Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τελεσίγραφο ΕΕ στην Ιταλία (13/11)

959
αντίστροφα
Διεργασίες της τελευταίας στιγμής αλλά και απειλές πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου της Κομισιόν στη Ρώμη.

Aντίστροφα ο χρόνος για την εκπνοή του τελεσιγράφου (13/11) που έχει αποστείλει η Κομισιόν στη Ρώμη για την αναθεώρηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις των Βρυξελλών, απειλώντας ευθέως με κυρώσεις.

Το σκηνικό είναι ιδιαίτερα σύνθετο, με απρόβλεπτες εξελίξεις ενώ στις απειλές, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, ο οποίος με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, προειδοποίησε με βέτο αποφάσεις των Βρυξελλών, εάν η ΕΕ δεν επιδείξει σεβασμό στους Ιταλούς.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σήμερα (11/11/2018) ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria επιδιώκει να έλθει σε συμβιβασμό με την ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να αναθεωρήσει την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2019 στο 1% ενώ η Il Messaggero, αναφέρει, πως θα μειώσει την σχετική πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 1,2% έναντι της αρχικής για 1,5%.

Επίσης και οι δυο εφημερίδες υποστηρίζουν, πως ο Tria εξετάζει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένας αυτόματος μηχανισμός που θα μειώνει τα δημόσια έξοδα στην περίπτωση κατά την οποία το έλλειμμα θα αυξηθεί πέρα από το καθορισμένο όριο.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη (8/11), πως η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα παρουσιάσει βραδύτερους ρυθμούς, επισημαίνει το Reuters.

Ειδικότερα προέβλεψε ανάπτυξη 1,2% το 2019 και ανοδική τάση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Από την πλευρά του ο Tria, παρατήρησε ότι μια απότομη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνιστούσε αυτοκτονία για την οικονομία της Ιταλίας.

Πρόσθεσε δε ότι η οικονομική επιβράδυνση έκανε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό ακόμα πιο απαραίτητο.

Η Κομισιόν εγκαλεί τη Ρώμη, πως έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Ρώμη προθεσμία μέχρι την Τρίτη (13/11, προκειμένου να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό ενώ σε διαφορετική περίπτωση την απειλεί με την επιβολή κυρώσεων.

Με βέτο προειδοποιεί ο Salvini

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ΕΕ με αφορμή και το προσφυγικό ζήτημα απηύθυνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini.

Ο Salvini, που είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε σήμερα (11/11/2018) ότι, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να μπλοκάρει αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και άλλες πολιτικές, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια κράτη – μέλη της, συνεχίσουν να επιδεικνύουν ασέβεια στους Ιταλούς.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Salvini επιτέθηκε στην ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, κατά την επίσκεψή του στο Μιλάνο.

«Έχουμε δείξει ότι γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και θα δείξουμε ότι θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε και τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και τις πολιτικές της, όσο η Ευρώπη και μερικές χώρες συνεχίζουν να χλευάζουν τους Ιταλούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Salvini.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις αρχές της Μάλτας για την προώθηση μεταναστών από ολόκληρη τη Μεσόγειο προς τη χώρα του, σύμφωνα με το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Salvini έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε λιμάνια της Ιταλίας για πλοία που διέσωσαν μετανάστες και συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για το θέμα.

Ο επικεφαλής της Lega είπε ότι αξιωματούχοι στη Μάλτα προμηθεύουν με καύσιμα, πυξίδες και σωσίβια πλοίο που μεταφέρει μετανάστες και το οποίο στη συνέχεια «στάλθηκε προς την Ιταλία σαν σακούλα σκουπιδιών».

«Έχουμε να κάνουμε με ψεύτες στην κυβέρνηση στη Γαλλία και στη Μάλτα», πρόσθεσε.

Με κυρώσεις απειλεί ο Dombrovskis

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών προς τη Ρώμη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, με συνέντευξή του στη La Stampa απαίτησε από τη Ρώμη να προβεί άμεσα σε αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019.

«Από προηγούμενες εμπειρίες, έχουμε δει ότι η ζημιά στην οικονομία μπορεί να γίνει γρήγορα.

Αλλά τότε χρειάζονται πολλά χρόνια για να τα επισκευαστεί», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατέστησε σαφές, πως η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο εκκίνησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση είτε θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά  της μέχρι μια καθορισμένη προθεσμία ή να επιβάλει κυρώσεις σε ποσοστό έως και 0,2% του ΑΕΠ.

Οι κυβερνητικές στρατηγικές «επιβραδύνουν περαιτέρω την ιταλική οικονομία», δήλωσε ο Dombrovskis.

Απαντώντας στη δήλωση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων της Επιτροπής θα ήταν «αυτοκτονία» και κρίνοντας τις οικονομικές της προβλέψεις ως «τεχνικό σφάλμα», ο Dombrovskis απάντησε: «Τα σλόγκαν δεν μπορούν να ακυρώσουν την οικονομική πραγματικότητα».

Οι Βρυξέλλες απαιτούν από τη Ρώμη έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό, καθώς η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει την εκπλήρωση των εκλογικών υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εισοδήματος του Πολίτη για τους φτωχούς, των χαμηλότερων φόρων και της μείωσης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε κατηγορηματικά τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, λέγοντας πως αποτελεί σαφή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Salvini: Καμία αλλαγή

Εν τω μεταξύ ως το «τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την χώρα του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, σε δηλώσεις του στο Politico.

Ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος για… πόλεμο με την Ευρωζώνη αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, για τον οποίο επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που θα ασκηθούν.

Μιλώντας από το γραφείο του στο Viminale, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Salvini τονίζει ότι θέλει ειρήνη σε όλα τα άλλα θέματα, από το Brexit έως και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για σκληρή μάχη με τις Βρυξέλλες απαντά καταφατικά.
«Οι τελευταίοι πέντε προϋπολογισμοί που επικροτήθηκαν από την Ευρώπη και τις αγορές αύξησαν το [δημόσιο] χρέος κατά € 300 δισ. Και οδήγησαν σε ανάπτυξη μόλις 0,9%.
Δεν μας τρομάζουν οι απειλές για πρόστιμα. Άλλωστε μας έχουν βάλει πολλά», δηλώνει ο Salvini.

Εκτιμά ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων προς την Ιταλία ως μέτρο τιμωρίας ενάντια στην «ανυπάκουη» Ρώμη.

«Η Ιταλία είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, η δεύτερη ισχυρότερη παραγωγική δύναμη της Ευρώπης, δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν όπως το Λουξεμβούργο (σ.σ.: το οποίο, επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ).

«Δεν είναι αρνητικό όλα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες», τόνισε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση του με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Έχω μια καλή σχέση, ανταλλάσσουμε μηνύματα κειμένου, μιλάμε, συνεργαζόμαστε και συζητάμε, θα κάνουμε μια αποστολή στην Αφρική μαζί», τονίζει.

Κόκκινες γραμμές

Οι κυρώσεις για τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς, είναι κατά την άποψη του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης «αντιπαραγωγικές και άχρηστες. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για το πόσο άχρηστες είναι. Δεν σκοπεύουμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε το όπλο του βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2018»

Όσον αφορά τη μετανάστευση, μια άλλη μακρά πηγή διαμάχης με τις Βρυξέλλες, ο Salvini δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να κλείσει τα κέντρα μετανάστευσης στο ιταλικό έδαφος ως τρόπο να σταματήσουν τα λεγόμενα δευτερογενή κινήματα στην Ευρώπη.

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε, «είναι απλά περίεργο ότι πριν μας κατηγορούσαν ότι τους «κλείνουμε» σε στρατόπεδα και δεν τους αφήνουμε ελεύθερους. Τώρα μας κατηγορούν γιατί δεν θα τους κλείνουμε σε στρατόπεδα», εξηγεί ο Salvini.

Το ευρώ και η Ιταλία

Δεν διστάζει να δηλώσει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα «ήταν ένα πείραμα που ήταν κοινωνικά και οικονομικά λανθασμένο», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «δεν ήρθαμε  στην κυβέρνηση για να βγάλουμε την Ιταλία από την Ευρωζώνη ή για να καταστρέψουμε την ΕΕ.

Δουλεύουμε με αυτό που έχουμε, μένουμε στην ΕΕ και στο σύστημα ενιαίου νομίσματος».
Επιπρόσθετα στέλνει και ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες: «Παρά αυτά για τα οποία μας κατηγορούν, δεν είμαστε το σκιάχτρο της Ευρώπης.
Κατά τη γνώμη μου, είμαστε το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για την Ευρώπη».

Centeno: Η αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού θα διαλύσει τις αμφιβολίες της αγοράς

Την ανάγκη αναθεώρησης του ιταλικού προϋπολογισμού επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι μια τέτοια κίνηση από την ιταλική κυβέρνηση θα συμβάλλει στη διάλυση των αμφιβολιών στις αγορές.
«Στην αγορά υπάρχουν αμφιβολίες για τη σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης» επεσήμανε και τόνισε ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα διαλύσει αυτές τις αμφιβολίες.
Παράλληλα, ο Centeno εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική κυβέρνηση να παρουσιάσει βελτιωμένο προϋπολογισμό.
Πάντως, επεσήμανε ότι «η Ιταλία είναι κεντρικός παίκτης της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι είναι ανεκτίμητη η συμβολή της στην μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας