Απεργία στα ΜΜΜ: Ποια τραβούν χειρόφρενο, ποια θα κινηθούν

452
Απεργία στα ΜΜΜ
Στιγμιότυπο από στάση λεωφορείου στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021. Στάση εργασίας στο Μετρό (γραμμές 2 και 3) από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί είχε εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προειδοποιητική στάση εργασίας, κατηγορώντας την διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για "κακοδιοίκηση" και διαμαρτύρεται για έλλειψη ανταλλακτικών, για μη υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για μη αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας για τους νεοπροσληφθέντες στην ΣΤΑΣΥ. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αλλαγές μετά από τις αντιδράσεις, πραγματοποιήθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ΜΜΜ.

Ανατροπή στη συμμετοχή των ΜΜΜ στην απεργία της Τετάρτης 16 Ιουνίου καθώς, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε «μπλακ – άουτ» στην κυκλοφορία των Μέσων Μεταφοράς, η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί ιδιόμορφες συνθήκες, γεγονός που ωθεί τους εργαζόμενους να αναπροσαρμόσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με νεότερη ανακοίνωση της, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι τελικά την Τετάρτη ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και το Τραμ δεν θα συμμετέχουν στην απεργία όλο το 24ωρο, με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλήνιες.

Ως εκ τούτου, ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10:00 το πρωί.

Σε ό,τι αφορά στο Μετρό, ενώ είχε εξαγγελθεί 24ωρη απεργία, αναμένεται απόφαση εντός των επόμενων ωρών καθώς τα σωματεία είναι περισσότερα και δεν έχουν καταλήξει σε κάποια απόφαση ακόμη.

Επίσης, τα λεωφορεία -σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ- μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της. Η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιά είναι εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για αυτό το λόγο παίρνουμε μέρος ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων και διευκολύνουμε τα παιδιά μας στις μετακινήσεις τους. Πραγματοποιούμε την Τετάρτη 16/6 στάση εργασίας από 10πμ έως λήξη της βάρδιας. Παίρνουμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή».

Την εξαίρεση των καθηγητών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας από την αυριανή απεργία αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας