Ανακοίνωση της Ανυπότακτης Αττικής για τα εκλογικά αποτελέσματα

1850
αποτελέσματα

Ευχαριστούμε όσους και όσες μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας έδωσαν την δυνατότητα να εκπροσωπήσουμε, όσο μας αναλογεί, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη φωνή των πολλών. Ευχαριστούμε τους 121 υποψηφίους συμβούλους της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, αλλά και όσους και όσες έδωσαν μεγάλο αγώνα σε αυτή την εκλογική μάχη, με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, υπό δύσκολες συνθήκες. Δηλαδή, όσους και όσες μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε, στις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, και στην Περιφέρεια, αλλά ακόμα περισσότερο, στις ευρωεκλογές, δείχνει ότι το σκηνικό αλλάζει. Στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή σε Ελλάδα και Ευρώπη, διαμορφώνονται μεγάλες συντηρητικές μετατοπίσεις. Η δεξιά και η ακροδεξιά αντεπιτίθενται, ενώ οι αριστερές δυνάμεις, σε όλες τους τις εκδοχές, υποχωρούν, ή και δέχονται σφοδρές ήττες.

Στην Περιφέρεια Αττικής, τα αποτελέσματα έχουν αρνητικό πρόσημο. Οι υποψήφιοι των τριών βασικών μνημονιακών κομμάτων (Πατούλης, Δούρου, Σγουρός) καταγράφουν συνολικό ποσοστό που προσεγγίζει το 75%, δηλαδή αυξάνεται κατά 15% περίπου, σε σχέση με τις εκλογές του 2014. Αντίστοιχα, η αριστερά υποχωρεί. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ χάνει 43.000 ψήφους περίπου σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2014, δηλαδή σχεδόν το 25% της εκλογικής επιρροής της και σε απόλυτο ποσοστό σχεδόν 2,4%, ενώ η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή υποχωρεί κατά 6.000 ψήφους, η εκλογική της επιρροή μειώνεται κατά 18 % και σε απόλυτο ποσοστό κατά 0,3%. Οι σχηματισμοί αυτοί, παρά την πολύχρονη δράση τους και τις μεγάλες ανακατατάξεις που επήλθαν στην πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, δεν κατάφεραν να αυξήσουν την επιρροή τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση συνιστά ένα ευκολότερο πεδίο για τις δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και ότι η θητεία Δούρου είχε στοιχεία που παρήγαγαν πολιτική δυσαρέσκεια.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ είναι ένα νέο σχήμα, το οποίο διαμορφώθηκε δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, κατάφερε να δώσει έναν αριστερό ριζοσπαστικό τόνο και να διεξάγει μία μαζική εκλογική καμπάνια, με προγραμματική κατεύθυνση την εκπροσώπηση των λαϊκών στρωμάτων, των νέων, των γυναικών, την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και των δημόσιων υποδομών. Κατάφερε  να έρθει σε επικοινωνία με ευρύτατα στρώματα, αλλά και με ένα δίκτυο δημοτικών σχημάτων και παρεμβάσεων για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα πολιτικά δεδομένα, αλλά και το μικρό χρονικό διάστημα διαμόρφωσης της κίνησης, το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό και αποτελεί εφαλτήριο για μία ευρύτερη παρέμβαση και συσπείρωση δυνάμεων.

Θετικό στοιχείο των εκλογών είναι η μεγάλη πτώση της Χ.Α. που χάνει 93.000 ψήφους περίπου, δηλαδή το 50% της εκλογικής της δύναμης.

Είναι βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των μνημονιακών κομμάτων, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η έκβαση του δεύτερου γύρου, προετοιμάζουν από τώρα τις συμφωνίες και τις συναινέσεις που απαιτούνται για να συνεχίσουν, και στην Περιφέρεια Αττικής, την ίδια πολιτική φτωχοποίησης και παράδοσης των γειτονιών και των πόλεών μας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Οι πολιτικές που ακολούθησαν και εξαγγέλλουν είναι όμοιες. Άλλωστε, με το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει ο «Κλεισθένης Ι» είναι απαραίτητες οι συνεργασίες που, με δεδομένο τον συσχετισμό που καταγράφεται, διαμορφώνονται από σήμερα για να επιβάλλουν τις πολιτικές που επιτάσσει η συνθήκη της λιτότητας και της επιτροπείας. Επομένως, ο β’ γύρος των περιφερειακών εκλογών έχει ως μόνο ερώτημα ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί της επιβολής αυτών των πολιτικών. Με αυτή την έννοια, η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ δεν πρόκειται να διαλέξει διαχειριστή του νεοφιλελευθερισμού στον δεύτερο γύρο. Θα σταθεί απέναντι και στις δύο εκδοχές, συμβάλλοντας στην προετοιμασία των αγώνων της επόμενης περιόδου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι δείκτης των επιπτώσεων που είχε σε πλατιά τμήματα των εργαζόμενων και της νεολαίας η πολιτική μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσχώρηση στα μνημόνια και στον νεοφιλελευθερισμό, η προδοσία του δημοψηφίσματος, ο διασυρμός των αγώνων, εξευτέλισαν συνολικότερα την αριστερά και εμπέδωσαν στην κοινωνία την αντίληψη των μειωμένων προσδοκιών.

Όμως και η ίδια η αριστερά δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει στο φόντο αυτών των συσχετισμών. Για κάθε εκδοχή της αριστεράς, αυτή πρέπει να είναι μία ώρα αυτοκριτικής, ριζικής αναθεώρησης παγιωμένων αντιλήψεων και φυσιογνωμιών, αλλά και ενωτικής πορείας. Για να μπορεί να είναι χρήσιμη στους αγώνες που θα έρθουν την επόμενη περίοδο.

Ως ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ, θα αξιοποιήσουμε την εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να υπηρετήσουμε τους στόχους που βάλαμε και πριν τις εκλογές. Για να ενισχύσουμε τους αγώνες της κοινωνίας, για να δώσουμε φωνή στα κινήματα που αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά της Αττικής. Για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης που θα είναι απαραίτητες την επόμενη περίοδο.

Και, επιπλέον, για να οικοδομήσουμε ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό σχήμα και ένα αριστερό, ριζοσπαστικό πολιτικό ρεύμα στην Περιφέρεια. Ανοιχτό σε όλα τα ρεύματα και τις αντιλήψεις της αριστεράς, με προμετωπίδα την ενωτική πολιτική και τις συνθέσεις. Που θα επιχειρήσει να συμβάλλει στον συντονισμό και την έκφραση των κινηματικών πρωτοβουλιών, αλλά και των συλλογικοτήτων και σχημάτων σε όλη την Αττική.

Για αυτό, απευθύνουμε από τώρα ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας και συντονισμού σε δημοτικά και τοπικά σχήματα και συλλογικότητες, σε κινηματικές πρωτοβουλίες, σε αγωνιστές και αγωνίστριες.

Για να βαδίσουμε μαζί στις μάχες που έρχονται, για να διαμορφώσουμε ρωγμές στην νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική.

Ο αγώνας συνεχίζεται, για μια Αττική των ανθρώπων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας