Απαισιόδοξοι οι βιοτέχνες. Ένας στους τρεις φοβάται “λουκέτο”

885
βιοτέχνες

Οι βιοτέχνες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την κυβερνητική “ευφορία” για δήθεν ανάκαμψη της οικονομίας.  Μόνο το 34.1% δηλώνει αισιόδοξο, ενώ λίγο και καθόλου το 65.2%. 

Μεγαλύτερη απαισιοδοξία επικρατεί στη Μεταποίηση και στο Εμπόριο (70.6% και 69.1 λίγο και καθόλου αισιόδοξοι αντίστοιχα) ενώ η αισιοδοξία είναι ανεβασμένη στις Υπηρεσίες. Πιο συγκρατημένες είναι οι επιχειρήσεις από τη Δυτική Αττική (68.3% λίγο και καθόλου αισιόδοξοι, έναντι 64% από την ευρύτερη περιοχή) και οι παλιότερες επιχειρήσεις, αυτές που ιδρύθηκαν πριν την κρίση 68.6% έναντι 57.7% για όσες ιδρύθηκαν μετά το 2010. Παράλληλα, το 58.2% των βιοτεχνών δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις Τράπεζες.

Σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 800 βιοτέχνες που ανήκουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, φαίνεται πως  τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μία αντίθεση σε σχέση με τον βαθμό αισιοδοξίας που εμφανίζεται να υπάρχει για την προσωπική επιχείρηση. Ενώ εμφανίζεται να είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνική οικονομίας  το 34.1%, πολύ και αρκετά αισιόδοξοι γα την πορεία της επιχείρησής τους δηλώνουν το 55.6% των βιοτεχνών. Πιο συγκρατημένοι με 46.8% εμφανίζονται οι βιοτέχνες της Μεταποίησης και αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι δραστηριοποιούνται στις Υπηρεσίες (60.9%). Επίσης, πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται όσοι έχουν Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Ο τζίρος για το 2019 φαίνεται να ήταν στα ίδια επίπεδα με πριν για το 46.4% των επιχειρήσεων. Στο 27.9% υπήρξε μείωση, ενώ στο 23.2% αύξηση. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που μειώθηκε ο τζίρος τους εμφανίζεται μεγαλύτερο στο Εμπόριο και τη Μεταποίηση ( 35.8% και 30% αντίστοιχα ) και στις προ του 2010 επιχειρήσεις (30.3%). Το 79.5% δηλώνει ότι δεν αυξήθηκε, σχετικά έστω, ο τζίρος τους στο διάστημα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ το 15.8% βλέπει μια σχετική αύξηση.

Το 69.2% των επιχειρήσεων ικανοποιούν τις οφειλές κάθε είδους που έχουν. Το 15.5% το πράττουν αλλά κάπως καθυστερημένα και το 14.4% τις ικανοποιεί με κενά. Το 73.6% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, έναντι του 22%. Το 12.4% δηλώνει κατηγορηματικά όχι, ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους. Πράγμα που σημαίνει πως μία στις τρεις επιχειρήσεις αμφιβάλλει για τη βιωσιμότητά της.

Το 73% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κατάσταση των Υποδομών και τον Τεχνολογικό Εξοπλισμό έναντι του 26.2%. Ωστόσο το 45.2% δηλώνει ότι σκοπεύει να επενδύσει τόσο στις Υποδομές και τον Εξοπλισμό, όσο και στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Το 58.2% των βιοτεχνών δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις Τράπεζες. Το 23.9% διαπιστώνει μία βελτίωση, ενώ το 15.3% βλέπει να έχει δυσκολέψει. Μόλις το 20.6% των επιχειρήσεων έχει ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο Πρόγραμμα, ενώ το 78.5% όχι.

Το 33.9% των βιοτεχνών δηλώνει ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένο Τεχνικό Προσωπικό. Ωστόσο, το 76.7% σημειώνει πως δεν μπορεί να βρει εύκολα τέτοιο προσωπικό και σε σχετική ερώτηση δήλωσε σειρά τεχνικών ειδικοτήτων. Το στοιχείο αυτό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο διότι το 33.2% δηλώνει πως σκοπεύει κατά τη διάρκεια του 2020 να κάνει μία ή και παραπάνω προσλήψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας