Ανυπότακτη Αττική: H Ρένα Δούρου χαρίζει εκατομμύρια ΚΑΙ στην COSCO

1598
αριστερή

Η Περιφέρεια Αττικής, εκτός από το να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το master plan της COSCO, πράγμα το οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει βρέξει χιονίσει, με το ν.4404/2016 (Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του λιμένος Πειραιώς), είχε αναλάβει και να χρηματοδοτήσει το έργο της επέκτασης των προβλητών της κρουαζιέρας με χρήματα που διαχειρίζεται η ίδια κατά ποσοστό 95% περίπου. Δηλαδή από τα 120.000.000€ που θα κοστίσει αυτό το υπο-έργο, η Περιφέρεια είχε αναλάβει να το χρηματοδοτήσει με 113.900.000€, ενώ τα υπόλοιπα 6.100.000€ θα δίνονταν από τον ΟΛΠ. (Ένταξη της Πράξης «Επέκταση λιμένος Πειραιά για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας» με Κωδικό ΟΠΣ5039504 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική2014-2020»)

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν αβίαστα ορισμένα συμπεράσματα και ερωτήματα, ανεξάρτητα από τις σφοδρές επιπτώσεις που θα έχει για τη ζωή των κατοίκων του Πειραιά το «όραμα» της cosco(https://anypotaktiattiki.gr/thesi-gia-master-plan-cosco-peiraias/):

  • Η COSCO δεν είναι «επενδυτής», αφού δεν βάζει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό χρημάτων, κι αυτά μάλιστα μέσω των κεφαλαίων του ΟΛΠ. Αντίθετα, είναι ένας ιδιωτικός κολοσσός που θα αξιοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά μόνο με κέρδος γι’ αυτήν.
  • Αφού μπορούν να χρηματοδοτούνται με τόσα εκατομμύρια τέτοιου είδους έργα, γιατί ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΛΠ; Δε θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση αυτή ένας δημόσιος οργανισμός για δημόσιο όφελος;
  • Η Περιφέρεια Αττικής και η Ρένα Δούρου ως επικεφαλής της είναι διατεθειμένη να δεσμεύσει και κατευθύνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου, ιδιωτικών εταιριών, εφοπλιστών, κατασκευαστών κ.ο.κ. Ας μην ξεχνάμε τα 150.000.000€ για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου προς όφελος του Νιάρχου, τα 20.000.000€ για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού γηπέδου του Μελισσανίδη, και να είμαστε βέβαιοι ότι έρχεται και η σειρά του Λάτση στο Ελληνικό.
  • Εκατοντάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να αξιοποιούνται για κοινωνικούς σκοπούς και ανάγκες, για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, για σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές δομές, θέσεις εργασίας, μόνιμο προσωπικό, αναγκαία για τη ζωή των κατοίκων της Αττικής έργα, χαρίζονται κυριολεκτικά στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να ελαχιστοποιούν τα κόστη τους και να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Ως ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ στεκόμαστε δίπλα στους Πειραιώτες που αγωνίζονται και  επιμένουμε:

ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ COSCO

ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας