Αποχαιρέτα την αξιολόγηση που χάνεται

2322
διαστροφές
Στις αρχές Δεκεμβρίου όλοι βλέπαμε ότι η αξιολόγηση που όλο “τέλειωνε” και τελειωμό δεν είχε, θα συνεχιζόταν και το 2017. Αυτός που διαφωνούσε και με την λογική και με… όλους μας ήταν ο Τσακαλώτος, που υποτίθεται ότι έκανε άλλες εκτιμήσεις καθώς διαπίστωνε ότι “οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι παίκτες θέλουν λύση και όχι εμπλοκή”. Οπότε, σε όλους τους τόνους και σε προς πάσα κατεύθυνση -σε πείσμα όσων έδειχνε η εμπειρία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων- δήλωνε ότι “ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου είναι εφικτός”.
AdTech Ad
Δεν ήταν! Κατά τα Χριστούγεννα το είχαν καταλάβει ακόμα και αυτοί που του γράφουν τους λόγους οπότε αναγκαστικά τα κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να ψάχνουν μια νέα αφήγηση. Τότε άρχισε να δηλώνεται με εξίσου μεγάλη σοβαρότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει ντε και καλά τον Ιανουάριο. Ή όπως το διατύπωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, “Εντός Ιανουαρίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και μάλιστα χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, καθώς η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλους τους συμβιβασμούς που μπορούσε”.
Σχεδόν ταυτόχρονα επανεμφανίστηκε και ο Γιώργος Σταθάκης για να μας διαβεβαιώσει ότι κατ’ ουσίαν “έχει ήδη επέλθει συμφωνία” και όλες τις πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη λύσης μέσα στον Ιανουάριο.
Μόνο που καθώς περνούσαν οι ημέρες, μία μία οι “πλευρές” ξέχασαν ότι χθες… συνέκλιναν και άρχισαν να αποκλίνουν αφήνοντας μόνο του τον Μοσκοβισί να προσπαθεί να ισιώσει αυτά που επίτηδες στράβωναν πότε το ΔΝΤ, πότε ο Σόιμπλε και συχνά και οι δυο μαζί. Με άλλα λόγια, καθώς προχωρά ο Ιανουάριος οι πιθανότητες να κλείσει η ρημάδα η αξιολόγηση ελαττώνονται και όλα αρχίζουν μα μας θυμίζουν αυτά που έγιναν πέρυσι και πρόπερσι.
Αναγκαστικά λοιπόν ο Τσακαλώτος (ξανα)ξέχασε όσα έλεγε πριν από ένα μήνα, το πήρε ακόμα μια φορά αλλιώς, και άρχισε να μας λέει ότι δεν γνωρίζει αν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο ή αργότερα. Κατ’ επάγγελμα αισιόδοξος όμως, μας χρύσωσε το πικρό χάπι, καθώς η καθυστέρηση μόνο για καλό δεν είναι, τονίζοντας ότι όπως εκτιμά “όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση”.
Βέβαια, αυτό ακριβώς εκτιμούσε και τον προηγούμενο χρόνο και δεν του βγήκε αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν αφήνει συχνά την πραγματικότητα να του χαλάσει τις εκτιμήσεις. Σαν έτοιμος από καιρό λοιπόν, σχολίασε ότι “οι παίκτες είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες”. Οπότε σύμφωνα με αυτήν την ρηξικέλευθη λογική, η λύση είναι πολύ κοντά αλλά και πολύ μακριά επίσης!
Για τους άλλους “παίκτες” όμως τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει εάν μειωθούν συντάξεις και μισθοί και πέσει κι άλλο το αφορολόγητο, δηλαδή εάν ληφθούν μέτρα 4-5 δισ. πάνω σε αυτά που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Και εάν δεν ληφθούν μέτρα και το ΔΝΤ αποχωρήσει, η Γερμανία θα δεχτεί να καλύψει η ΕΕ το κενό, εάν όμως… ληφτούν πρόσθετα μέτρα περίπου 3 δισ.
Δηλαδή, η “συνολική λύση”, που ο Τσακαλώτος (και όλες οι πλευρές!) βλέπουν να έρχεται, είναι ή νέο μνημόνιο με τη σφραγίδα του ΔΝΤ, ή νέο μνημόνιο με τη σφραγίδα της Γερμανίας. Και στη μέση εμείς και η κυβέρνηση που δεν είναι δυνατόν να περιμένει επ’ άπειρον την αξιολόγηση.
Πηγή: news247.gr
*O Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας