Ανεβάζει το θερμόμετρο η Άγκυρα: Ασκήσεις με πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ

1917
τουρκία

Στην πρακτική της έργω αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ συνεχίζει να κινείται η Τουρκία, παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Λευκωσίας. Παράλληλα, η Αγκυρα θέτει με ανάγλυφο τρόπο επί τάπητος το σύνολο των βλέψεών της στην Ανατολική Μεσόγειο, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.
Χθες, ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε τρεις διαδοχικές Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες αναγγέλθηκαν ασκήσεις με πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου, καθώς, επίσης, σεισμικές έρευνες στα δυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 449/17 αναγγέλλονται σεισμικές έρευνες σήμερα, σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και το οικόπεδο 6.
Με τη NAVTEX 450/17 γνωστοποιείται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά. Και με τη NAVTEX 452/17, προαναγγέλλονται ασκήσεις με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου. Πρακτικά με τις τρεις NAVTEX, η Αγκυρα δηλώνει σαφώς ότι θεωρεί τον ενδιάμεσο χώρο ως περιοχή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Η Λευκωσία, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, κ. Κορν. Κορνηλίου, απέρριψε την πρόσφατη επιστολή του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου, ενώ και οι ξένες εταιρείες που έχουν αναλάβει να διεξάγουν έρευνες έπειτα από άδειες, αλλά και συμβόλαια που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους. Η 13η Ιουλίου, όταν αναμένεται η γαλλική Total να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε σημείο του οικοπέδου 11, θεωρείται από πολλούς ως ορόσημο για τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας