Απειλή πολέμου στη Μεσόγειο από τον προκλητικό Ερντογάν

939
πολέμου

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στη Λιβύη λίγες ώρες μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κοινοβούλιο όπου ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη προκειμένου να βοηθήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας που μάχεται απέναντι στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για αποστολή στρατευμάτων και παραμένει μόνο η τυπική έγκριση από το τουρκικό Κοινοβούλιο η οποία αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Στο πλαίσιο αυτό,  – όπως είπε – η Βουλή της γειτονικής χώρας  θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι έτσι «θα μπορέσουμε  να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά».

«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης»

«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Χαλίφα Χάφταρ.

Δεν πέρασαν πολλές ώρες από την ομιλία Ερντογάν και ήρθε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάτι Μπασάγα να επιβεβαιώσει ότι η Λιβύη είναι πολύ κοντά στο να ζητήσει επισήμως στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία.

«Εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη,  η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία» υποστήριξε εντείνοντας έτσι τους φόβους για άμεση εμπλοκή της Τουρκίας.

«Θα υπερασπιστούμε την Τρίπολη»

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Στο στόχαστρο Ερντογάν και η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος στη χθεσινή του αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τυνησία προχώρησε σε νέες προκλητικές αναφορές τόσο για την Τουρκολιβυκή συμφωνία όσο και για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

«Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».

Πρόσθεσε δε στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά.

«Έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων»

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. «Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς.

Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

Στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας προκλητικά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει.

«Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» είχε πει είπε ο Οκτάι.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας