Αν του βαστάει του Ερντογάν! “Αστακός” οι δυνάμεις των Κούρδων

721
Αν του βαστάει του Ερντογάν

Στα άδυτα του κουρδικού οπλισμού: Οι έμπειροι Κούρδοι μαχητές του YPG αναμένεται να αποδειχθούν σκληρό καρύδι για τις τουρκικές δυνάμεις

Ορισμένες επιθέσεις σε τουρκικές περιπολίες στη βόρεια Συρία έχουν φέρει την Τουρκία και τις δυνάμεις του YPG στο χείλος του πολέμου. Σε απάντηση στην τελευταία επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης, ο Πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε να εκκαθαρίσει τη βόρεια Συρία από το YPG.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι δυνάμεις του YPG (Yekineyên Parastina Gel – Μονάδες Προστασίας του Λαού, η ίδια η κύρια φατρία στη συμμαχία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) θα έπρεπε είτε να εγκαταλείψουν τη συνοριακή περιοχή οικειοθελώς είτε να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και  τον τουρκικό στρατό.

Στην τελευταία περίπτωση, ο εξοπλισμός του YPG αναμφίβολα πρόκειται να παίξει  πρωτεύοντα ρόλο ,και ιδίως τα τεθωρακισμένα και άλλα βαρέα όπλα του.

Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες φατρίες που συμμετείχαν στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, το YPG είναι το λιγότερο οπλισμένο με τεθωρακισμένα.

Για να αντισταθμίσει το κενό που προέκυψε στις δυνατότητες, το YPG έγινε πολύ ενεργό στην παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων DIY, που συνήθως βασίζονται σε μπουλντόζες ή μεγάλα φορτηγά.

Για ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα, το YPG βασιζόταν παραδοσιακά σε οχήματα που αιχμαλωτίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ που άφησε πίσω του ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SyAA), εξοπλισμός που παραδόθηκε από το SyAA σε αντάλλαγμα για μια ασφαλή διέλευση,  για παράδειγμα μετά την υποχώρηση από την αεροπορική βάση του Mennagh το 2014, και τεθωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ άλλες φατρίες που συμμετείχαν στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, όπως το Ισλαμικό Κράτος, κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα οπλοστάσιο που περιείχε εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που αιχμαλωτίστηκαν από τον Συριακό Αραβικό Στρατό, το YPG, αποφεύγοντας συχνά τη μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις, συνήθως είχε να κάνει με υπολείμματα αυτών.

Με αυτόν τον τρόπο το YPG απέκτησε διάφορους τύπους οχημάτων όπως τα BTR-60 και BRDM-2 που είχαν αφεθεί να σαπίσουν στις κυβερνητικές βάσεις από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους. Χωρίς πραγματική εναλλακτική λύση, ακόμη και αυτά τα εγκαταλελειμμένα οχήματα θα επισκευαστούν από το YPG. Ακόμη και σε περιπτώσεις που ο κινητήρας δεν μπορούσε να επισκευαστεί, οι γάστρες των BTR-60 τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος των φορτηγών και χρησιμοποιήθηκαν ως αυτοσχέδια AFV.

Με λίγα τεθωρακισμένα και άλλα βαριά όπλα , το YPG βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην αεροπορική δύναμη του Συνασπισμού για την καταστροφή οχημάτων και θέσεων μάχης του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό σήμαινε ότι τα τεθωρακισμένα  του  Ισλαμικού Κράτους πλήττονταν  συχνά προτού προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στις δυνάμεις των YPG,  με αποτέλεσμα  τα περισσότερα από αυτά  να καταστρέφονται εντελώς από τα βαριά πυρομαχικά που εκτόξευαν εναντίον τους τα  αεροσκάφη του Συνασπισμού, εμποδίζοντας την αιχμαλωσία τους και την περαιτέρω χρήση τους από το YPG.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις SDF στη μάχη κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, το YPG έλαβε μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων  και οχημάτων προστασίας από ναρκοπέδια  (MRAPs) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει μερικά από τα πιο γελοία σχέδια αυτοσχέδιων τεθωρακισμένων του YPG.

Είναι ενδιαφέρον ότι το YPG επετράπη να διατηρήσει αυτά τα οχήματα ακόμη και μετά την ήττα του ISΙS ως συμβατική στρατιωτική δύναμη.

Ακόμα και τότε, ωστόσο, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η πιο πιθανή μελλοντική χρήση τους θα ήταν εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ (Τουρκία).

Εκτός από έναν μεγάλο στόλο Humvees, IAG Guardians και M1224 Maxxpros, υπήρξαν επίσης αναφορές ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν έναν αριθμό οχημάτων μάχης πεζικού M2 Bradley (IFV) στο YPG.

Αυτές οι αναφορές φαίνεται να προέρχονται από τη θέαση M2 με σημαίες των SDF και ένα βίντεο με μέλη του YPG που εκπαιδεύονται μαζί με τα M2, και επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποδηλωθεί ότι μια τέτοια μεταφορά έχει πράγματι πραγματοποιηθεί.

Τα τεθωρακισμένα  του YPG αντιμετωπίζουν πιθανή καταστροφή  τους από τα  τουρκικά άρματα  M60T και Leopard 2A4 MBT, ενώ  αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη απειλή εναντίον τους  θα ήταν τα drones  Bayraktar TB2 (UCAV) και τα επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK που αιωρούνται από πάνω, καθώς και οι αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι (ATGM) που λειτουργεί από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Τα τρία τελευταία οπλικά συστήματα ήταν υπεύθυνα για τον γρήγορο τερματισμό όλων των τεθωρακισμένων του YPG στο Αφρίν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Olive Branch το 2018.

Η εξόντωση βαρέων τεθωρακισμένων που ανήκαν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Spring Shield τον Φεβρουάριο του 2020 απέδειξε ότι οι επιχειρήσεις τεθωρακισμένων μεγάλης κλίμακας δεν είναι βιώσιμες  απέναντι στα τουρκικά drone Bayraktar.

Αντίθετα, το YPG μπορεί να αναμένεται να διασκορπίσει τα τεθωρακισμένα του κατά μήκος της πρώτης γραμμής και να τα τοποθετήσει σε κτίρια όταν δεν μάχονται  για να τα κρύψουν από τα εναέρια μέσα παρατήρησης της Τουρκίας

Το YPG είναι καλά εκπαιδευμένο στη χρήση τέτοιων τακτικών για τον μετριασμό της απειλής των drones και τα τεθωρακισμένα του έχουν  συχνά εντοπιστεί. κρυμμένα ακόμη και εντός  γκαράζ.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεθωρακισμένα αιχμαλωτίστηκαν  στις θέσεις απόκρυψής τους  προφανώς είτε επειδή  είχαν υποστεί δυσλειτουργία είτε επειδή οι χειριστές του απλά δεν έφτασαν στο όχημά τους εγκαίρως.

Όταν τα τεθωρακισμένα του YPG κατάφεραν να εγκαταλείψουν τις κρυψώνες τους στο Αφρίν, η επιχειρησιακή τους δράση έτεινε να είναι εξαιρετικά σύντομη ενόψει πολλών εναέριων  μέσων  που στάλθηκαν για να τα καταστρέψουν.

Σε άλλες περιπτώσεις, τουρκικό drone TB2,  ακολούθησε ένα τζιπ Safir ιρανικής παραγωγής που έφερε αντιαρματικό όπλο στο κρησφύγετό του που ήταν ένα γκαράζ, χτυπώντας  στη συνέχεια ολόκληρο το κτίριο για να καταστρέψει ή εγκλωβίσει και άλλα τεθωρακισμένα  που πιθανώς κρύβονταν εκεί καθώς και να καταστρέψει τυχόν  υπάρχοντα πυρομαχικά εκεί.

Αναμφίβολα η πιο επικίνδυνη απειλή για τον τουρκικό στρατό είναι το οπλοστάσιο των  αντιαρματικών πυραύλων (ATGM) του YPG.

Παρά το γεγονός ότι κατέλαβε πολύ λίγους από αυτούς τους πυραύλους από τον Συριακό Αραβικό Στρατό, το YPG κατάφερε να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια ATGM που αποκτήθηκαν στη μαύρη αγορά της Συρίας.

Αυτά περιλαμβάνουν τύπους όπως τα 9M113 Konkurs και 9M115 Metis-M, αλλά και πιο προηγμένους τύπους όπως το 9M133 Kornet και ακόμη και το U.S. TOW ATGM.

Αν και τα χρησιμοποιεί συχνά εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Τουρκικού στρατού, μπορεί να αναμένεται ότι το YPG διατηρεί ένα σημαντικό απόθεμα πυραύλων που συγκρατείται για μελλοντική χρήση κατά των τουρκικών τεθωρακισμένων και συγκεντρώσεων στρατευμάτων.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση διενέργειας στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων του ΥPG ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες, οι οποίες θα αυξηθούν κατακόρυφα σε περίπτωση non-fly zone από την Ρωσία, καθώς οι Κούρδοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν την εγγύς αεροπορική υποστήριξη που θα παρέχουν στις ΤΕΔ τα  τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα και τα drone.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας