Αντιδημοκρατικό το κυβερνητικό σχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων

1161
αναδρομικά

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την οριοθέτηση του χώρου των διαδηλώσεων, που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ουσιαστικά επιδιώκει να επαναφέρει το σχέδιο Δένδια το 2013, που τότε ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Τότε, όμως, αναγκάστηκαν να το αποσύρουν κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων και κινημάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού πρόφτασε τους πρώτους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησής της να προχωρήσει σε νέα κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας, ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, πέταγμα του συνδικαλισμού στα σκουπίδια με τον περιορισμό του δικαιώματος της εργατικής πλευράς να προσφεύγει στην διαιτησία, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έρχεται τώρα να «βάλλει στο γύψο» και το δικαίωμα των διαδηλώσεων.

Μ’ ένα σχέδιο, που θα ζήλευε ακόμα και το καθεστώς Ερντογάν, βάζει τώρα στο στόχαστρο της και τις διαδηλώσεις, μετατρέποντας σε κουρελόχαρτο τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα και σε κακέκτυπο την ίδια τη δημοκρατία.

Δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ τη στιγμή, που «δίνει γη και ύδωρ» με το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο στις πολυεθνικές και στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους για να «επενδύσουν» και ασυλία για τα θαλασσοδάνεια στους τραπεζίτες, για το λαό και τη νεολαία επιφυλάσσει περισσότερο αυταρχισμό  και ότι άλλα απαιτεί η μεγαλοεργοδοσία.

Η κυβέρνηση αδύναμη να απαντήσει στις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών τις οποίες συνεχίζει, σχεδιάζει ένα ακόμα ακραία αυταρχικό μέτρο, όπου η διεξαγωγή των διαδηλώσεων θα εξαρτάται από τη βούληση της Αστυνομίας, η οποία θα είναι αυτή που με αυθαίρετο τρόπο θα εκτιμά τον όγκο τους και το που πρέπει να γίνουν.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι και η παρούσα κυβέρνηση φοβούμενη τις αντιστάσεις και ενδεχόμενες νέες κοινωνικές εκρήξεις ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που συνεχίζει, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, επιστρατεύει κι αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους και πρακτικές, για να τις αντιμετωπίσει.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να χρησιμοποιείται από αυτή ως επιχείρημα για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων το ενδιαφέρον για τους πολίτες και τους καταστηματάρχες, όταν όλοι αυτοί πλήττονται χρόνια τώρα από τις συνεχιζόμενες πολιτικές της λιτότητας.

Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η δημοκρατία και τα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες του λαού και της νεολαίας εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι κενό γράμμα. Το εργατικό και το λαϊκό κίνημα και οι ενεργοί πολίτες θα τα υπερασπίσουν με κάθε τρόπο.

Δημήτρης Στρατούλης

Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Πρώην βουλευτής και Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας