Ελλάδα και Κύπρος έχουν, πλέον, εξελιχθεί σε άβουλα πιόνια του αμερικανοϊσραηλινού άξονα, στον οποίο προστίθεται και ο ξεπεσμένος γαλλικός ιμπεριαλισμός, στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος.
Σε ομιλία του στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο στην Λευκωσία, ο Κύπριος Πρόεδρος εξήγησε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν αποκλείουν καμιά χώρα» – Η Γαλλία θέλει να ενταχθεί στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ενώ η Γαλλία στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Ακόμα είπε ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας που υιοθετήθηκαν από τις συνεργαζόμενες χώρες, έκαναν και άλλες χώρες της ΕΕ να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτούς.
Σε ομιλία του στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο στην Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξήγησε αναφερόμενος στην Τουρκία, ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν αποκλείουν καμιά χώρα, φτάνει να υιοθετεί την απαραίτητη εποικοδομητική στάση, που αρμόζει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα».
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργου Σταθάκη, που ανέγνωσε εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, ο Ελλαδίτης υπουργός ανέφερε πως η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο και η Ελλάδα θα συνεργαστεί μαζί της για τον Eastmed και γενικά στα ενεργειακά σχέδιά της. Πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού ενεργειακού έργου που ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πλέον ωριμάσει».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «οι εργασίες των τεχνικών ομάδων για την διαμόρφωση του κειμένου της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, και φιλοδοξούμε η συμφωνία να υπογραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019».
Πάγια θέση της Ελλάδας, δήλωσε, είναι ότι μέσα από την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας μπορεί να υπηρετηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας της περιοχής, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Σταθάκης.
Σε εισαγωγικές ομιλίες τους, οι οργανωτές του συμποσίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, και ο διευθύνων σύμβουλος της FMW Ιωσήφ Ιωσήφ, αναφέρθηκαν στη σημασία του συμποσίου και στην πρόθεση τους να συνεχίσουν να αναδεικνύουν το ενεργειακό προφίλ της Κύπρου διεθνώς. Το ενεργειακό συμπόσιο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way.