Ανασκαφές φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για το Ασκληπιείο της Επιδαύρου

992
ανασκαφές

Η Θόλος του κτιρίου του Ασκληπιείου αποτελούσε ένα είδος υπόγειας κατοικίας του Ασκληπιού όπου γινόταν θεραπεία των ασθενών μέσω της εγκοίμησης, ο ασθενής δηλαδή κοιμόταν στον ειδικό χώρο και έβλεπε τον ίδιο τον θεό Ασκληπιό να του φανερώνει τη θεραπεία.

Ένα άγνωστο έως σήμερα οικοδόμημα της αρχαϊκής εποχής που βρισκόταν στη θέση όπου αργότερα, τον 4ο αι. π.Χ. ανεγέρθηκε η Θόλος του κτιρίου του Ασκληπιείου εντοπίστηκε στην Επίδαυρο και φέρνει στο φως νέα στοιχεία για το φημισμένο ιερό.

Το ορθογώνιο κτίριο είχε υπόγειο αντίστοιχο με εκείνο του ισογείου και ψηφιδωτό δάπεδο, ενώ στο ισόγειο υπήρχε περιστύλιο. Το οικοδόμημα χρονολογείται περίπου στο 600 π.Χ..

Αυτό σημαίνει ότι η λατρεία του Ασκληπιού ξεκινά νωρίτερα στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου καθώς «μέχρι τώρα, θεωρούνταν ότι ξεκινούσε γύρω στο 550 π.Χ., δηλαδή στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. Τώρα πηγαίνει νωρίτερα, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ιστορία του ιερού και για την ιστορία του ίδιου του Ασκληπιού», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής των ανασκαφών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αρχαία Επίδαυρο, ομότιμος καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης.

Τα έως τώρα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών της ομάδας θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα.

Τι εντοπίστηκε

Όπως εξήγησε ο καθηγητής βρέθηκε τμήμα «διπλού» κτιρίου, με υπόγειο και ισόγειο, όπως και η Θόλος.

«Θεωρούμε ότι είναι ένας πρόδρομος αυτού του ‘μυστηριακούοικοδομήματος που λέγεται Θόλος», αναφέρει ο κ. Λαμπρινουδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κτίριο κατεδαφίστηκε όταν αποφασίστηκε να γίνει η Θόλος, ενώ ο κενός χώρος που δημιουργήθηκε από το υπόγειό του γέμισε με λείψανα από το παλιό οικοδόμημα, αλλά και από άλλα μέρη του ιερού.
«Δηλαδή, επειδή ξεκίναγε το μεγάλο πρόγραμμα του 4ου αι. π.Χ., κατεδαφίστηκαν και κάποια άλλα κτίρια, των οποίων το υλικό θάφτηκε ευλαβικά μέσα σε αυτόν τον χώρο», προσθέτει.
Η μυστήρια Θόλος

Το όνομα Θόλος αποδόθηκε από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία τον 2ο αι. μ.Χ. καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, η αρχική της ονομασία, «όπως την ξέρουμε από τις επιγραφές του 4ου αι. π.Χ., ήταν Θυμέλη».

«Θυμέλη ήταν ένα είδος βωμού (σ.σ. από το θύω, που σημαίνει θυσιάζω), στον οποίο γίνονταν προσφορές αναίμακτες, αυτές που χαρακτηρίζουν τις χθόνιες θεότητες» σημειώνει. Όπως έχει καταλήξει η έρευνα, η Θόλος αποτελούσε ένα είδος υπόγειας κατοικίας του Ασκληπιού όπου γινόταν θεραπεία των ασθενών μέσω της εγκοίμησης.

«Δηλαδή, ο ασθενής που κοιμόταν στον ειδικό αυτό χώρο έβλεπε σε όνειρο τον ίδιο τον θεό Ασκληπιό να του φανερώνει τη θεραπεία για την ασθένειά του» προσθέτει.Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, το προηγούμενο οικοδόμημα εξυπηρετούσε ανάλογη λειτουργία με τη Θόλο, ωστόσο, το κτίριο προσφέρει στοιχεία για την τοπογραφία του ιερού.

Οι ανασκαφές στο ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου διεξάγονται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2016 έως σήμερα.

Η ανασκαφή, πραγματοποιείται με τη σταθερή υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας