Αναβρασμός στην Τράπεζα Πειραιώς για δεκάδες «συγκαλυμμένες απολύσεις»

2242
πειραιώς

Σε κατάληψη του κεντρικού κτηρίου Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), σε απάντηση της απόφασης της τράπεζας να ανακοινώσει τη μεταφορά των οργανικών μονάδων ασφαλείας και καθαριότητας σε τρίτες εταιρείες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών. «Συγκαλυμμένες απολύσεις» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο πλευρό τους η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) και το Κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού στον Νομό Αττικής.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2015, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις, τόσο των εργαζόμενων που θίγονται, όσο και άλλων συναδέλφων τους που με την εξέλιξη αυτή απειλούνται ανοιχτά. Αποτέλεσμα, την ώρα που η κατάληψη στο κτήριο της διοίκησης της τράπεζας, να δοθεί ραντεβού για τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, παρουσία της Εύης Αχτσιόγλου.

Ο ΣΕΥΤΠΕ σχολιάζει την «πρωτοφανή απόφαση» της Διοίκησης της τράπεζας για «απόσχιση των δραστηριοτήτων» των κλάδων Φύλαξης και Καθαριότητας, υπογραμμίζοντας πως εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερή εργασία όλων των εργαζόμενων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι παραθέτουν στην ανακοίνωσή τους παραφρασμένο το ποίημα «Στην αρχή ήρθαν», του Γερμανού θεολόγου Μάρτιν Νιμέλερ.

Διαβάστε αναλυτικά το κάλεσμα του ΣΕΥΤΠΕ:
Κατάληψη Κτηρίου Αμερικής 4 – Ο αγώνας συνεχίζεται!
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
σας κοινοποιούμε την 2η κοινή ανακοίνωση όλων των Συλλόγων Εργαζομένων, που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη χθεσινή πολύωρη και μαζική κατάληψη του Κεντρικού Κτηρίου Διοίκησης (Αμερικής 4), για την ανατροπή της πρωτοφανούς απόφασης τής Διοίκησης για απόσχιση των δραστηριοτήτων κλάδου Φύλαξης και Καθαριότητας, και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τη σταθερή εργασία όλων.
Επαναλαμβάνουμε, ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της Διοίκησης είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο διάστημα και άλλοι συνάδελφοί μας ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν την ίδια … «κοινωνική ευαισθησία».
Για το λόγο αυτό η αντίδραση ΟΛΩΝ μας και η δυναμική απάντησή μας στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, που πλήττουν τη σταθερή εργασία και τα εργασιακά μας δικαιώματα, θα είναι πρωτοφανής.
Για να μην συμβεί αυτό, που τόσο παραστατικά αποτυπώνει ο Γερμανός θεολόγος και πολέμιος του Ναζισμού Μάρτιν Νιμέλερ, στο ποίημά του «Στην αρχή ήρθαν…» (σε παράφραση):
«Στην αρχή ήρθαν για τους φύλακες,
σιώπησα,
δεν ήμουν φύλακας.
Ύστερα ήρθαν για τις καθαρίστριες,
σιώπησα,
δεν ήμουν καθαρίστρια.
Όταν ήρθαν για εμένα,
δεν υπήρχε κανείς πλέον,
που να μπορούσε να διαμαρτυρηθεί».
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μπεμπένης Εμμανουήλ Γοίλιας Ισίδωρος

«Μνημονιακή υποχρέωση» με τη βούλα του ΠτΔ

Όπως έκανε γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς μέσω ανακοίνωσής της, η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συμμόρφωση της τράπεζας με τις δεσμεύσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο 2015, προχώρησε σε συμφωνία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφάλειας και καθαριότητας σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρίες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το Euro2day, η χρήση του Προεδρικού Διατάγματος 178/2002 προβλέπει πως στην περίπτωση μεταβίβασης τμήματος επιχείρησης, οι συμβάσεις εργασίας τους δεν θίγονται και να διατηρούνται οι ίδιοι όροι εργασίας. Ακόμη, υποστηρίζεται πως διατηρείται σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων για δύο ακόμη χρόνια, καθώς και οι υφιστάμενοι όροι των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τους μέχρι την αποπληρωμή τους.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση η τράπεζα κάνει λόγο για επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» με την εν λόγω απόφασή της, υποστηρίζοντας πως «έτσι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας με το ίδιο επίπεδο αποδοχών», ενώ αποδέχεται να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για να εξηγήσει τις θέσεις της.
ΟΤΟΕ: Ούτε ανοικτές ούτε συγκαλυμμένες απολύσεις
«Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επικαλούμενη προσχηματικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης το 2015, προχώρησε σε συγκαλυμμένες απολύσεις 120 εργαζομένων με την μέθοδο της μεταφοράς τους σε τρίτες εταιρείες ιδιωτών ξένες προς την ίδια την Τράπεζα» καταγγέλλει η ΟΤΟΕ για την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ακόμη, υπενθυμίζει πως η εν λόγω Τράπεζα έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια το προσωπικό της κατά 5.000, χωρίς απολύσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:

Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού κατά ΟΤΟΕ

Την ίδια ώρα, στο πλευρό των εργαζόμενων αλλά κατά της στάσης της ΟΤΟΕ στρέφεται με ανακοίνωσή του το Κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού στον Νομό Αττικής, που καταγγέλλει τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόλυση των εργαζόμενων, κάνοντας λόγο για «παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας».
Παράλληλα, τονίζει πως οι ευθύνες της ομοσπονδίας τραπεζοϋπαλλήλων είναι τεράστιες, σπέρνοντας με τη στάση της αυταπάτες ότι με «…κλίμα ηρεμίας, συνοχής και συνεργασίας που έχει ανάγκη η τράπεζα στην κρισιμότερη φάση μετάβασης στην επόμενη μέρα…» υπήρχε πιθανότητα να ανακληθούν τα αντεργατικά σχέδια της τράπεζας.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συνδικάτου:

«Καταγγέλλουμε την Διοίκηση της Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε την απόλυση 120 εργαζομένων από τον κλάδο των καθαριστριών και των φυλάκων με αιτιολογία την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Η απόφαση αυτή της Πειραιώς αποτελεί μέρος του σχεδίου των τραπεζιτών για μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων και για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας.
Στόχος τους είναι η μείωση του “λειτουργικού κόστους” που θα τους επιφέρει μεγαλύτερη κερδοφορία. Η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζικών ομίλων, η μεγιστοποίηση των κερδών τους, η καπιταλιστική ανάπτυξη περνάει μέσα από την καταλήστευση των δικών μας δικαιωμάτων, την ανεργία μας, τη φτώχεια και την ανέχεια των εργαζομένων. Να μην το επιτέψουμε!
Οι ευθύνες της Ομοσπονδίας στον κλάδο, της ΟΤΟΕ, είναι τεράστιες. Πρώτη έσπευσε να κλείσει “διαβούλευση” με την Τράπεζα, για το πώς θα βελτιωθούν οι όροι της μετακίνησης των συναδέλφων σε άλλες εταιρείες (outsourcing), ενώ δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για τη Διοίκηση της τράπεζας και τα επιχειρηματικά της σχέδια, σπέρνοντας αυταπάτες ότι με “…κλίμα ηρεμίας, συνοχής και συνεργασίας που έχει ανάγκη η τράπεζα στην κρισιμότερη φάση μετάβασης στην επόμενη μέρα…” υπάρχει πιθανότητα να ανακληθούν τα αντεργατικά τους σχέδια.
Η Διοίκηση της Πειραιώς, όπως και οι άλλοι τραπεζίτες, σε συνάντηση πριν λίγες μέρες με τον πρωθυπουργό συμφώνησαν για την επόμενη μέρα: Μαζί εκθείασαν την ανάπτυξη που έρχεται. Και πριν προλάβουν καν να καταπιούν τον καφέ που έπιναν στην συνάντησή τους, κυβέρνηση και τραπεζίτες προχώρησαν σε απολύσεις!
Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς να μη συναινέσουν στη λογική υπεράσπισης της “βιωσιμότητας” και της “κερδοφορίας” της τράπεζας με κόστος τις θέσεις εργασίας μας. Να μη δεχτούν να θυσιάσουν τα εργασιακά μας δικαιώματα για τη σωτηρία των τραπεζών!
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς και γενικότερα στον κλάδο να απαντήσουν αγωνιστικά. Να κάνουν συνελεύσεις στα καταστήματα της Πειραιώς, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας