Ανασκευάζει το πρακτορείο RIA-Novosti προηγούμενη είδησή του, σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός κολοσσός αμυντικών συστημάτων Rosoboronexport, γνωστοποιούσε ότι έχει ήδη υπογραφεί, χωρίς να τεθεί ακόμα σε ισχύ, η σύμβαση με την Τουρκία για την πώληση αντιπυραυλικών-αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400.
“Η σύμβαση είναι έτοιμη, αλλά δεν έχει υπογραφεί, ούτε έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ – συνεχίζονται οι συζητήσεις για διοικητικά και τεχνικά ζητήματα”, δήλωσε, σύμφωνα με το νεώτερο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου, ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport Aleksey Mikheev.
Ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ ανέφερε πως η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από την Ρωσία, ένα μέρος του ποσού των 2,5 δισ. δολαρίων που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των S-400. “Οι συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να επιλυθούν ζητήματα καθαρά διοικητικής φύσεως” είπε ο Τσεμέζοφ επισημαίνοντας ότι “από την μια πλευρά πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει βεβαίως και το οικονομικό ζήτημα: η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, ως προς τα ποσά που θα διασφαλίσουν οι ίδιοι και τα ποσά που θα λάβουν ως δάνειο”.
Οι S-400, που παρουσιάστηκαν το 2007, ανήκουν στη νέα γενιά πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στην Κίνα και την Ινδία, οι οποίες πέρσι υπέγραψαν διακυβερνητικές συμφωνίες για την προμήθεια τεσσάρων συστοιχιών ρωσικής κατασκευής έκαστη. Η παράδοση των νέων συστημάτων αεράμυνας αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.
Το αμυντικό σύστημα είναι ικανό να μεταφέρει πυραύλους με δυνατότητα να καταστρέφουν στόχους σε ξηρά και αέρα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.
Στις αρχές Ιουλίου, ο Fikri Işık, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας μέχρι τον μεσολαβήσαντα ανασχηματισμό, δήλωνε ότι η τεχνική προεργασία έχει ολοκληρωθεί και ότι οι δύο από τις τέσσερις συστοιχίες των S-400 που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία θα κατασκευαστούν επιτοπίως, για να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας. Κατά τον ίδιο, η έμφαση δίνεται στην εγχώρια παραγωγή και η προμήθεια των S-400 αποτελεί ενδιάμεση λύση, μέχρι την ανάπτυξη τουρκικού πυραυλικού συστήματος σε συνεργασία με την Γαλλία και την Ιταλία.
Οι ΗΠΑ δεν είχαν κρύψει τότε την ενόχλησή τους. “Μια απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα συνιστούσε αιτία ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είχε δηλώσει ο αρχηγός των γενικού επιτελείου αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ. “Υπήρξε ένα δημοσίευμα, δεν έχουν αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Αυτό θα μας ανησυχούσε, αν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει”, είχε αναφέρει ο Νταφονρτ χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο.
Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, π\άντως, ήταν εύγλωσττη. “Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού” και επιβεβαιώνοντας ότι “οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί”.
Σημειώνεται ότι και στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία είχε εκδηλώσει την πρόθεση να προμηθευτεί κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά υπαναχώρησε λόγω της αντίδρασης των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Η αναζήτηση όμως συστημάτων μη συμβατών με αυτά των χωρών του ΝΑΤΟ αναβίωσε στο πλαίσιο των επαφών Putin–Erdogan, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ανατροπή των ισορροπιών στο Αιγαίο, όσο και για την αυτονόμηση της Τουρκίας από την Ατλαντική Συμμαχία.