Απρόσμενη βοήθεια στην Τουρκία-Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τα βρίσκει με την Άγκυρα

799
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τα βρίσκε

Ο Pashinyan έδωσε το  πράσινο φως από την Αρμενία για  τον διάδρομο Ζανγκεζούρ ευνοώντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Υπερκαυκασία

Η Αρμενία, η οποία υπέστη ιστορική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, έδωσε σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το πράσινο φως για χερσαίες και σιδηροδρομικές συμφωνίες που τις χαρακτηρίζουν ότι  θα  είναι εκείνες  που θα αλλάξουν τόσο το πρόσωπο όσο και το πεπρωμένο της περιοχής.

Σε δήλωση που έκανε ο ίδιος ο  Αρμένιος πρωθυπουργός Pashinyan, είπε ότι η συμφωνία θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων βάσει των συμφωνιών θα δημιουργήσουν τις αναγκαίες  προϋποθέσεις για μόνιμη και μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή.

Ο Pashinyan έθιξε το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην διαδικτυακή του ομιλία στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Εκεί δήλωσε ότι ελπίζει να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον όσον αφορά το άνοιγμα της περιφερειακής επικοινωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ότι η τριμερής ομάδα που αποτελείται από τους αντιπροέδρους της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν εργάζεται για να ανοίξει τα κανάλια μεταφοράς και ελπίζει να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργήσουμε οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τη Ρωσία μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν και σιδηροδρομική σύνδεση με το Ιράν. Το Αζερμπαϊτζάν θα παρέχει επίσης σιδηροδρομική και οδική σύνδεση με το Ναχτσιβάν μέσω των εδαφών μας” συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ότι η Αρμενία υποστηρίζει τα σενάρια ανοίγματος του συγκοινωνιακού συνδέσμου, τα οποία θα γίνουν σύμβολα και εργαλεία για την εδραίωση της ειρήνης.

Δηλώνοντας ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να εργαστεί σε όλα τα θέματα στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας τόνισε ότι η εκπλήρωση των καθηκόντων στις συμφωνίες σχετικά με το Καραμπάχ θα δημιουργήσει συνθήκες για μόνιμη και μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή.

Ο Διάδρομος Zangezur και τα πολλαπλά οφέλη για την Τουρκία από το άνοιγμά του

Ο Pashinyan  είπε: «Θα πρέπει να δηλώσω ότι η έναρξη μιας συνάντησης για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης από αυτή την άποψη». είπε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία εξέφρασε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει πλήρως αυτήν τη διαδικασία.

Το Ναχτσιβάν είχε χάσει την οδική του σύνδεση με την Τουρκία με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν τη δεκαετία του 1920. Ο διάδρομος Zangezur που θα ανοίξει μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Nakhchivan θα γίνει ένας πολύ σημαντικός σύνδεσμος που θα βελτιώσει τόσο τον άμεσο οδικό όσο και τον σιδηροδρομικό δρόμο μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, τόσο της χώρας μας όσο και της Ρωσίας, καθώς και τις σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη δήλωσή του για το θέμα πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη φράση:

“Επιτρέποντας αυτόν τον διάδρομο, η Αρμενία θα απαλλαγεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στον εαυτό της εδώ και χρόνια”.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilλχαμ Αλίεφ δήλωσε: “Ο διάδρομος Ζανγκεζούρ μπορεί να είναι το νέο ευρασιατικό έργο. Η ΕΕ υποστηρίζει το έργο του διαδρόμου Ζανγκεζούρ. Κρατάμε τα μάτια μας στο διάδρομο Λατσίν, παρακολουθούμε τα πάντα.” είπε τονίζοντας τη σημασία του έργου.

Ο διάδρομος Zangezur και τα έργα μεταφοράς που θα υλοποιηθούν στην περιοχή βασίζονται στο 9ο άρθρο της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μετά τις συγκρούσεις του Καραμπάχ.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας υπογράμμισε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι θα έχουν οδική και σιδηροδρομική γραμμή με τη Ρωσία και ότι το Αζερμπαϊτζάν θα συνδεθεί επίσης με την Τουρκία μέσω του Ναχτσιβάν και συνέχισε λέγοντας ότι ο διάδρομος σημαίνει κέρδος για όλους και ότι θα συμβάλει στη διακρατική διαδικασία επικοινωνίας και ειρήνης στην περιοχή.

Ενώ η κατασκευή του έργου της εθνικής οδού για το διάδρομο Zangezur συνεχίζεται στο Αζερμπαϊτζάν, υπογράφηκαν υπογραφές μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας για τη σιδηροδρομική γραμμή.

Η γεωπολιτική σημασία του ανοίγματος του διαδρόμου Zangezur  είναι τεράστια, αφού έτσι θα επιτευχθεί η οδική και σιδηροδρομική συνένωση των τουρκόφωνων κρατών της Υπερκαυκασίας, ενώ παράλληλα  ο  κινεζικός “δρόμος του μεταξιού”  ακολουθώντας την όδευση Κίνα-Χώρες-Υπερκαυκασίας-Κασπία-Αζερμπαϊτζάν-διάδρομος Zangezur-Τουρκία-ΕΕ, θα φέρνει τα προϊόντα της Κίνας στην ΕΕ μέσω Τουρκίας, αναβαθμίζοντας οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά την Τουρκία.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας