“Απασφάλισε” ο Τραμπ: “Μαριονέτα της Κίνας” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

832
g7

Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με φόντο την πανδημία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέρχεται στις κατηγορίες της κατά του ΠΟΥ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τον χαρακτηρίζει «μαριονέτα της Κίνας» και να απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν μόνιμα τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.

Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς στον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρχικά ήταν αόριστος. «Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 1/10 της σημερινής.

Αργότερα, ωστόσο, μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter τετρασέλιδη επιστολή προς τον Οργανισμό και τον επικεφαλής του  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, στην οποία διαμηνύει: «Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ. Στη χθεσινή Σύνοδο του ΠΟΥ υπογράμμισε πως πως η πανδημία «ξέφυγε εκτός ελέγχου» σε μεγάλο βαθμό λόγω της δαπανηρής «αποτυχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές» είπε χαρακτηριστικά. Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, συνέχισε: «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του ως προς τη διαφάνεια, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο».«Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί» διεμήνυσε.

Από την πλευρά της και η Κίνα εμμένει στη δική της στάση. Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ναι μεν αποδέχθηκε την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την πηγή του ιού και την εξάπλωσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Παρατηρητές και αναλυτές των διεθνών εξελίξεων επισημαίνουν ότι η επίθεση του Τραμπ κατά της Κίνας και του ΠΟΥ εντάσσεται στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες του για την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 70.000, ενώ, ταυτόχρονα, υλοποιεί και ένα παλιότερο σχέδιό του για διακοπή της υγειονομικής βοήθειας που κατευθύνεται προς τις φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας