Αναβρασμός Λιβύη: Πρόταση μομφής, υποψηφιότητα Χαφτάρ, φήμες για Σάλεχ, οργισμένη Τουρκία

1025
Αναβρασμός Λιβύη: Πρόταση μομφής

Σε αναβρασμό είναι τις τελευταίες ώρες η Λιβύη, λίγους μήνες πριν από την πιθανή ημερομηνία των εκλογών. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε την Τετάρτη πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, δύο εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης που διεξήχθη παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ένα όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας και έχει την έδρα του στην Τρίπολη, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας ότι “απορρίπτει τη διαδικασία” και θεωρεί “άκυρη” την πρόταση μομφής, για την οποία αναφέρει πως “παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία” του 2015.

Οργή Τουρκίας

Φυσικά άμεση ήταν η τουρκική αντίδραση. Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης να αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα συμβάλει στη σταθερότητα και τη μεταβατική διαδικασία της Λιβύης , ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας να παραμείνει με πλήρη εξουσία μέχρι τις εκλογές, όπως προβλέπεται στον οδικό χάρτη, προκειμένου να οργανωθούν οι εκλογές την προβλεπόμενη ημερομηνία, για να διαχειριστεί τη διαδικασία μετάβασης καλά και για τη διατήρηση του ήρεμου περιβάλλοντος στη χώρα, κρατώντας πάντα την “πισινή” για μία πιθανώς αναγκαία επάνοδο του υιού Καντάφι στη χώρα.

“Στο σημερινό κρίσιμο στάδιο, είναι επωφελές για όλα τα μέρη στη Λιβύη να αφήσουν στην άκρη τους αγώνες προσωπικού συμφέροντος και τις μοχθηρές συζητήσεις νομιμότητας και να επικεντρωθούν υπεύθυνα στις προτεραιότητες της Λιβύης”, ανέφερε το υπουργείο, προαισθανόμενο την επόμενη κίνηση.

Ο Χαφτάρ

Περίπου 24 ώρες αργότερα, ο ηγέτης της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), με έδρα τη Βεγγάζη, άνοιξε τον δρόμο ώστε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που πιθανόν θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά καθήκοντά του για τρεις μήνες.

Στην ανακοίνωσή του ο LNA αναφέρει ότι ο Χαφτάρ ανέθεσε στον επιτελάρχη του τα καθήκοντά του για τους επόμενους τρεις μήνες. Η προσωρινή αποχώρησή του θα ισχύει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εκλογές.

Πριν από δύο εβδομάδες εγκρίθηκε στη Λιβύη ένας αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος που του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του εφόσον δεν εκλεγεί.

Πολίτες στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του ο πρώην αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ πρόεδρος και υποστηριζόμενος από την Τουρκία, Φαγέζ αλ-Σάρατζ, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις με αναμενόμενο το αίτημα τη διάλυση του εκλεγμένου κοινοβουλίου του Τομπρούκ, καλώντας παράλληλα σε άρση ασυλίας των μελών του “για να λογοδοτήσουν”.

Οι φήμες για τον Σάλεχ

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR), Αμπντουλάχ Μπλέχικ, διέψευσε την Τετάρτη τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το αίτημα άδειας του προέδρου Ακίλα Σάλεχ για τρεις μήνες για προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπλέχικ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι τα νέα δεν είναι αληθινά και ο Σάλεχ εξακολουθεί να εργάζεται ως συνήθως.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σάλεχ ήθελε άδεια τριών μηνών για να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη τον Δεκέμβριο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από πολλά μέλη του HoR, όπως ο Σαλέχ Εφχέμα, ο οποίος είναι πιστός στον Αγκίλα Σάλεχ, σύμφωνα με το Libya Observer. Είπε την Τρίτη στην πλατφόρμα Clubhouse ότι ο πρόεδρος του HoR ζήτησε άδεια μετά την απoόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ότι ο αναπληρωτής του Φαουζί αλ-Νουγουαϊρί θα τον αντικαταστήσει μέχρι τις εκλογές.

Το HoR ενέκρινε μονομερώς τον νόμο για τις προεδρικές εκλογές που μπορεί να επιτρέψει στον Σάλεχ και σε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο νόμος επιτρέπει στους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους να θέσουν υποψηφιότητα για εκλογές εάν εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τρεις μήνες πριν από τις 24 Δεκεμβρίου. Εάν δεν εκλεγούν, μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να πάρουν τους μισθούς των τριών μηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας