βιώσει δεκάδες επιθέσεις σε μετανάστες και ντόπιους που δεν «άρεσαν» στη Χρυσή Αυγή, ενώ ο τοπικός πυρήνας ήταν το «καμάρι» των καταδικασμένων χρυσαυγιτών.

Αποφυλακίζεται με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας ο Γιώργος Πατέλης, ο διαβόητος «πυρηνάρχης» της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Οι δικαστές έκαναν δεκτή κατά πλειοψηφία την αίτηση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη Νίκαιας, οποίος με βάση την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το παιδί του έβαλε μπροστά ο Πατέλης

Η πλευρά του κατηγορούμενου επικαλέστηκε ψυχολογικά θέματα του παιδιού του προσκομίζοντας ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Υπέρ της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Γιώργου Πατέλη τάχθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος πρότεινε την αποφυλάκισή του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Ποιος είναι ο Γιώργος Πατέλης

Το δικαστήριο είχε επιβάλει τον περασμένο Οκτώβριο στον Γιώργο Πατέλη ποινή 10 ετών και δύο μηνών. Έναν από τους πιο «επικίνδυνους» ρόλους στη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση κατείχε ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και στην επιχείρηση συγκάλυψης της σύνδεσής της με τη Χρυσή Αυγή.

«Ό, τι κινείται, σφάζεται»

Ο υπεύθυνος των «κλειστών πυρήνων», ο «ό,τι κινείται σφάζεται», λάτρης των όπλων, υπενθυμίζεται ότι δεν άντεξε την πίεση μόλις βρέθηκε στο δικαστήριο, όπου και… λιποθύμησε. Όμως, ήταν ο άνθρωπος που είχε «από κοντά» τον δολοφόνο του Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ενώ ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή.

Θυμηθείτε το χαρακτηριστικό βίντεο

Είναι το πρόσωπο – κλειδί για όλες τις έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Είχε στενές σχέσεις με τους Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Κασιδιάρη, ενώ την «αρχηγία» του έχουν υμνήσει σχεδόν όλοι οι βουλευτές της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Είχε μάλιστα αναλάβει τη δημιουργία του Τάγματος Εφόδου.

Στο βίντεο που θυμίσαμε παραπάνω ο Πατέλης μιλά σε χρυσαυγίτες στη Νίκαια αποτυπώνοντας με ανάγλυφο τρόπο στοιχεία όπως η ιεραρχία, η δομή και η στρατιωτική πειθαρχία της οργάνωσης. Όπως αναφέρει ο Πατέλης, αν δεν «πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό», η επίθεση δεν θα γίνει. «Οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή», ομολόγησε. «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ό,τι κινείται, σφάζεται», λέει ο Πατέλης στους χρυσαυγίτες.

Φωτογραφία από τον υπολογιστή του Πατέλη

Τι γραμμή είχε ακολουθήσει στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο ο Πατέλης, που κατείχε ηγετικό ρόλο στον πυρήνα της Νίκαιας, ακολούθησε μια συγκεκριμένη υπερασπιστική γραμμή προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και παράνομη κατοχή πυρομαχικών.

«Κόψε το λαιμό σου»

Ο Πατέλης είχε αρνηθεί όλα όσα ήρθαν αργότερα στην επιφάνεια από τα ηχητικά ντοκουμέντα. Συγκεκριμένα κινήθηκε στο πνεύμα ότι δεν ήξερα, δεν οργάνωσα τίποτα και πως ο Ρουπακιάς είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη δολοφονία Φύσσα.

Στην απολογία του ο Πατέλης είχε αρνηθεί τα όσα του αποδίδονταν λέγοντας υποκριτικά πως «δεν έβαλα κανέναν να κάνει φόνο. Πραγματικά λυπάμαι που κατέληξε αυτό το παιδί. Το καταδικάζω αυτό που έγινε. Με πέταξαν στη φυλακή σαν σκουπίδι. Όταν με πήρε ο Ρουπακιάς και μου είπε ότι μαχαίρωσε κάποιον του είπα κόψε το λαιμό σου».

Ήθελε να βγάλει «λάδι» τον Λαγό

Μάλιστα, θέλησε να βγάλει «λάδι» και τον Γιάννη Λαγό που ήταν ο περιφερειάρχης για την εν λόγω περιοχή στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ο προϊστάμενος του Πατέλη. Στην ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου πως υπήρχαν δράσεις για τις οποίες τα μηνύματα έλεγαν εντολή Λαγού ο Πατέλης απάντησε:

«Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη». 

«Τσέπωναν» λεφτά – Ο ρόλος Πατέλη

Μετά τις αποκαλύψεις στη δίκη φάνηκε πως η Χρυσή Αυγή «τσέπωνε» τα χρήματα που μάζευαν για άπορους Έλληνες προκειμένου αυτοί να ζουν μία αξιοπρεπέστατη ζωή, παρά το γεγονός πως πολλοί ήταν άνεργοι.

Συγκεκριμένα για τον Γιώργο Πατέλη, αποκαλύφθηκε ότι: «Μάζευαν λεφτά για κάποιον συνάνθρωπο που είχε πρόβλημα και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Έλεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους. Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μία ζωή αξιοπρεπέστατη.

Παρόλο που ο Γιώργος Πατέλης και η σύζυγός του είναι άνεργοι και το μοναδικό εισόδημα που έχουν είναι η σύνταξη της μητέρας του, ζουν σε μεγάλο άνετο σπίτι στην Νίκαια. Πληρώνει φως νερό τηλέφωνο, κοινόχρηστα ζει αξιοπρεπέστατα και υπερηφανεύεται ότι έδινε κάθε μέρα στο παιδί του 15 ευρώ. Αν είσαι άνεργος από κάπου πρέπει να τα βγάζεις αυτά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας