Υπό έλεγχο τέθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Γκαμπόν

1226
γκαμπόν

Υπό έλεγχο τέθηκε απόπειρα πραξικοπήματος από αξιωματικούς του στρατού που σημειώθηκε σήμερα στην Γκαμπόν, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση είναι στη θέση της. Οι θεσμοί είναι στη θέση τους», δήλωσε στο France 24 ο Γκι-Μπερτράν Μαπάνγκου. Είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ρόιτερς πως τέσσερις από τους πέντε αξιωματικούς, που είχαν καταλάβει τον εθνικό ραδιοσταθμό στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ, βρίσκονται υπό κράτηση. Ένας πέμπτος αξιωματικός διέφυγε και καταδιώκεται, πρόσθεσε.

Ωστόσο στρατιωτική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως οι εγκέφαλοι της απόπειρας πραξικοπήματος δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

Η απόπειρα πραξικοπήματος

Σε εξέλιξη βρισκόταν, σήμερα το πρωί Δευτέρας (07/01) απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Γκαμπόν, όπου μονάδες του στρατού κατέλαβαν τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (Radio Télévision Gabonaise, RTG), στη Λεωφόρο του Θριάμβου και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα υγείας του Προέδρου Αλί Μπονγκό, ο οποίος αναρρώνει στο Μαρόκο.

Το διάγγελμα του Προέδρου Μπονγκό για τη νέα χρόνια «ενέτεινε τις αμφιβολίες για το κατά πόσον ο πρόεδρος είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματός του», δήλωσε ο υπολοχαγός Κέλι Όντο Ομπιάνγκ, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Μετώπου των Δυνάμεων Αμύνης και Ασφαλείας της Γκαμπόν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε νωρίτερα πως ακούγονταν πυρά στη Λιμπρβίλ.

Οι στρατιωτικοί, αφού κατέλαβαν τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση περί τις 6:30 το πρωί τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδας) ανέφεραν ότι έχει σχηματιστεί ένα «Εθνικό Συμβούλιο Παλινόρθωσης».

Στη λεωφόρο όπου εδρεύει η RTG αναπτύχθηκαν περί τις 7 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας) τεθωρακισμένα που αποκλείουν την πρόσβαση και ακούγονται πυρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας