Απογοήτευση στο Βερολίνο. Ρώσοι αναλυτές: Επικίνδυνη η νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος

1535
βερολίνο

Την απογοήτευση της γερμανικής κυβέρνησης για τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα επισημαίνει η Deutsche Welle. Την ίδια ώρα, Ρώσοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι “αν υπάρξουν απόπειρες νομιμοποίησης του αποτυχημένου δημοψηφίσματος, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στην ΠΓΔΜ”.

Η  Deutsche Welle υπογραμμίζει πως επανειλημμένα το Βερολίνο ενθάρρυνε δημόσια την Αθήνα και τα Σκόπια να αναζητήσουν λύση στο ζήτημα του ονόματος, ενώ στο παρασκήνιο η γερμανική διπλωματία αλλά και η καγκελαρία δραστηριοποιούνταν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες εβδομάδες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχαν επισκεφτεί τα Σκόπια, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Την απογοήτευσή του για την έκβαση του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόρστεν Φράι. Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο ειδικός σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων χαρακτήρισε το αποτέλεσμα “αφυπνιστικό”. Οι πολίτες της ΠΓΔΜ, υποστήριξε, γνώριζαν ότι το διακύβευμα ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Κατά την εκτίμησή του, η μεγάλη έκταση της αποχής καθιστά σχεδόν “απίθανο” να επιτευχθεί στο κοινοβούλιο η αναγκαία για την αλλαγή του συντάγματος πλειοψηφία των 2/3. Ο ίδιος θα επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα τα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με εκπρόσωπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι Ρώσοι αναλυτές

«Η κατάσταση στην “Μακεδονία” μπορεί να εξελιχθεί στη βάση απρόβλεπτων καταστάσεων», υποστηρίζει η αναλύτρια του ρωσικού τμήματος ερευνών για τη Μαύρη και Μεσόγειο Θάλασσα του Ινστιτούτου Ευρώπης, Αικατερίνα Έντινα.

Εκτιμάει δε, πως «οι Ευρωπαίοι θα κάνουν το παν για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη “μακεδονική” Βουλή, επειδή διαφορετικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δική τους νομιμότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα, στη “Μακεδονία”».

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων «Πριμακόφ», προειδοποιεί ότι οι όποιες απόπειρες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του αποτυχημένου δημοψηφίσματος μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση των πολιτών.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη η εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία και επειδή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά με τρόπο ήρεμο, πρέπει να αναμένουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην Βουλή επιβεβαιώνει ότι αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις περιμένουν εκείνοι που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η Έντινα θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος «στην πραγματικότητα σημαίνουν αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια». «Η “καραμέλα” που έδωσαν στους “Μακεδόνες” δεν συνιστά τόσο μια ψηφοφορία για τη μετονομασία, όσο μια ψηφοφορία για την ευρω-ατλαντική προοπτική. Ωστόσο, η “καραμέλα” δεν λειτούργησε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας