Αποκάλυψη: Πως συνδέεται η έξοδος του Tubitak Marmara με άσκηση “Deniz-Kurdu”

556
Tubitak Marmara με άσκηση

Ο Τουρκικός Σταθμός Σμύρνης Navtex δημοσίευσε μια νέα προειδοποίηση πλοήγησης,  Navtex, χθές για διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στο Αιγαίο από το πλοίο Tubitak Marmara.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εν λόγω NAVTEX περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας και θα ισχύει για την χρονική περίοδο από  31 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου, ενώ στην ίδια περιοχή διεξάγεται κάθε χρόνο ως μέρος της άσκησης “Deniz Kurdu”, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η αποβατική άσκηση “Efes”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του και ενδεχομένως και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Το οδοιπορικό της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη χώρα μας έχει ως ακολούθως:

Άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 11 το πρωί της Κυριακής, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με διπλωμάτες και τους ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, αλλά τελικά δεν θα μεταβεί στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια.

Μετά το Προξενείο θα πάει και στο μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τον τάφο του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε “ήρωα” της μειονότητας.

Το ανεπίσημο κομμάτι της επίσκεψής του ολοκληρώνεται το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 17:00 οπότε και θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Αθήνα, για το επίσημο σκέλος των επαφών με τον Νίκο Δένδια και πιθανόν και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επισημαίνουμε ότι η Τουρκία ξεκίνησε την μεγάλης κλίμακας ετήσια διακλαδική άσκησή της “Deniz Kurdu 2021″με τη συμμετοχή προσωπικού  δύναμης 25.500 των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), η οποία διεξάγεται από 25 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2021.

Η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα υποστηριχθεί από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, τη Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής, τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, την Ακτοφυλακή και από δημόσια ιδρύματα και οργανισμούς και θα περιλαμβάνει Μονάδες Πεζοναυτών, μονάδες αμφίβιας επίθεσης SAT και  άμυνας SAS, ελικόπτερα γενικής χρήσης, δυνάμεις καταδρομών, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ, drones, ελαστικές λέμβους και αποβατικά σκάφη.

Από πλευράς  αεροσκαφών θα μετέχουν  F-16 και F-4, αεροσκάφη έγκαιρης  προειδοποίησης και ελέγχου και μεταφορικά αεροσκάφη.

Αναμένεται η τελική φάση της άσκησης, η οποία  τα προηγούμενα χρόνια προέβλεπε τη διεξαγωγή αποβατικής  και αεροκίνητης ενέργειας με την ονομασία “Efes”, στην περιοχή Seferihisar-Doganbey, στα μικρασιατικά παράλια βορειότερα νήσου Σάμου, στην ίδια δηλαδή περιοχή που όπως προαναφέραμε έχει δεσμεύσει με Navtex για πραγματοποίηση ερευνών  υδρογονανθράκων από το πλοίο Tubitak Marmara.

Το θέμα είναι ότι η “Deniz Kurdu 2021” τελειώνει στις 6 Ιουνίου, ενώ η παράνομη  Τουρκική Navtex στις 21 Ιουνίου. Υπάρχει μια διαφορά 15 ημερών μεταξύ τους. Γιατί;

Είναι πολύ πιθανό στην τωρινή άσκηση να εξεταστούν ως μέρος της δύο επιπλέον “επεισόδια”.

Το πρώτο έχει να κάνει με την προστασία του ερευνητικού πλοίου Tubitak Marmara, από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, τόσο από αεροσκάφη και πλοία του υποθετικού εχθρού, όσο και από ασύμμετρες ενέργειες από τις ειδικές δυνάμεις που θα ενεργήσουν με ταχύπλοα.

Το δεύτερο “επεισόδιο”, ενδέχεται να αφορά την βολή από  το USV Unmanned surface vehicle ή Μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, εναντίον υποθετικού εχθρού που βρίσκεται στη βραχονησίδα έμπροσθεν από τους δύο κόλπους όπου θα πραγματοποιηθεί η τουρκική αποβατική ενέργεια, και εξηγώ:

H “Effes”, που διεξαγόταν στην υπόψη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια  περιελάμβανε την εξέταση στα ακόλουθα αντικείμενα:

Οι Τούρκοι πάντα μέχρι τώρα ενεργοποιούσαν  παρατηρητήριο τους που υπάρχει στην εν λόγω περιοχή, για παρακολούθηση της τελικής φάσης της άσκησης στην οποία καλούσαν Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων άλλων χωρών, ενώ εκεί υπήρχαν παρατεταγμένα διάφορα οπλικά συστήματα στα οποία γινόταν παρουσίαση  για τους επισκέπτες-παρατηρητές αλλά και για τους Τούρκους επισήμους.

Την τελική φάση παρακολουθούσε πάντα σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

Σε αυτήν γινόταν νυκτερινή προσβολή  εχθρικών σταθερών  σημαντικών στόχων, όπως αποθήκες πυρομαχικών, στρατόπεδα, σταθμοί διοίκησης κλπ από μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, με σκοπό την αποδιοργάνωση του εχθρού και την πρόκληση σημαντικής αξίας πληγμάτων. Εδώ φέτος αναμένουμε και συμμετοχή των  τουρκικών drone σε αυτή τη φάση.

Η όλη επιχείρηση διεξαγόταν αφού  στην υποτιθέμενη εχθρική περιοχή είχαν πέσει με ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι έκαναν καταύγεια των εχθρικών στόχων που προαναφέραμε, προκειμένου η επιτυχία προσβολής  της να αυξηθεί κατά πολύ. Βέβαια χάρη στα ειδικά kit που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία, όλες οι βόμβες που θα αφεθούν μετατρέπονται σε βόμβες ακριβείας, οπότε η επιτυχία προσβολής είναι ήδη πολύ μεγάλη.

Στη συνέχεια έχουμε νυχτερινές  βολές από τετράδα επιθετικών ελικοπτέρων ATTACK κατά επίγειων στόχων σε βάθος της εχθρικής τοποθεσίας 2-4 χιλιομέτρων από την ακτή απόβασης.

Λίγο πριν το πρώτο φώς (ΠΦ), εμφανίζεται ταχύπλοο των SAT, οι οποίοι πλησιάζουν αθόρυβα την ακτή και καταστρέφουν νάρκες με ανατίναξη ή εμπόδια που υποτίθεται ότι ο αμυνόμενος εχθρός έχει εγκαταστήσει σε αυτήν. Ακολουθεί βομβαρδισμός της ακτής από μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, ενώ ακολουθεί σχεδόν ταυτόχρονα αεροκίνητη και αποβατική επιχείρηση.

Η αεροκίνητη επιχείρηση γίνεται στα πλευρά και νώτα του εχθρού, ενώ η αποβατική γίνεται ταυτόχρονα σε δύο κόλπους που γειτνιάζουν μεταξύ τους. Στον μεν ένα κόλπο έρχονται αρματαγωγά και αποβατικά σκάφη, στον δε άλλο η απόβαση γίνεται με ταχύπλοες ελαστικές λέμβους, περίπου 40 στον αριθμό και δυνατότητα απόβασης δύναμης 400 ανδρών περίπου. Μπροστά και μεταξύ των δύο κόλπων υπάρχει μικρή βραχονησίδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Τούρκοι αποβιβάζουν αμέσως άρματα και ΤΟΜΑ προκειμένου οι πεζοναύτες να διασπάσουν τάχιστα την αμυντική τοποθεσία και να αχθούν στο εσωτερικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μένει να δούμε χρήση mini UAV από τους πεζοναύτες , τα οποία έχουν ανταχθεί στο οπλοστάσιο τους για προσβολή εχθρικών στόχων επί της ακτής, καθώς και του νέου τους οπλισμού 5.56mm, με τον οποίο αντικατέστησαν τον οπλισμό 7.62 mm που διέθεταν μέχρι τώρα.

Ακολουθούν βολές αρμάτων και αντιαρματικών κατά εχθρικών στόχων, εκκαθάριση μικρής αστικής περιοχής , ενώ με εξωτερικό φορτίο σε ελικόπτερα μεταφέρονται στην ακτή εφόδια που ρίπτονται με αλεξίπτωτο, αλλά και πυροβόλα, τα οποία τάσσονται άμεσα και πραγματοποιούν βολές κατά του εχθρού.

Εξετάζεται επίσης σενάριο αεροδιακομιδής τραυματία με ελικόπτερο, ενώ η άσκηση κλείνει με “παρέλαση ” από θαλάσσης και αέρος των μέσων που μετείχαν στην άσκηση.

Κλείνουμε λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή  από τις 31 Μαϊου και εκείθεν, αφού τίποτε δεν αποκλείει να έχουμε μεγάλης κλίμακας πρόκληση στην περιοχή μεταξύ Σάμου-Χίου-Μικρασιατικών παραλίων, ακόμη και με την εμφάνιση “θαλάσσιου τρυπανιού” στην περιοχή από πλευράς Τούρκων, οπότε η άσκηση άμεσα να μετουσιωθεί σε πραγματική στρατιωτική επιχείρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας