Αντίποινα: Στην απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών προχωρά η Ρωσία

433

Ποια άλλα μέτρα κατά των ΗΠΑ εξετάζει

Μέτρα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες από την Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία αναμένεται να απελάσει δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες, ενώ εξετάζει «επώδυνα» μέτρα κατά αμερικανικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε απάντηση με τις χθεσινές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Δέκα διπλωμάτες περιλαμβάνονται στον κατάλογο που μας εστάλη με το αίτημα της αποχώρησής τους. Θα απαντήσουμε αναλόγως στο μέτρο αυτό. Θα ζητήσουμε από δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων, αν τα εχθρικά βήματα συνεχιστούν.

«Έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε επώδυνα μέτρα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, θα τις κρατήσουμε ως απόθεμα» σημείωσε.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σήμερα θα δημοσιευτεί η λίστα των οκτώ αξιωματούχων από τη διοίκηση Μπάιντεν στους οποίους θα απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία.

Πέραν αυτών, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα βάλει τέλος στις δραστηριότητες αμερικανικών ιδρυμάτων που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ρωσίας και πως θα αναστείλει την πρακτική πρόσληψης Ρώσων για εργασία σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Ο κ. Λαβρόφ γνωστοποίησε πως η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως στην Πολωνία για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

«Παρεμπιπτόντως, η Πολωνία επίσης ανακοίνωσε την απέλαση διπλωματών μας, οπότε θα απαντήσουμε και σ’ αυτήν την περίπτωση. Ασφαλώς, με τον ανάλογο τρόπο» είπε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τις κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βαρσοβία κήρυξε «personae non gratae» τρεις Ρώσους διπλωμάτες.

 

Πώς βλέπει η Μόσχα τη συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν

Όπως διευκρίνισε ο Λαβρόφ, η Μόσχα αξιολογεί θετικά και μελετά την πρόταση της Ουάσινγκτον για διεξαγωγή συνόδου Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έχει γίνει πολλή κουβέντα για την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν περί διοργάνωσης διμερούς συνόδου. Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, είμαστε θετικοί σε αυτό και τώρα εξετάζουμε διάφορες διαστάσεις της πρωτοβουλίας αυτής» υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας