Απαγορευτική η πασχαλινή έξοδος με καύσιμα και διόδια στα ύψη

1317
έξοδος

Απαγορευτική καθίσταται η έξοδος στους εκδρομείς του Πάσχα, με τις τιμές των καυσίμων και των διοδίων να έχουν χτυπήσει “κόκκινο”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στα νησιά, όπου η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει ακόμη και τα 2 ευρώ ανά λίτρο (Σαντορίνη και Μύκονος), αλλά και σε μεγάλες πόλεις όπως τα Χανιά, η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, η αμόλυβδη βενζίνη βρισκόταν στις 23 Απριλίου στα 1,640 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε πέσει σχεδόν στο 1,48 ευρώ ανά λίτρο.

Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη τιμή σε επίπεδο Ε.Ε., μετά τη Δανία και την Ολλανδία. Στην αντίστοιχη σύγκριση των τιμών χωρίς φόρους η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχει τη 10η ακριβότερη τιμή της αμόλυβδης μεταξύ των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε.

Σε «τσουχτερά» επίπεδα, που ενδεχομένως βάλουν σε δεύτερες σκέψεις του εκδρομείς του Πάσχα, κινείται και η τιμή του πετρελαίου (diesel).

Πέραν όμως των καυσίμων οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το κόστος διοδίων, που αν μη τι άλλο κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα με αποτέλεσμα το κόστος της πασχαλινής εξόδου να κυμαίνεται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Ενδεικτικά, το κόστος διοδίων από Αθήνα για Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 31,25 ευρώ ενώ η επιστροφή θα κοστίσει ακόμη 31,25 ευρώ. Δηλαδή μόνο για διόδια ο κάτοχος ενός Ι.Χ. για Θεσσαλονίκη θα πληρώσει 62,50 ευρώ.

Το κόστος διοδίων από Αθήνα για Πάτρα ανέρχεται σε 11,80 ευρώ και άλλα τόσα για την επιστροφή. Δηλαδή σε 23,60 ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος διοδίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας