Ανεπιθύμητα τα Αμερικανικά μαχητικά F-15 στη Λάρισα

415
Ανεπιθύμητα τα Αμερικανικά μαχητικά F-15

Την Τετάρτη 5/5 έγινε απόβαση Αμερικανο-Νατοϊκών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και την μετέτρεψαν σε ορμητήριο για τη διευκόλυνση των μονάδων τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία . Οι ίδιοι οι Αμερικανοί την ονομάζουν «Ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» και την εντάσσουν στην αλυσίδα των ασκήσεων ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 2021’’ και «Defender Europe 21», που εστιάζουν τη δραστηριότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια. Να σημειωθεί ότι την όλη επιχείρηση επιθεώρησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ ο οποίος τόνισε τη «σημαντικότητα» που έχει για τις ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ έκανε αναφορά και στο λιμάνι της Καβάλας, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις των δύο λιμανιών συμβάλλουν στην «ασφάλεια» ολόκληρη της περιοχής !!!

Την επόμενη ημέρα , Πέμπτη 6/5 , δώδεκα Αμερικανικά μαχητικά F-15 προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για συνεκπαίδευση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Αμερικανοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για δύο εβδομάδες και θα λάβουν μέρος σε σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια. Η νέα Αμερικανική αποστολή στην Λάρισα, εκτός από τα δώδεκα μαχητικά, αποτελείται από 200 ιπτάμενους, τεχνικούς και βοηθητικό προσωπικό. Η εν λόγω μεταστάθμευση κατά τα λεγόμενά τους διεξάγεται με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και της USAF υπό την επωνυμία «EARLY BIRD». Θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Να σημειώσουμε ότι η συνεκπαίδευση, διεξάγεται στο πλαίσιο της πρόσφατα επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ . Με βάση την πρόσφατη Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις την οποία προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ, τίθενται στη διάθεση των Αμερικάνων όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της χώρας. Παράλληλα ο εναέριος χώρος της χώρας έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων και στήριξης των Αμερικανο – Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων που δρουν στη Μαύρη Θάλασσα. Υπενθυμίζουμε πως η 110 Πτέρυγα Μάχης είχε ήδη λειτουργήσει ως Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Νατοϊκής Νότιας Πτέρυγας και πήρε μέρος σε πολλές αποστολές υποστήριξης Ιμπεριαλιστικών πολέμων. Στην 110 Π.Μ. πρόσφατα στάθμευαν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα drones, τα οποία σάρωναν όλη την περιοχή από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Πρόσφατα « φιλοξενήθηκαν» F-16, της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας . Τελευταία προχωράει με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ (KC-135) της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους Ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας όπως επιχειρούν να μας πείσουν . Οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις έχουν στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Αμερικανο-Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία. Είναι άρρηκτα δεμένες με τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή την περίοδο το φιτίλι του πολέμου έχει ανάψει στην περιοχή της Ουκρανίας , Κριμαίας και της Μαύρης Θάλασσας, με τη συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός και την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι στη Ρωσία . Η παρουσία των Αμερικάνικων αεροσκαφών στη χώρα μας , σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για την «αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ», προμηνύουν νέες επικίνδυνες εξελίξεις για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Οι προσπάθειες της ντόπιας Αστικής Τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από την προώθηση των Αμερικανο-Νατοϊκών σχεδιασμών, φέρνουν όλο και πιο κοντά τεράστιους κινδύνους για το λαό, τον κάνουν στόχο και όμηρο των Ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο ισχυρισμός ότι έτσι προστατεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αστείος. Οι εξελίξεις ειδικά των τελευταίων χρόνων στα Ελληνο-Τουρκικά και στο Κυπριακό το αποδεικνύουν περίτρανα. Μπροστά στις παραπάνω εξελίξεις απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου, με τις βάσεις θανάτου των ΝΑΤΟ/ΗΠΑ να συμμετέχουν ενεργά στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς . Γίνεται πλέον συνένοχη της πολιτικής – οικονομικής – υλικής και ηθικής στήριξης του δυτικού Ιμπεριαλισμού στην φιλοφασιστική Ουκρανική Κυβέρνηση και τα παραστρατιωτικά – παρακρατικά ναζιστικά τάγματα εφόδου.

Η υποταγή μας στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό οδηγεί παράλληλα στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, την καταστολή του “εσωτερικού εχθρού”, το μιλιταρισμό και τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, την ώρα που η κοινωνία έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε από την ενίσχυση της δημόσιας Υγεία – Παιδείας και από κοινωνικές παροχές. Καμία «ασφάλεια και σταθερότητα» δεν προσφέρουν στον λαό μας και σε όλους τους λαούς οι τελευταίες εξελίξεις. Μονάχα τους κινδύνους αυξάνουν και επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Το αναπτυσσόμενο αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα διεκδικεί :

  • Να καταργηθεί η πρόσφατη Ελληνο-Αμερικανική συμφωνία για τις Βάσεις , που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η Ν.Δ.
  • Την άμεση απομάκρυνση των Αμερικανο – Νατοϊκών βάσεων από τη Λάρισα , Στεφανοβίκειο, το κλείσιμο όλων των βάσεων και την έξοδο από ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να φύγουν τα F-15 από την 110 Π.M. της Λάρισας.
  • Να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων που διαλύουν κράτη και στέλνουν στη προσφυγιά ολόκληρους λαούς.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο απέναντι στο λαό της Ανατολικής Ουκρανίας και σε οποιαδήποτε Ιμπεριαλιστική Επέμβαση.
  • Να δοθούν χρήματα για την υγεία- παιδεία-κοινωνικές παροχές και όχι για εξοπλισμούς

Νίκος Κακαγιάννης μέλος της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας