Αναδίπλωση Μακρόν μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις στη Γαλλία

1332
μακρόν

Υπαναχωρεί στα σχέδιά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έβγαλε στους δρόμους  εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και πολίτες της χώρας.

Σήμερα (Σάββατο) ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έστειλε επιστολή σε συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το σχέδιό της το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών.

Το παραπάνω μέτρο έχει απορριφθεί ομόφωνα από τα συνδικάτα και αποτελεί το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Προφανώς, η κίνηση αυτή επιχειρεί να δώσει ένα τέλος στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που εδώ και περίπου πέντε εβδομάδες, έχουν παραλύσει τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού.

Ωστόσο, ο Φιλίπ διευκρινίζει στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί πως η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που η γαλλική κυβέρνηση αφήνει περιθώρια για συζητήσεις και ελιγμούς στο ζήτημα της ηλικίας συνταξιοδότησης. Το μέτρο αυτό είχε σκοπό να παράσχει κίνητρα στους Γάλλους, προκειμένου να συνταξιοδοτούνται στα 64 έτη, τη στιγμή που σήμερα, η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι τα 62 έτη.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν και σήμερα συγκέντρωση και πορεία στο Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης. Ούτε αυτή τη φορά, έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας