Ανασχηματισμός μπροστά στο αδιέξοδο-Χρειαζόμαστε άλλη ανατρεπτική κυβέρνηση και όχι άλλους υπουργούς

478
Χρειαζόμαστε άλλη ανατρεπτική κυβέρνηση

Εβδομάδα ανασχηματισμού ξεκινάει σε λίγες μέρες

Εβδομάδα ανασχηματισμού και πολιτικών εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινάει σε λίγες μέρες με τον Πρωθυπουργό να παίρνει σημαντικές αποφάσεις κατά την ολιγοήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου θα εγκατασταθεί η κόρη του για σπουδές στο πανεπιστήμιο Υale.
Οι ημερομηνίες είναι γεμάτες στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.
Ο Πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα που έρχεται πρέπει να προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, να μεταβεί την Πέμπτη στην Μασσαλία για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου – την οποία δεν μπορεί να μην πάει, υπάρχει πρόσκληση από το Ε. Μακρόν- και πλέον μένει αυτό το Σαββατοκύριακο 4-5/9 προκειμένου να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνησή του.

Σαρωτικός ανασχηματισμός μέσα στη εβδομάδα- Σιωπητήριο στο Μαξίμου

Γι’ αυτό και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως, εάν δεν θέλει να κακοφορμίσει το θέμα του ανασχηματισμού με τους υπουργούς να έχουν αφήσει τα μολύβια κάτω, να κάνει τις την ερχόμενη Δευτέρα 30/8 ή Τρίτη 31/8 και το αργότερο μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο στις 4-5/9.
Όσον αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζει, για πρώτη φορά επικρατεί μία περίεργη σιγή η οποία μεταφράζεται ότι ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες δεν γνωρίζουν, αφού ενδεχομένως οι αλλαγές θα αφορούν και αυτούς.
Όλους πλην του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος αποτελεί ο τον άνθρωπο που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει.

Η αναβάθμιση Σκέρτσου δείχνει μετακίνηση Γεραπετρίτη

Ωστόσο, από τις ομιλίες και τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα υπάρχει η αίσθηση ότι επίκειται σαρωτικός ανασχηματισμός που θα περιλαμβάνει μεγαλοστελέχη, αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία όπως επίσης και «σφαγή» στις θέσεις των υφυπουργών.
Όλα ξεκινούν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τις προηγούμενες μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης προέβη στον σχεδιασμό του νέου Μαξίμου φέρνοντας τον Άκη Σκέρτσο πιο δίπλα του να αποτελούν το κύριο δίδυμο των συνεργατών του μαζί με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Η κίνηση αυτή λέει πολλά.
Ενδεχομένως, να φέρνει τον έτερο Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πιο κοντά σε κάποιο υπουργείο, ίσως στο Παιδείας για το οποίο έχει εκδηλώσει παλαιότερα ενδιαφέρον.

Μετακινήσεις Κεραμέως, Κικίλια και Τσιάρα σε άλλα υπουργεία

Σε μία τέτοια περίπτωση, η κ. Κεραμέως η οποία έχει υποστεί μεγάλο κόστος από κρίσιμα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί, θα μετακινηθεί σε ένα πιο ήσυχο υπουργείο όπως π.χ το Δικαιοσύνης.
Από τα υπουργεία που έχουν υπονοηθεί ότι χρειάζονται αλλαγές είναι το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο μάλλον φεύγει ο Βασίλης Κικίλιας και ενδεχομένως να δούμε εκεί τον Κώστα Τσιάρα, του Υπουργείο Πολιτισμού από το οποίο φεύγει η Λίνα Μενδώνη και το πιθανότερο είναι να πάει εκεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου πιθανότερο είναι να φύγει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Για τη θέση του έχουν ακουστεί ο Κώστας Τσιάρας, ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο … Γιώργος Φλωρίδης!

Οι αμετακίνητοι υπουργοί της κυβέρνησης

Αμετακίνητοι είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι έχει κλείσει ήδη εισιτήριο για Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη- άρα ότι παραμένει, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.
Και φυσικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος βρίσκεται ψηλά και στη δημοτικότητα των υπουργών.

Τα μεγάλα ερωτηματικά στο Ανάπτυξης και Τουρισμού και το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Τα μεγάλα ερωτηματικά είναι τι θα γίνει με το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάρχει μία φημολογία ότι φεύγει από εκεί ο Άδωνις Γεωργιάδης για να πάρει είτε μία θέση στην Αντιπροεδρία είτε σε άλλο υπουργείο.
Επίσης, είναι ερωτηματικό εάν θα γίνει νέο και αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος (ξέχωρα από το Υπουργείο Ενέργειας) λόγω της κλιματολογικής κρίσης στην οποία έχει μπει η χώρα με τις μεγάλες πρόσφατες πυρκαγιές.
Και κυρίως ποιος θα αναλάβει.
Ο Κώστας Σκρέκας, παρόλο που με το που ανέλαβε αναγκάστηκε να υπερβεί μεγάλες δυσκολίες (χιονιάς, πυρκαγιές, διακοπές στη ΔΕΗ κτλ) έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για το Υπουργείο Τουρισμού, παρόλο που υπάρχει μία αισιοδοξία για καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επικρατεί η αίσθηση ότι θα αλλάξει ο Υπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Τέλος, υπάρχει μία έντονη φημολογία ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών, κάποιος από τους Βορίδη-Πέτσα θα αποχωρήσει επειδή και οι δύο κατεβαίνουν στην ίδια περιφέρεια χωρίς, όμως, ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί κάτι.
Τέλος υπάρχει μία εκτίμηση ότι θα αναβαθμιστούν κάποιοι γενικοί γραμματείς που έχουν συνεισφέρει αρκετά στο κυβερνητικό έργο όπως ο Δημήτρης Σκάλκος, ο Θάνος Πετραλιάς και η Άννα Στρατινάκη.

Πηγή: bankingnews.gr – Σωτήρης Πίκουλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας