Αναστάτωση για νέα μετάλλαξη: Τι ισχύει για εμβόλια-“Ασφαλέστεροι οι νοσήσαντες”

628
Αναστάτωση για νέα μετάλλαξη
Ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χαράλαμπος Στυλιανάκης μας εξηγεί πότε μπορεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να είναι όντως επικίνδυνη.
Kι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανισότητα στον διαμοιρασμό των εμβολίων, με τον προηγμένο δυτικό κόσμο να εμβολιάζεται, στερώντας τα εμβόλια από τις φτωχότερες χώρες, που έχουν αφεθεί στο έλεος της πανδημίας του κορονοϊού, απ’ όπου μπορεί να μας επιστραφεί ο ιός πιο ισχυρός, μεταλλαγμένος, νέος συναγερμός σήμανε για μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, τη «Μ» (Mu) ή αλλιώς B.1.621, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία, αλλά κρούσματά της έχουν βρεθεί ακόμη και στην Ευρώπη.
Η ανησυχία του ΠΟΥ εδράζεται στο ότι η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που δείχνουν ότι εν δυνάμει μπορεί να είναι πιο ανθεκτική από άλλες στα εμβόλια.
«Κάθε εμβόλιο μας προετοιμάζει για συγκεκριμένη περιοχή του ιού. Αν ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε άλλη περιοχή, τότε το εμβόλιο είναι άχρηστο. Αυτό μπορεί να συμβεί και με τη μετάλλαξη Μ» επισημαίνει στο Sputnik, o αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χαράλαμπος Στυλιανάκης.
«Τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν φτιαχτεί για την πρωτεΐνη ακίδα (spike 1-spike2) του ιού, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να καρφωθεί στα κύτταρα. Αν η μετάλλαξη τροποποιήσει τον ιό σε άλλες περιοχές, όπως συμβαίνει με τη Μ, το εμβόλιο αχρηστεύεται» προσθέτει.
«Και τότε δυνητικά ο εμβολιασμένος μπορεί να διατρέχει κίνδυνο» συνοψίζει ο ειδικός.
«Αν η μετάλλαξη Μ περιοριστεί στην Κολομβία και δεν εξαπλωθεί δεν θα υπάρχει ζήτημα» υπογραμμίζει ο μοριακός βιολόγος.
Αν εξαπλωθεί; «Θα υπάρχει πρόβλημα σοβαρό αν δεν φτιαχτεί το εμβόλιο που θα χτυπά τις περιοχές που έχει κινηθεί ο μεταλλαγμένος ιός» απαντά ο κ. Στυλιανάκης.
«Επομένως, και εμβολιασμένος με τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα» συνεχίζει.
Ποιος είναι ασφαλής; «Όσοι νόσησαν έχουν αντισώματα όχι μόνο για την ακίδα, όπως συμβαίνει με τους εμβολιασμένους, αλλά για πολύ περισσότερα μέρη του ιού. Επομένως, μόνο όσοι νόσησαν είναι περισσότερο ασφαλείς» συνοψίζει ο ειδικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας