Απόφαση Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Κατάργηση προσοντολογίου, κάλυψη κενών, αξιοπρεπής σταθερή δουλειά

1714
προσοντολογίου

Απόφαση Συνέλευσης Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Σε θέση μάχης!

Απέναντι στη λεηλασία του των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, της ζωής και της δουλειάς μας!

Συλλογικότητα, αγώνας και οργάνωση η δική μας απάντηση

Για το δικαίωμα όλων των παιδιών στο δημόσιο δωρεάν σχολείο!

Για την κατάργηση του προσοντολογίου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Το Σάββατο 14/9 πραγματοποιήθηκε στη ΔΟΕ συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπ/κών. Συζητήθηκε το σύνολο των ζητημάτων της εκπαιδευτικής και όχι μόνο συγκυρίας και αποφασίστηκε το σχέδιο δράσης του επόμενου διαστήματος.

Συγκεκριμένα:

  1. Προσλήψεις αναπληρωτών – κενά – αυθαιρεσίες διοίκησης

Ο Σεπτέμβρης, για μια ακόμη χρονιά μηδενικών μόνιμων διορισμών, βρήκε τα σχολεία μας με εκρηκτικά κενά. Κενά που χωρίς την πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία! Αυτό ομολογεί η πρώτη μαζική φάση προσλήψεων, αποτέλεσμα τόσο της ασφυκτικής κατάστασης των σχολείων μας, αλλά την ίδια στιγμή απόρροια και των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος. Ταυτόχρονα όμως, η ελαστική εργασία παραμένει, και χιλιάδες αναπληρωτές/τριες κλήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες να πακετάρουν ζωές ολόκληρες, να ταξιδέψουν από τη μια άκρη στην άλλη, να αναζητήσουν κατοικία πληρώνοντας για όλα αυτά με το ταμείο ανεργίας!

Στην άθλια αυτή «κανονικότητα» της κυβέρνησης ΝΔ και του Υπουργείου, όπως και όλων των προκατόχων τους πολλά χρόνια τώρα, οι συνάδελφοι/ισσες έχουν απέναντί τους και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Μεταφέρθηκε η εικόνα από μια σειρά περιοχές που με μεθοδεύσεις και ευτελή επιχειρήματα οι διευθυντές εκπαίδευσης προσαρμοσμένοι στους «κόφτες» έκρυψαν κενά, τοποθέτησαν αυθαίρετα, παραβίασαν την προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να υπηρετήσουν πιστά τις μνημονιακές και «μετα»-μνημονιακές δεσμεύσεις που επιδιώκουν «τον εξορθολογισμό» του εκπαιδευτικού προσωπικού σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Εξαιρετικά μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών στην Β/θμια εκπαίδευση, παράλληλες στηρίξεις-πολυεργαλεία στα αμέτρητα κενά, μαθήματα ειδικοτήτων, αναστολή και μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα, ολιγομελή τμήματα, κλείσιμο πάνω από 300 σχολείων ανά την Ελλάδα, η υπολειτουργία των ΔΥΕΠ και η μη έγκαιρη στελέχωσή τους, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πρόθυμων κολαούζων τους.

Δεν είναι οι αναπληρωτές υπαίτιοι των προβλημάτων της εκπαίδευσης για να τα φορτωθούν στην πλάτη τους. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις αποφασίστηκε να καλέσουμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία ανά την Ελλάδα να προχωρήσουν σε άμεσες συγκεντρώσειςκινητοποιήσεις στις διευθύνσεις διεκδικώντας την πλήρη καταγραφή των κενών και των αναγκών των σχολείων μας πριν από την β΄ φάση προσλήψεων. Απαιτούμε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κοινοποίηση του ΣΥΝΟΛΟΥ των κενών ανά ειδικότητα και την τοποθέτηση των συναδέλφων με βάση τις δηλώσεις προτίμησής τους. Καταγγέλλουμε τις διευθύνσεις που αυθαίρετα παραβίασαν τη διαδικασία και απαιτούμε την επανατοποθέτηση των συναδέλφων.

  1. Προσοντολόγιο – διορισμοί – αξιολόγηση

Ο μεγαλειώδης Γενάρης του ’19 και ο Μάρτης του ’18, οι μικρές και μεγάλες μάχες όλων των τελευταίων χρόνων, είναι που επέβαλλαν το άνοιγμα της συζήτησης για την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Η κατάργηση του προσοντολογίου και η αυτονόητη απαίτηση για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι στην προμετωπίδα των  διεκδικήσεων μας. Στην μοναδική προοπτική της ελαστικής εργασίας, της ανασφάλειας, της περιπλάνησης, της εναλλαγής μεταξύ εργασίας-ανεργίας που επιτάσσουν ΕΕ-ΟΟΣΑ και κυβερνήσεις, μονόδρομος για το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα είναι η διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους!

Βρισκόμαστε στη νέα φάση με το ν. 4589/19 για το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ψηφιστεί μεν αλλά να μην έχει εφαρμοστεί κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Ο νόμος έκτρωμα των απολύσεων, της πιο σκληρής τιμωρητικής αξιολόγησης, της ανθρωποφαγίας και της απαξίωσης των δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο και τα χρόνια δουλειάς, είναι στρωμένο χαλί για την κυβέρνηση ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή ανερυθρίαστα στάθηκε υπέρ, διατρανώνοντας μάλιστα την αναγκαιότητα και γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στο όνομα της «αριστείας», της «αξιοκρατίας» και της «διαφάνειας».

Οι ελάχιστοι 4.500 διορισμοί της ειδικής αγωγής επιδιώκεται να αξιοποιηθούν ως δούρειος ίππος για το προχώρημα του προσοντολογίου, καλώντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς να συναινέσουν στη σφαγή τους προκειμένου αυτοί να υλοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ με περισσή αθλιότητα εγκαλεί την κυβέρνηση για τους 10.500 υποτιθέμενους διορισμούς (με προσοντολόγιο) που ουδέποτε θεσμοθέτησε και δέσμευσε ο ίδιος!

Δηλώνουμε αποφασιστικά ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε θεατές στα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες μας! Οι μεταρρυθμιστικές επιλογές για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη επισκόπηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος απασχόλησης που προσφέρει σταθερή αλλά όχι μόνιμη απασχόληση, ή την επέκταση της εισαγωγικής περιόδου ένταξης και την προσθήκη περιόδου απασχόλησης με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου πριν από τη λήψη της ιδιότητας του δημόσιου υπαλλήλου (ΟΟΣΑ, 2018). Είναι ξεκάθαρο ότι ΕΕ-ΟΟΣΑ-Κυβέρνηση έχουν στόχο να μονιμοποιήσουν την αναπλήρωση και την ελαστική επισφαλή εργασία. Η μόνη διέξοδος για εμάς ο συλλογικός αγώνας για μόρφωση και σταθερή δουλειά για όλους.

Η αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών είτε με τον ψηφισμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με νέο νόμο που επιθυμεί να φέρει η ΝΔ θα βρει τους αναπληρωτές μπροστάρηδες στους αγώνες για το μπλοκάρισμά της. Οι αναπληρωτές άλλωστε είναι αυτοί που βιώνουν άμεσα την επιθετική αξιολόγηση του προσοντολογίου με την απόλυση να πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους.

Δεν περιμένουμε την στήριξη της πλειοψηφίας των ομοσπονδιών. Αυτές οι δυνάμεις που γυρίζουν την πλάτη τόσα χρόνια στους αναπληρωτές, γυρίζουν την πλάτη και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς στο κομμάτι της αξιολόγησης. Η ντροπιαστική κατάσταση στο συνέδριο της ΔΟΕ από τη μία με την άρνηση τους να μπει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των αναπληρωτών καθώς και η πρεμούρα να παρθεί απόφαση υπέρ της αξιολόγησης (παρά την παντελή απουσία οποιασδήποτε συνέλευσης που να το υποστήριζε, αγνοώντας τις δεκάδες συνελεύσεις που είχαν αποφάσεις κατά της αξιολόγησης) φανερώνουν το μονοπάτι που βαδίζει η ηγεσία των ομοσπονδιών. Παίρνουμε την οργάνωση του συλλογικού αγώνα στα χέρια μας.

  1. Αντισυνδικαλιστικός νόμος – κινητοποιήσεις – συντονισμός

Σε ευθεία επίθεση στη συλλογική δράση και οργάνωση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις, την απαγόρευση των απεργιών προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις προχωρά η κυβέρνηση ΝΔ με το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο». Θέλουν τους εργαζόμενους μόνους, να παλεύουν ατομικά, χωρίς οργανωμένη απάντηση με στόχο να κάμπτεται κάθε αντίδραση στην εργοδοτική τρομοκρατία. Αυτή η προσπάθεια του κράτους να τσακίσει τα εργασιακά μας δικαιώματα μας βγάζει σε διαδηλώσεις. Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η καινούργια της ΝΔ επιτίθεται στην ισότιμη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αναπληρωτών στα σωματεία, κόβοντας προϋπηρεσία από αναπληρώτριες λόγω συνδικαλιστικών αδειών. Απαιτούμε να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία της Δινοπούλου (πρώην μέλος ΔΣ ΔΟΕ) και Μαργαρίτη (γραμματέας ΔΣ Συλλόγου ΠΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής) Πλήρη συνδικαλιστική άδεια χωρίς περικοπή της προϋπηρεσίας στους αναπληρωτές Παναγιώτου και Καργόπουλο (νυν μέλη ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) για ισότιμη συμμετοχή των αναπληρωτών σε δευτεροβάθμιο σωματείο.

  • Συμμετέχουμε στο κάλεσμα του Α΄ Συλλόγου Αθηνών σε σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 6.30 μμ στα γραφεία της ΔΟΕ.
  • Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, δημιουργούμε επιτροπές αγώνα αναπληρωτών σε κάθε σύλλογο, παρεμβαίνοντας στα σχολεία, στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών και στις δράσεις των σωματείων μας. Κάνουμε δική μας υπόθεση την μαζικοποίηση των χώρων μας και την προάσπιση των συλλογικοτήτων μας.
  • Παρεμβαίνουμε δυναμικά στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων μας τις επόμενες μέρες με τα αιτήματα του Συντονιστικού Αναπληρωτών.
  • Μετά το τέλος της εξεταστικής απευθυνόμαστε σε φοιτητές στις παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές για συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα.
  • Καλούμε σε συμμετοχή σε κινητοποίηση στις 4/10 στο Υπ. Παιδείας για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα (μονιμοποιήσεις, δίχρονη, κενά, αξιολόγηση κτλ) με προμετωπίδα την κατάργηση του ν.4589/19 και τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το Πτυχίο και όλη την Προϋπηρεσία.
  • Συνεχίζουμε τη καμπάνια για την Μητρότητα με νέες δράσεις, καταγραφή περιστατικών, κινητοποιήσεις. Δεν επαναπαυόμαστε σε ημίμετρα! Διεκδικούμε πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω των αναπληρωτών γονέων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας