Αναγκαιότητα συγκρότησης μετωπικών σχημάτων

1320
τραγουδάμε

Ονομάζομαι Θεοδώρα (Δώρα) Μόσχου. Κερκυραία εξ … αγχιστείας και από επιλογή, με βαθιά αγάπη για το νησί που υποστήριξε και διεύρυνε τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα, συμμετέχω ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κέρκυρας στο ψηφοδέλτιο «Ανυπόταχτο Ιόνιο». Είμαι ενεργό μέλος της Κίνησης Κομμουνιστών «Εργατικός Αγώνας»: μιας πολιτικής κίνησης αποτελούμενης από κομμουνιστές που υποστηρίζουν σθεναρά τη γραμμή που είχε χαράξει το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ – εγκαταλειμμένη πια από το ίδιο – και που συνίσταται στη συγκρότηση ενός αντιϊμπεριαλιστικού – αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, με στόχο τη ρήξη με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και με στρατηγική προοπτική το σοσιαλισμό.

Η Κίνηση Κομμουνιστών «Εργατικός Αγώνας» θεωρεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για μια συνολική ρήξη και ανατροπή με τον ιμπεριαλισμό και το καπιταλιστικό σύστημα τη συγκρότηση ισχυρού επαναστατικού υποκειμένου. Ωστόσο, στην καθημερινή δράση, στην πάλη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού, καθόλου δεν παραγνωρίζει την αναγκαιότητα συγκρότησης μετωπικών σχημάτων με αγωνιστές με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και τους ίδιους προβληματισμούς για το μέλλον της πατρίδας μας, της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ένα τέτοιο σημαντικό πεδίο δράσης είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και στις παρούσες συνθήκες, ο θεσμός καλείται να παίξει το ρόλο του «μακριού χεριού» του αστικού κράτους, εμείς θεωρούμε ότι οι αγωνιστές δήμαρχοι, περιφερειάρχες και οι αντίστοιχοι σύμβουλοι μπορούν να σταθούν στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και να παλέψουν στο πλάϊ όσων έχουν πληγεί από την κρίση για να περιφρουρήσουν ή να ξανακερδίσουν κατακτήσεις, για να ανοίξουν δρόμους για να περάσουν οι ρήξεις του μέλλοντος …

Τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, ένας μικρόκοσμος ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς αλλά και έμφορτος από ιστορικές μνήμες (μέσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι μνήμες ταξικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων) και έντονη πολιτισμική ιδιαιτερότητα, τα νησιά που έδωσαν στον ελληνικό κόσμο το Σολωμό, τον Κάλβο, το Ντίνο Θεοτόκη, το Νίκο Καββαδία, αλλά και τους Ριζοσπάστες και το Σοσιαλιστικό Όμιλο Κέρκυρας, βιώνουν με το δικό τους τρόπο την κρίση: πλήρης καθυπόταξη της οικονομίας τους στον τουρισμό, προϊούσα εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα (τί γίνεται αλήθεια με το θαύμα της φύσης και του ανθρώπινου μόχθου που είναι ο κερκυραϊκός ελαιώνας), προβληματικές (τουλάχιστον) υποδομές, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στην υγεία και στην παιδεία∙ αλλά και εξώνηση του φυσικού και πολιτισμικού τους πλούτου σε ιδιώτες και πολυεθνικές, απόρροια και αυτή των πρόσφατων κρισιακών και μνημονιακών χρόνων. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ραγδαίας καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, με τα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή – για να μη συνυπολογίσουμε και την αύξηση του σεισμικού κινδύνου, σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας.

Κι ακόμα: ο λαός, η εργατική τάξη των νησιών, βιώνει όπως και παντού στην υπόλοιπη Ελλάδα τα ζοφερά αποτελέσματα της κρίσης των τελευταίων χρόνων – συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολιτικών της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας και της διαχείρισης από τις αστικές – κλασικές δεξιές ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.        Έχοντας αυτές τις παραμέτρους κατά νου, πιστεύουμε ότι με τους αγωνιστές που απαρτίζουν το Περιφερειακό Ψηφοδέλτιο «Ανυπόταχτο Ιόνιο» μπορούμε να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αρκετά καίρια ζητήματα και να παλέψουμε από κοινές θέσεις μαζί και για τους ιστορικούς επίγονους του «Ρεμπελιού», των «Ριζοσπαστών» και των πρώτων Σοσιαλιστικών Ομίλων. Θέσεις όπως η εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις, η πάλη για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, το σαφές και κατηγορηματικό όχι στην εξόρυξη πετρελαίου, δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν σύμφωνους. Όπως σύμφωνους μας βρίσκουν και πλευρές της συνολικότερης πολιτικής απάντησης που δίνει ο συγκεκριμένος συνδυασμός – κυρίως αυτές που ανοίγουν το δρόμο για συνολικότερες ρήξεις με την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους και γιατί, όπως πιστεύουμε, έχουμε να κάνουμε με έντιμους και συνεπείς αγωνιστές, στηρίζουμε και με τη συμμετοχή μας το ψηφοδέλτιο «Ανυπόταχτο Ιόνιο», με επικεφαλής το Στέφανο Σαμοϊλη. Στήριξη και συμμετοχή ωστόσο δεν σημαίνουν ταύτιση: όπως σε κάθε μετωπικό σχήμα, υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά για συζήτηση, σε σχέση με την προοπτική και τη διέξοδο που ο καθένας προτείνει για την πατρίδα μας – και που εμείς συνδέουμε άρρηκτα με την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό. Θέλουμε να πιστεύουμε πάντως ότι το μεγάλο κέρδος με την ενίσχυση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου θα το έχει ο λαός των Ιόνιων νησιών, έχοντας στο πλάϊ του μια ισχυρή αγωνιστική φωνή που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Και, από μια άλλη, εξ ίσου σημαντική πλευρά, με τους συναγωνιστές που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, ευελπιστούμε να βρισκόμαστε ταχτικά και να δοκιμάζουμε τις θέσεις μας και την αποτελεσματικότητά τους στους δρόμους, εκεί που παραδοσιακά έχουν διαπρέψει οι επτανήσιοι: στο πεδίο των ταξικών και κοινωνικών αγώνων.

*Δώρα Μόσχου (από την Κίνηση Κομμουνιστών «Εργατικός Αγώνας»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας