Απειλούν το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού με έξωση, ενώ προωθούν κατασκευή καζίνο

1097
ελληνικού
Τελεσίγραφο της «Ελληνικό Α.Ε.» για άμεση εκκένωση του χώρου μέχρι τις 15 Μαρτίου ● Το ΜΚΙΕ υπενθυμίζει τη δέσμευση το 2018 για την εύρεση του χώρου μεταστέγασης ● Αγωνία για τους ασθενείς.

Αιφνίδιο θάνατο επιχειρεί να επιφέρει για δεύτερη φορά στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) η «Ελληνικό Α.Ε.». Με δύο επιστολές της ζητά από το ΜΚΙΕ την «άμεση εκκένωση», μέχρι τις 15 Μαρτίου, του χώρου όπου στεγάζεται, κάτι που είχε δοκιμάσει και το 2018 χωρίς επιτυχία. Τότε, με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακυρωθεί το τελεσίγραφο της εταιρείας.

Το νέο τελεσίγραφο στάλθηκε στο ΜΚΙΕ στις 31 Ιανουαρίου και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Επικαλείται πως «ήδη από τον Μάιο του 2018 έχει ενημερωθεί το Μητροπολιτικό Ιατρείο προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία μετεγκατάστασής του».

Ακολούθησε δεύτερη επιστολή της «Ελληνικό Α.Ε.» προς το ΜΚΙΕ στις 14 Φεβρουαρίου, στην οποία ανακοινώνεται πως «επίκειται η έναρξη των εργασιών της επένδυσης και ειδικότερα των εργασιών κατεδάφισης» και άρα «ο χώρος ο οποίος καταλαμβάνεται από το ΜΚΙΕ θα πρέπει να παραδοθεί ελεύθερος από χρήση και εξοπλισμό προς την Ελληνικό Α.Ε.» το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην ίδια επιστολή, η «Ελληνικό Α.Ε.» ανακοινώνει στο ΜΚΙΕ και το χρονικό όριο για την έξωσή του και κλείνει με την προτροπή «για την άμεση και ομαλή ολοκλήρωση της μετεγκατάστασής του»!

«Μετά το πρώτο τελεσίγραφο το 2018, η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα φύγουμε αν δεν υπάρξει μετεγκατάστασή μας. Μάλιστα, μας έλεγαν ότι θα βρεθεί χώρος από την “Ελληνικό Α.Ε.”», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ένας εκ των ιδρυτών του Ιατρείου. Με αυτό δεδομένο, το ΜΚΙΕ, μας λέει ο Γ. Βήχας, έχει ήδη ετοιμάσει και πρόκειται να αποστείλει σήμερα επιστολή στην «Ελληνικό Α.Ε.», στην οποία επισημαίνει ότι «η προθεσμία αφορά την “Ελληνικό Α.Ε.” και όχι το ΜΚΙΕ».

«Η εύρεση του νέου χώρου αφορά την “Ελληνικό Α.Ε.”, διαφορετικά θα φέρει ακέραια την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, για την αναστολή της παροχής των υπηρεσιών του ΜΚΙΕ και την καταστροφή όλων των υλικών και κυρίως των φαρμάκων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ», τονίζει ο Γ. Βήχας.

Σημειώνει: «Η νέα επιστολή με λίγα λόγια λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει άμεσα να αποχωρήσουμε από τον χώρο όπου στεγαζόμαστε από τον Δεκέμβριο του 2011, ο οποίος μας είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Αυτό που δεν λέει η επιστολή είναι ότι τον Μάιο του 2018 η Ελληνικό Α.Ε. είχε και τότε προσπαθήσει να μας κάνει έξωση με απευθείας επιστολή, και όταν ξεσηκώθηκαν οι ασθενείς μας, πλήθος πολιτών και οργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδας, με διαμαρτυρίες έξω από ελληνικά προξενεία στο Βέλγιο και τη Γερμανία, ευρωβουλευτές, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία ανά την Ελλάδα, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, τότε η Ελληνικό Α.Ε. και η τότε κυβέρνηση έκαναν πίσω».

Θυμίζει ότι και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος –μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Ελληνικό Α.Ε.»– είχε ρητά υποσχεθεί ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να στεγάσει το ΜΚΙΕ αλλά και ο επενδυτής, η Lamda Development, με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Οδυσσέα Αθανασίου είχε βρεθεί δίπλα στη δομή.

«Έρχεται τώρα η “Ελληνικό Α.Ε.” και η σημερινή κυβέρνηση να τα ανατρέψει όλα αυτά και να πετάξει στον δρόμο δεκάδες εθελοντές, δεκάδες χιλιάδες κουτιά φαρμάκων, βρεφικά και παιδικά γάλατα, ένα πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο, καρδιολογικό ιατρείο με υπέρηχο, και πολύ άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Τι θα γίνουν οι εκατοντάδες ασθενείς απόκληροι της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα, που βοηθάμε κάθε μήνα;» σημειώνει ο κ. Βήχας.

● Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα το ΜΚΙΕ έχει στηρίξει 7.500 ασθενείς στις περισσότερες από 72.000 επισκέψεις τους.

Οι υποσχέσεις της Lamda Development

Της Χαράς Τζαναβάρα

Για δεύτερη φορά, η διοίκηση της «Ελληνικό Α.Ε.» επιχειρεί να βάλει λουκέτο στο Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί σε κτίριο του παλιού αεροδρομίου. Η εταιρεία, που είναι θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ και έχει τη διαχείριση του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων, αποδεικνύεται πάλι… βασιλικότερη και από τη Lamda Development, ξεπερνώντας και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Το πρώτο τελεσίγραφο εκκένωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων είχε σταλεί τον Μάιο του 2018, αλλά τότε δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, γιατί δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα της τότε κυβέρνησης με τη συμφωνία των επενδυτών που προέβλεπε υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Η κοινωνική δομή, που ιδρύθηκε στην αρχή της οικονομικής κρίσης και κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει σπουδαίο έργο, πρέπει να σημειωθεί ότι αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό από τους επενδυτές. Τον Ιούνιο του 2014, λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, σε δημόσια παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης, είχε δεσμευτεί («Εφ.Συν.» 25/6/2014) ότι θα διατηρηθούν όλοι οι κοινωνικοί φορείς που λειτουργούν σήμερα σε κτίρια του πρώην αεροδρομίου και ότι θα προηγηθεί διάλογος για να διατεθούν άλλοι χώροι μέσα στο ακίνητο. Είχε κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στο Κοινωνικό Ιατρείο, για το οποίο είχε πει ότι «θα στεγαστεί σε καλύτερους χώρους».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας